втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

У стрічці "Найп’янкіший округ у світі"/ Lawless, що від 13 грудня в українському прокаті, йдеться про часи американської Великої депресії та сухого закону, а також про тодішніх вуличних героїв – ґанґстерів та бутлеґґерів. Дія фільму розгортається у окрузі Франклін штату Вірджинія, де виготовлення, продаж та споживання самопального віскі було основним зайняттям тамтешніх громадян. 

Найуспішнішими у цьому народному промислі виявилися три брати Бондюранти – старший Герберт (Джейсон Кларк), середній Форрест (Том Гарді) та молодший Джек (Шайя ЛаБеф). Спочатку справа братів процвітала під прикриттям місцевої поліції, проте незабаром в окрузі з’явився новий помічник прокурора Рейкс, для якого боротьба із бутлеґґерами є особистою справою, відтак між ними розпочалася справжні війна.

Ця історія базується на реальних подіях, описаних у біографічній книжці онука Джека Бондюранта – Метта. Вдячний нащадок оспівав протизаконну діяльність дідів із робін-гудівським розмахом, і попри усі свої криваві справи, вони постають перед аудиторією благородними бандитами із чистими серцями.

Наймолодший Бондюрант є оповідачем та головним героєм цієї стрічки. Ще з дитинства він поступався братам у силі та витривалості і через це мусив задовольнятися другорядними ролями у бутлеґґерській справі – вантажити віскі, стояти "на шухері" та мести підлогу в родинному кафе. Зіткнення із помічником прокурора стає для нього екзаменом на мужність – і якщо колись він не зміг застрелити свиню, то тепер повинен по-чоловічому розібратися із лихим законником.

Авторство картини належить творчому дуету режисера Джона Гіллкоута й музиканта Ніка Кейва, який написав сценарій «Найп’янкішого округу в світі». Ці два австралійці вже зверталися до міфологізованої минувшини своєї батьківщини у вестерні «Пропозиція», де також йшлося і про бандитів, і про братерство. І хоча дія "Найп’янкішого округу в світі" відбувається 1931 року, а герої фільму їздять на машинах, користуються фотоапаратами та носять сучасний одяг, картина видає захоплення авторів естетикою старих вестернів.

Персонажі стрічки у відповідальні моменти завжди знаходять і ефектну позу, і переконливі слова, аби красиво розібратися зі своїми ворогами. Вони не розмовляють, а виголошують промови, не влаштовують різанину, а встановлюють справедливість, не женуть самогон, а відстоюють своє право на свободу. Протистоїть простим селюкам Бондюрантам витончений денді-садист Рейкс, який приїхав у їхнє селище зі своїм фраком, штиблетами та бріоліном, тож маємо у фільмі ще й споконвічне протистояння морально здорового села та зіпсованого міста.

Вдалий підбір акторів робить цю цікаву, але доволі мляву історію, значно яскравішою. Усі головні герої фільму – індивідуалісти, і запрошені на їхні ролі зірки уповні змогли проявити свій драматичний талант. Помічника прокурора Рейкса успішно втілив Ґай Пірс, зобразивши іще одного еталонного екранного мерзотника із зализаним назад волоссям та незмінним виразом огиди на обличчі. Спілбергівський протеже Шайя ЛаБеф показав, що вже виріс із підліткового кіно і може грати серйозних та суперечливих персонажів, таких як легкодухий і водночас щиросердний Джейк.

У епізодичній ролі очільника ґанґстерів з’явився навіть Ґері Олдмен, подарувавши надію на свій ефектний вихід у фіналі, проте ця рушниця, на жаль, так і не вистрілила. Та найхаризматичнішою постаттю в картині є похмурий здоровань Форрест у виконанні Тома Гарді. Навіть після низки несимпатичних вчинків він викликає найбільше співчуття, можливо, через свою надлюдську здатність виживати після будь-яких поранень та катастроф.

Зрештою, в цьому фільмі красива картинка та ефектні акторські виходи відчутно превалюють над сюжетом та ідеєю. Проте "Найп’янкіший округ у світі" залишається непоганою хлопчачою історією про братерські стосунки, нелегке бандитське життя та скупе на емоції чоловіче кохання.

УП. Життя, 14.12.2012

Коментарі