втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

14 та 15 травня о 19.00 в київському кінотеатрі "Кінопанорама" відбудеться показ фільму Олександра Довженка "Земля" (1930) з живим музичним супроводом гурту "ДахаБраха". Ці виступи розпочнуть серію показів "Землі" з "ДахоюБрахою "у великих містах України, наступним з яких буде Львів.

"Земля" - останній фільм епічної трилогії Довженка — Звенигора-Арсенал-Земля — знімався влітку-восени 1929 року. Його присвячено темі колективізації, щойно проголошеної партією. Довженко підходить до теми з філософським розмахом: земля у нього перетворюється на метафору національного космосу, центр і смисл існування українського селянина. Патріархальне українське село, спокій якого порушує поява трактору, існує поза історичним часом і нагадує земний рай. В цьому гармонійному космосі землероби ведуть щасливе позачасове пасторальне життя. Розірвання органічного й водночас містичного зв'язку з землею, яке тягне за собою колективізація, порушує одвічний порядок світобудови.
Після необхідних купюр та 32-х офіційних та приватних показів 8 квітня 1930 року "Земля" виходить на київські екрани, а вже за дев'ять днів фільм знімають з показів через звинувачення в "біологізмі" й «натуралізмі». Фільм, однак, мав грандіозний успіх у Європі, миттєво поставивши Довженка в ряд найвидатніших режисерів свого часу. Земля стала вершинним твором українського кінематографа.

Фільм було реабілітовано лише по смерті режисера. В 1958 році на міжнародному референдумі в Брюсселі найповажніші кінокритики назвали його в числі 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно. 1971 року фільм було відреставровано на кіностудії Мосфільм під керівництвом удови Довженка Юлії Солнцевої.

2012 року Національний центр Олександра Довженка розпочав реставрацію фільму на основі оригінальної версії 1930 року. Музичний супровід до фільму "Земля" впродовж зими-весни 2012 року на замовлення Довженко-Центру створив український етно-хаос гурт "ДахаБраха".

Гурт "ДахаБраха" - "арт-візитівка України", "етно-хаос бенд", який не залишив байдужими слухачів від США до Китаю, від Колумбії до Великобританії і став культовим на батьківщині менше ніж за десятиріччя свого існування. "ДахаБраха" на постійній основі працює в театрі "ДАХ" (режисер – Владислав Троїцький). У 2010 році гурт отримав Гран-прі ім. Сєргєя Курьохіна в області сучасного мистецтва.

Про свою роботу над саундтреком учасники гурту кажуть:
"Робити музичний супровід для Землі Олександра Довженка було для нас великою честю і непростим творчим викликом. Кадр за кадром український шедевр світового кінематографу вражав нас щоразу як ми бралися до праці. Як би ми не намагалися працювати над фільмом, як самодостатнім мистецьким явищем, уникнути ідеологічної оцінки нам не вдалось. Безумовно, ми озвучували фільм з точки зору людини ХХІ століття, яка знає, що після 1930 року, коли була закінчена робота над Землею, були роки комуністичного голодомору 1932-1933, роки репресій, і ми знаємо про непросту долю самого Довженка в соціалістичній імперії. Водночас ми прагнули передати також і автентичність та наївність тих почуттів і посилань, які ніс нам той час і та епоха, і які несе нам і сьогодні наша Земля".

Замовлення та бронювання квитків:
(044) 599 31 61
kiev.karabas.com
parter.ua
1001bilet.ua
perecrestok.kiev.ua

dovzhenkocentre.org

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: