втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Станіслав Цаликписьменник, історик, сценарист, matrix-info.com

Він не був киянином, але два періоди свого життя знімав на Київській кіностудії. Саме фільми тих часів виявилися найкращими в його творчому доробку. Уперше опинився на майданчику на початку 1942-го. Йшла війна. Його, спеціального кореспондента Центральної студії Головкінохроніки, відрядили до Ашхабаду, куди була евакуйована Київська кіностудія. У Кремлі вирішили, що досвідчений кіномайстер корисніший на знімальному майданчику.

Перед війною Донський екранізував на “Мосфільмі” автобіографічну трилогію Максима Горького, провідного радянського письменника, й одержав за неї Сталінську премію. Режисер Джузеппе де Сантіс пізніше зізнався, що трилогія мала колосальний вплив на становлення італійського неореалізму.

У столиці Туркменії режисер взявся за спільний проєкт Київської та Ашхабадської студій – екранізацію перших глав роману Миколи Островського “Як гартувалася сталь”. Показав Павку Корчагіна героїчним юнаком, який зупиняє наступ німців (йшлося про 1918 рік). Фільм, крім СРСР, демонстрували в Греції, США і Швеції.


Марк Донський з Рене Клером, 1955

Але справжній тріумф випав на долю фільму “Райдуга” за однойменною повістю Ванди Василевської. Стрічка розповіла про українську жінку-партизанку Олену Костюк (найкраща роль у кіно Наталії Ужвій): потрапивши до рук ворога, вона витримала пекельні муки і страждання й не видала товаришів.

“Зазвичай я дуже довго готуюся до роботи над фільмом, – згадував Донський. – Але з повістю Василевської було інакше. Сценарій написали швидко, невдовзі розпочали зйомки. В умовах середньоазіатського пекучого літа ми почали знімати фільм, дія якого відбувається в засніженому українському селі”. Сільські вулиці збудували в Ашхабаді на місцевому стадіоні. “Сніг” зробили з вати, солі, нафталіну, а “бурульки” майстерно виготовили місцеві склодуви.

Прем’єра відбулася 24 січня 1944-го. “Коли фільм вийшов на екрани, – споминав режисер, – амбасадор США в Москві Гарріман висловив побажання, щоби копію стрічки відправили в подарунок президенту Рузвельту”. Невдовзі ошелешений Донський отримав телеграму від американського президента: “В неділю в Білому домі дивилися надіслану вами «Райдугу». Я запросив професора Болена перекладати, але ми зрозуміли майже все без перекладу. Стрічка буде показана американському народові. Франклін Рузвельт”.

Коментарі