втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

23 жовтня 2015 року відбулося урочисте відкриття ХLII сезону Будинку кіно і прем’єрний показ художнього фільму Єви Нейман «Пісня пісень».

Відкрив захід короткий анімаційний фільм, у якому голова голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнко захоплено споглядала за тим, як згори падають гроші, засипаючи її дощем з купюр різної вартості. «Зараз у нас набагато більше грошей, ніж ви намалювали», – прокоментував дружній жарт Пилип Іллєнко, якого голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач запросив на сцену (нагадаємо, нещодавно Верховна Рада України проголосувала зміни до Державного бюджету, виділивши Держкіно додатково 100 мільйонів гривень на Програму створення та розповсюдження національних фільмів).

У своєму вітальному слові голова НСКУ Сергій Тримбач зазначив, що сезон Будинок кіно, фактично, розпочався ще місяць тому, але після офіційного відкриття кількість творчих заходів буде набагато більшою: від наступного тижня вони відбуватимуться ледве не щодня. У програмі заплановано прем’єри українських фільмів, ретроспективи, творчі вечори. Зокрема, оновлено репертуарну рубрику «Наш ілюзіон», в рамках якої показують старе класичне кіно. Новий ведучий проекту кінознавець Станіслав Сукненко запропонував програму «Наші співвітчизники у зарубіжному класичному кіно». Перший її показ відбудеться вже 26 жовтня, у понеділок.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко також привітав присутніх із відкриттям нового сезону. «В моєму житті Будинок кіно відігравав важливу роль і продовжує це робити. По великому рахунку, якби не було Будинку кіно, мене б також не було», – зазначив він.

Користуючись нагодою, Сергій Тримбач запитав голову Держкіно про перспективи українського кіно, нагадавши, що минулої осені вони виглядали невтішно. А як нині? «Ви трошки згустили фарби цим роликом, який мені дуже сподобався, – сказав Пилип Іллєнко, – але треба було намалювати більше грошей, бо відбуваються важливі зміни. Український кінематограф знаходиться в зовсім іншій ситуації, ніж коли ми відкривали минулого року сезон в Будинку кіно».

Держкіно вдалося відновити виробництво майже усіх фільмів, які були заморожені з вини держави, зазначив голова відомства, підкресливши, що не всі стрічки були призупинені з причини їх недофінансування з бюджету. Також цього року вдалося домогтися суттєвого збільшення річного фінансування кіно саме протягом фінансового року, і це – перший такий прецедент. «Таке збільшення дозволить вже зараз, буквально наступного місяця, запустити чимало нових українських фільмів, в тому числі повнометражних ігрових стрічок. Тож ми матимемо шанс побачити і нові запущені фільми, і завершені цього року стрічки. Це для нас було найважливішим завданням», – сказав Пилип Іллєнко.

Але не менш важливим для Держкіно є підготовка структурних змін, які нині оформлені у законопроект «Про державну підтримку кінематографії в Україні», створений за участі широкого кола сил. «До його розробки долучилися колеги з телебачення, виробники фільмів (об’єднані в ініціативу #Кінокраїна. – НСКУ), також і Спілка кінематографістів активно брала участь у цьому процесі, – продовжив Пилип Іллєнко. – Сьогодні цей законопроект знаходиться в парламенті. Він передбачає низку важливих інструментів, які дозволять нашому кіно не ходити щороку з протягнутою рукою і кожного разу пояснювати важливість існування вітчизняного кінематографа, а визначить системний підхід до підтримки національно кіноіндустрії. Я впевнений, що якщо ми всі разом будемо долучати наші зусилля до позитивних змін, ми зможемо домогтися прийняття цього законопроекту. Я всіх закликаю долучатися до цієї роботи, тому ще це непросто. Це ті основні речі, що визначають наш погляд на наступний рік. Їх реалізація дозволить впевнено дивитися в майбутнє українського кіно. Я впевнений, що майбутнє українського кіно буде так само великим, як і минуле», – сказав голова Держкіно.

Сергій Тримбач наголосив, що збільшення уваги влади і громадськості до вітчизняного кіно є відрадним. Він нагадав, що на урочистому зібранні з нагоди 50-літнього ювілею прем’єри «Тіней забутих предків» Сергія Параджанова про значущість українського кінематографа говорив і Президент України Петро Порошенко. Таке ставлення влади до кіно не зайве, тим більше тоді, коли Росія щорічно вкладає сотні мільйонів доларів лише в кіно театральне, не кажучи про виробництво телевізійних серіалів.

Ще одна з важливих цьогорічних кіноподій, на якій у своєму виступі акцентував Сергій Тримбач, – відкриття кінотеатру українського фільму «Ліра» на базі колишнього кінотеатру «імені Чапаєва». До заснування нового закладу приклалася Спілка. У цьому кінотеатрі щодня пропонують сучасні та класичні українські фільми. На підтвердження глядачам Будинку кіно продемонстрували ролик – звіт роботи кінотеатру за перший сезон («Ліра» розпочала свою діяльність у березні). Відтоді покази українського кіно відвідали 12 тисяч глядачів, що подивилися близько 150 українських стрічок. Визначні показники.

Перед презентацією нового фільму Єви Нейман «Пісня пісень», що його до того в Україні демонстрували лише в рамках 6-го Одеського МКФ, де він здобув перемогу одночасно у Міжнародному і Національному конкурсах, відбувся виступ музичного квінтету мідних духових інструментів «Сool Brass» Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського. Талановиті виконавці зіграли низку упізнаваних композицій з класичних радянських і зарубіжних стрічок, що були тепло сприйняті аудиторією.

Потому Сергій Тримбач запросив на сцену генерального продюсера «1+1 медіа», продюсера «Пісні пісень» Олександра Ткаченка. Голова Спілки зазначив, що «протягом чверті століття української незалежності ставлення влади до українського кіно не можна було назвати позитивним і уважним, а втім, поза державою, знаходилися ті, хто приділяв кіно увагу». Одним із таких був телевізійний канал «1+1», що від самого свого заснування двадцять років тому визначив одним із своїх пріоритетів популяризацію українського кіно. Не випадково починав «1+1» трансляцією «Землі» Олександра Довженка, одразу заявивши високу планку.

Усі ці роки телеканал відверто і послідовно вів цю лінію, наголосив голова НСКУ. І додав, що останні півтора року «1+1» почали втілювати в життя намір продукувати телевізійні серіали власного виробництва, а також – зайняли послідовну позицію щодо російських серіалів, відмовившись від них. Сергій Тримбач від імені усіх присутніх привітав колектив «1+1» із 20-річчям, яке телеканал відзначив нещодавно, і побажав тому благополуччя і любові глядачів, від якої у телевізійників багато що залежить, ще більше ніж в кіно.

Голова Спілки запитав Олександра Ткаченка про ставлення «1+1 медіа» до законодавчої ініціативи #Кінокраїна та про найближчі плани із виробництва українських серіалів.

Олександр Ткаченко відповів, що загалом «1+1 медіа» підтримує запропоновані реформи – запровадження податкових пільг і підтримку співпраці із зарубіжними країнами, але до складу #Кінокраїни входити не буде. Він додав, що нині у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти щодо державної підтримки кіно (другий – від голови Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Миколи Княжицького) і нині іде дискусія, який саме буде пріоритетним, адже вони пропонують різні підходи: у законопроекті Миколи Княжицького, зокрема, йдеться про використання доходів з лотерей для кіновиробництва.

А про власні телесеріали Олександр Ткаченко розповів таке: від лютого 2016 року «1+1» демонструватиме лише серіали, зроблені в Україні – силами «1+1 медіа» і партнерів. «Ми давно готувалися до цієї події та сподіваємося, що витримаємо цей темп і впродовж і осені, і наступних років. З точки зору індустрії кіно і телесеріалів, це надзвичайно важлива подія. Вперше український глядач, починаючи з лютого і закінчуючи груднем, буде дивитися виключно українські серіали», – наголосив Олександр Ткаченко.

Далі говорили про фільм Єви Нейман «Пісня пісень» – тріумфатора Одеського МКФ, учасника престижних фестивалів у Карлових Варах і Торонто. Сергій Тримбач запитав Олександра Ткаченка, що саме у баченні світу, стилістиці викликало його інтерес до творчості режисера, адже він продюсував усі три її повнометражні ігрові стрічки.

«З Євою нас «одружила» Одеська кіностудія, – розповів Олександр Ткаченко. – Коли я вперше побачив сценарій її фільму «У ріки», я зрозумів, що нас щось таки поєднує, окрім Одеси. Очевидно – спільне бачення світу. І крім того, їй зручно зі мною, тому що я як продюсер не втручаюся в її роботу. Тому, можливо, ця співпраця триває так багато років». Він зазначив, що йому було цікаво дивитися, як змінюється автор, і він гордий тими фестивальними відзнаками, які отримали її роботи.

Також стрічку представили актриси Віталіна Біблів і 13-річна Мілена Цибульська, для якої роль стала дебютом у кіно. «Фільм чудовий, я щаслива за вас, що ви його сьогодні побачите», – зазначила Віталіна Біблів, висловившись цілком в дусі героїні «Пісні пісень» Єви Нейман, а власне – Шолом-Алейхема, твори якого екранізувала талановитий режисер.

12 листопада «Пісня пісень» Єви Нейман виходить в український прокат. Стрічку демонструватимуть у кінотеатрах Києва, Одеси, Львова, Дніпропетровська та Харкова. А у Будинку кіно наступний показ відбудеться уже у понеділок, 27 жовтня, о 18:30, коли у рамках рубрики «Наш ілюзіон» покажуть «Носферату. Симфонія жаху» Фрідріха Вільгельма Мурнау.

Сергій Васильєв
http://www.ukrkino.com.ua/about/spilkanews/?id=3435

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: