втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…



В міжнародному конкурсі Одеського кінофестивалю Україну представлятиме фільм «Параджанов» режисерів Сержа Аведікяна та Олени Фетісової. Міжнародне журі очолить Олександр Роднянський, а журі української національної кіно премії (національний конкурс) — британець Марк Казінс.

Про це стало відомо два тому, на другій прес-конференції дирекції Одеського міжнародного кінофестивалю.

Крім Роднянського, у міжнародне журі ввійшли: німецька акторка Франциска Петрі, британський продюсер Таня Сегачян, грузинський кінорежисер Нана Джорджадзе та український письменник і сценарист Андрій Курков.

Вони вирішуватимуть долю призів у категоріях «найкращий фільм», «найкраща режисура» та «найкраща акторська робота».

Гран-прі фестивалю, за традицією, буде вручений за результатами глядацького голосування.

Загалом у міжнародному конкурсі одинадцять фільмів з різних країн світу, зокрема, Сполучених Штатів, Німеччини, Румунії, Росії, Індії, Польщі та Ізраїлю. Здебільшого це дебютні роботи, які вже здобули репутацію на інших фестивалях.

Ці фільми у конкурсі — результат роботи відбіркової комісії Одеського фестивалю, яка переглянула близько тисячі стрічок.

Український конкурс складатиметься з двох частин: повнометражної та короткометражної. У повнометражній, крім «Параджанова», братимуть участь: «Креденс» Валентина Васяновича, «Delirium» Ігоря Подольчака та «Не хочу помирати» Аліси Павловської.

Не менш серйозно виглядає короткометражна частина, у якій кілька досить відомих стрічок: «Ядерні відходи» Мирослава Слабошпицього, «Уроки української» Руслана Батицького, «Побачення» Євгена Матвієнка, «Помин» Ірини Цілик, «Дорога» Максима Ксенди.

Цікавими та перспективними видаються також роботи «Сери та сеньйори» Олександра Течинського, «Обійми» Філіпа Сотченка , «Перший крок у хмарах» Аліни Горлової, «Металолом» Дмитра Глухенького, «Helen» Лесі Калинської.

Проте найбільшою інтригою цього конкурсу, як на мене, стане еротична картина «Німфо» Олега Борщевського , у якій головна героїня під час оргазму переноситься в непередбачуване місце, та «Кінотеатр «Україна» Максима Мадонова — рефлексія на тему вітчизняного кінематографа, яка подана в ігровій формі.

Загалом національна частина цьогорічного фестивалю видається цікавою з багатьох причин. Інтригує сама кількість фільмів, поданих на конкурс — 182 заявки, серед них близько двадцяти — повний метр. У більшості випадків ці фільми створено на приватних аматорських студіях без участі держави.

Цілком можливо, що на фестивалі деякі з них будуть показані в окремій позаконкурсній програмі.

Крім того, відбуватимуться Літня кіношкола, школа кінокритиків, пітчинги вітчизняних кінопроектів. Правдива лабораторія біля Чорного моря.

Очікується приїзд зарубіжних гостей: Сільвії Гукс з Нідерландів, яка представить нові картини Йоса Стеллінґа «Дівчина та смерть» та Джузеппе Торнаторе «Найкраща пропозиція»; Ульріха Зайдля з його стрічкою «Рай: Надія»; Тімура Бєкмамбєтова та Гоші Куценка, які презентуватимуть новий фільм Віктора Шамірова «Гра в правду».

Польсько-британський Павел Павліковський представить стрічку «Моє літо кохання».

Фестиваль триватиме від 12 до 20 липня 2013 року.

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: