втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Срічка данського режисера Ніколая Арсела має назву «Королівський роман»/ En kongelig affære, але любовні пригоди монарших осіб займають в ній далеко не перше місце. Ця картина оповідає про одвічну боротьбу прогресу із невіглаством та молодості – із застарілими традиціями.

В основі фільму – цілком реальна історія, яка трапилася наприкінці ХVIII столітті у Данії, а також однойменний роман Боділа Стенсена-Лета. Двісті з лишком років тому Данське королівство залишалося чи не єдиною "середньовічною" державою з-поміж європейських країн, охоплених Просвітництвом. Долю країни вирішувала невелика група аристократів, яка користалася із розумової неповноцінності данського короля КрістіанаVII.

Ексцентричний король Крістіан був одружений зі своєю кузиною Кароліною Матильдою, проте частіше навідувався до борделю, ніж до її покоїв. Якось під час довгої мандрівки Європою він познайомився із німецьким лікарем Йоганном Струензее – палким прихильником Вольтера і Руссо.

Незабаром Струензее став особистим лікарем Крістіана і, користуючись своїм впливом на короля, почав просувати власні закони, прагнучи зменшити вплив церкви на державу. Також йому йшлося про обов’язкову вакцинацію, створення сиротинців та очищення вулиць міст від бруду. Втім, німець був не тільки амбітним політиком, але й пристрасним коханцем, тож завів роман із самою королевою. Тим часом недоброзичливці використали адюльтер як зброю проти непокірного лікаря.

Любовна історія між Струензее та Кароліною Матильдою слугує своєрідним обрамленням для фільму, проте питання, яких він торкається, значно глибші. Стрічка розповідає про спроби освіченої людини подолати несправедливість, яка вже стала нормою у суспільстві, і про невдячність простолюду, що він просто не в змозі оцінити свою несподівану свободу.

Трагічний життєпис Струензее примушує зайвий раз замислитись про долю цього сміливця, який мріяв про волю для всіх, але став жертвою своєї ж доброти, потрапивши до рук тих, хто не бачить різниці між волею та свавіллям.

Інша тема картини – протистояння прогресивно налаштованої молоді та старих ретроградів, які нізащо не поступляться здобутими грішми та привілеями. Зрештою, головним діючим особам фільму не так же й багато років – Кароліні на час зображуваних подій ще не було двадцяти, Крістіану ледь за двадцять, а Струензее трохи за тридцять. І їхні швидкі та ефективні політичні та соціальні реформи, демонструють, що революційні настрої притаманні не лише низам.

Поза тим, "Королівський роман" - красива та видовищна костюмована драма. І хоча вона може здатися занадто академічною (особливо у порівнянні зі схожою за тематикою картиною "Марія-Антуанетта" Софії Копполи), стрічка привертає увагу досконалою грою акторів та бездоганно розіграними сюжетними лініями забороненого кохання та придворних інтриг.

Стрічка отримала «Срібного ведмедя» у Берліні за найкращий сценарій, а виконавець ролі Крістіана VII Міккел Бое Фольсґаард здобув цю нагороду як кращий актор. Його Крістіан VII постає на екрані великою дитиною – доброю, поступливою, але й жорстокою водночас.

Амбітного правдолюбця Струензее втілив знаменитий данський актор Мадс Міккельсен, який, схоже, на якийсь час відійшов від своїх типових ролей демонічних негідників, зігравши цілком позитивних персонажів у "Королівському романі" та новому фільмі Томаса Вінтерберґа – "Полювання".

Цілком на рівні з маститим артистом виступила і його молода колега Аліса Вікандер, яка втілила Кароліну Матильду. Їй вдалося створити образ розумної та незалежної дівчини, яка звикла приховувати своє розчарування та палке прагнення свободи за неприступною королівською маскою.

Зрештою, цю картину цікаво буде дивитися і любителям історичних фільмів, і прихильникам мелодрам – "Королівський роман" тяжіє до реалізму в зображенні тогочасного побуту, але водночас розповідає трагічну історію кохання, зрозумілу для всіх епох.

УП. Життя, 30.11.2012

Коментарі