втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Володимир Войтенко, АК

Вночі з 20 на 21 грудня о 00:50 на телеканалі «1+1» у програмі «Арґумент-Кіно» демонструється повнометражний документальний фільм молодого українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука «Красна Маланка», що він є учасником Сценарної Майстерні.

 Над створенням повнометражної неігрової картини «Красна Маланка» Дмитро Сухолиткий-Собчук працював упродовж чотирьох років.

У фільмі йдеться про унікальну подію, яка стається щороку, вночі з 13 на 14 січня, – на прикордонній карпатській місцевості, в Красноїльську Чернівецької области, де відбувається диво єднання людини й природи – святкування Маланки етнічними румунами.

Маланка – новорічний обряд з традиційним передяганням у тварин та фольклорних персонажів. Це надзвичайний карнавал. Це химерне язичницьке дійство, що збереглося, долаючи роки утисків та заборон.

Дмитро Сухолиткий-Собчук, сказати б, почергово практикує кіно ігрове та кіно документальне. Сам пише сценарії, бере до рук кінокамеру та монтує – на всі руки кіномайстер.

  • Відбиток на камені - інтерв'ю із Дмитром Сухолитким-Собчуком про роботу над фільмом "Красна Маланка"

Автор «Красної Маланки», що він сам представить фільм для глядачів «Арґументу-Кіно», народився в Умані, на Черкащині, але зріс на Буковині. Має кілька освіт – архітектурну й філософсько-теологічну здобував у Чернівцях, зрештою, кінорежисерську – в Києві, в Університеті Карпенка-Карого, у творчій майстерні знаного українського режисера Михайла Іллєнка.

Коментарі