втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська 

Колись старий Джек Ворнер – один із власників компанії Warner Bros. – нарікав, що у фільмі "Бонні та Клайд" неможливо збагнути, хто хороший, а хто поганий. Цією ж реплікою можна схарактеризувати й героїв американської стрічки "Порочна пристрасть", що від 11 жовтня в українському прокаті і в якій ідеться про світ фінансового спекулянта Роберта Міллера (Річард Ґір) – теж свого роду цинічного грабіжника. 

Щоправда, він не вдирається до банків із зброєю в руках, а вершить свої оборудки в затишних мангеттенських офісах, легко оперуючи сотнями мільйонів доларів.

Роберту щойно виповнилося шістдесят. Цей сивочолий красень не лише чудово ладнає з дружиною (Сьюзан Сарандон), але й має пристрасну молоду коханку. Його дочка примножує сімейні статки, працюючи у батьковій корпорації.

Та над цієї безжурною імперією нависла загроза – Роберт заборгував 400 мільйонів доларів, і врятувати його від в’язниці може тільки продаж компанії. Справу необхідно залагодити негайно, проте потенційний покупець, схоже, вирішив передумати. На додачу,  Роберт потрапляє в аварію, в якій гине його коханка. Тепер йому необхідно приховати сліди злочину та уникнути розголосу.

В оригіналі стрічка називається "Арбітраж", що значно краще відповідає її смислу, аніж калькована з російської назва "Порочна пристрасть". Згідно Вікіпедії, арбітраж – "це кілька логічно пов’язаних угод, спрямованих на отримання прибутку з різниці у цінах на однакові чи зв’язані активи…"

Простіше кажучи – спекуляція. Саме цим займається Роберт, щоби втриматися на плаву. Утім, "Порочна пристрасть" лише прикидається фільмом про фінанси. Насправді її головною темою є те, що американці цінують сильніше за гроші, – родинні цінності.

Роберт та його оточення настільки віддалися своєму "пороку", що починають спекулювати не лише грошима, але й почуттями найближчих людей. У результаті, усі слова про любов та відданість стають тільки "угодами, спрямованими на отримання прибутку". Стрічка переконливо доводить, що спекуляція родиною є гіршою за банкрутство та в’язницю, і герой матиме час, щоби зрозуміти це.

Режисер Ніколас Джарекі, для якого ця картина є дебютом у повному метрі, творить сильну та переконливу драму, в якій стикаються різні характери, і в якій немає правих та винуватих. Роберт відчайдушно намагається зберегти благопристойність, як він каже, - заради родини.

Заради цієї ж мети його вічно усміхнена й терпляча дружина починає вести власну гру. З іншого боку барикад – детектив Браєр (Тім Рот), який розслідує справу фінансиста, керуючись не законом, а насамперед ненавистю до багатіїв.

Стрічка "Порочна пристрасть" - це бездоганне поєднання міцного сценарію, професійної режисури та чудової акторської гри. І попри усі моральні недоліки головного героя, ми не можемо не співчувати його настирливості та винахідливості, так само як і відданості його друга Джиммі, чи наполегливості детектива Браєра.

Утім, останні кадри не приносить очікуваного полегшення – головна душевна боротьба героя, вочевидь, розгорнеться вже після фінальних титрів.

УП. Життя, 12.10.2012

Коментарі