втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

«Київський тиждень критики» – міжнародний кінофестиваль, який знайомить українських глядачів з найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. У 2018 році він пройде вдруге – з 26 жовтня до 1 листопада у столичному кінотеатрі «Жовтень».

Програма складається з трьох секцій – міжнародної програми, яка включає в себе фестивальні новинки цього року, ретроспективи українського кіно і програми «Бергман: 100» – ретроспективи знакових фільмів Інгмара Бергмана, присвяченій сторіччю з дня народження великого режисера.

Відкриє «Київський тиждень критики» церемонія нагородження премії кінокритиків України КІНОКОЛО, яка була заснована в рамках кінофестивалю у цьому році. Список номінантів – на сайті фестивалю.

Фільмом-відкриття фестивалю стане італійська драма «Щасливий Лазар» Аліче Рорвахер, відзначена премією за найкращий сценарій Каннського кінофестивалю. Фільм розповість про дружбу простодушного сільського дурника Лазаря і розпещеного аристократа Танкреді.

У рамках «Київського тижня критики» пройде українська прем'єра скандального трилера Ларса фон Трієра – стрічки «Будинок, який побудував Джек» з Меттом Діллоном і Умою Турман. Фільм про серійного вбивцю був вперше показаний у позаконкурсній програмі Каннського кінофестивалю і шокував публіку рівнем відвертості насильства.


З програми Канн до програми фестивалю відібрано і «Попіл - найчистіший білий» – новий фільм метра сучасного китайського кінематографа Цзя Чжанке. Головна героїня цієї кримінальної мелодрами виходить після п'ятирічного ув’язнення: до в'язниці вона потрапила захищаючи коханого, тепер дівчина хоче побачити його знову.

Фентезі-мелодрама «На межі світів» Алі Аббасі була визнана найкращим фільмом секції «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. Стрічка спільного виробництва Швеції та Данії розповість про долю тролів у сучасному світі: головна героїня працює прикордонницею і володіє дивовижним даром визначати людей, які щось приховують. Несподівано вона зустрічає незнайомця, чиї розум і почуття для неї закриті.

«Комахи» – нова робота празького сюрреаліста, режисера експериментального кіно Яна Шванкмайєра. Сюжет фільму побудований навколо трупи, що репетирувала знамениту сатиричну п'єсу «Із життя комах» братів Чапек, поступово перетворюючись в її персонажів.

Хоррор-бойовик «Менді» Паноса Косматоса дозволить глядачам по-новому подивитися на Ніколаса Кейджа, який став за останні роки актором-мемом. Його персонаж, лісоруб, мстить за смерть коханої дружини – та стала жертвою релігійного культу і байкерської банди. Фільм, вперше показаний на кінофестивалі «Санденс», став однією з останніх робіт ісландського композитора Йогана Йоганнссона.

Фантастична сатира «Діамантіно» розповість про шалену одіссею суперзірки футболу Діамантино (зовні підозріло схожого на Кріштіану Роналду) з сучасного світу. Фільм став переможцем програми «Тиждень критики» Каннського кінофестивалю.

До ретроспективи українських фільмів увійшли стрічки Олександра Довженка («Арсенал»), Кіри Муратової («Астенічний синдром»), Леоніда Осики («Камінний хрест»), Володимира Денисенка («Совість») і В'ячеслава Криштофовича («Приятель небіжчика»).

Ретроспектива «Бергман: 100» зібрала знакові роботи видатного режисера театру і кіно, сценариста, письменника, автора понад 60 художніх і документальних фільмів Інгмара Бергмана. Глядачі «Київського тижня критики» зможуть побачити на великому екрані всесвітньо відомі стрічки «Сьома печатка», «Персона», «Фанні та Олександр», «Шепоти і крики», «Година вовка» та «Літо з Монікою».

Доступ на фестивальні покази можливий за абонементами (глядачам пропонується повний і денний абонементи – останній передбачає доступ на покази і дискусійні зустрічі до 17:00 включно) і за квитками, які можна придбати у касах і на сайті кінотеатру «Жовтень». Детальна інформація – на сайті фестивалю.

Кураторами виступили кінокритики Дарія Бадьйoр, Станіслав Бітюцький, Надія Заварова, Олександр Гусєв, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Сергій Ксаверов та Наталія Серебрякова. Після кожного показу на глядачів чекає обговорення фільму з кінокритиком. У рамках фестивалю також запланована програма дискусійних зустрічей.

Другий «Київський тиждень критики» пройде у кінотеатрі «Жовтень» з 26 жовтня по 1 листопада. Організатор фестивалю – компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Українського культурного фонду.

Держкіно 

Коментарі