втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

ВАВИЛОНСЬКА ВЕЖА

29.07.2018


Сценарій короткометражного анімаційного фільму 

Витоки й обґрунтування

Притча про Вавилонську вежу дуже неоднозначна, піддається різноманітним прочитанням і трактуванням, вкладанню мало не протилежних ідей. Варто розглянути біблійний та шкільний варіанти.

Біблія

Текст:

Мотиви будівництва: «Ану збудуймо собі місто й вежу з верхом до неба та й утворім собі ім’я, щоб ми не розпорошувались по всій землі».

Мова Бога: «Оце вони один народ і мова в них усіх одна, і це щойно початок їхньої праці: тож що вони не задумають, не буде їм важко зробити».

Трактування (цитата з Біблії, виноска-тлумачення):

«Цілковита перевага Божої влади над людиною та марність людських зусиль створити одність тільки матеріальними засобами – без Бога». 

Школа

Текст:

Мотиви будівництва: «Закортіло людям лишити пам'ять про себе довічну».

Мова Бога: «І ось вежа майже готова. Ковалі вже золото кують для покрівлі, маляри пензлі занурюють у відра із синьою фарбою. Та ранком, звідки не візьмись, поміж людей з'являється сам Бог Ягве. Не сподобався йому їхній замір* — досягти неба, де живе Бог.
«Це тому примудрилися вони свою вежу вибудувати,— подумав він,— що у них спільна мова і кожна людина розуміє іншу. От вони й домовились!»
 

Трактування (цитата з освітніх сайтів):

Ідея: уславлення миру, праці, взаєморозуміння між людьми на землі; засудження заздрості (Ягве). 

Основна думка: спільна мова серед людей сприяє їхній дружбі, злагодженій праці.  

"Вавилонська вежа", 1563. Пітер Брейгель Старший

**

Таким чином, разючі відмінності очевидні. Отже, оповідаючи цю історію, нам не уникнути власного трактування. Повторювати один з вищенаведених варіантів видається неплідним шляхом, тож пропоную прочитання, викладене нижче.

Мотиви будівництва: об’єднання людей довкола «надідеї», бажання підкорити їй людську природу, що здійснюється на основі «однаковості». У сучасному прочитанні – будівництво ідеологічної «наддержави».

Основна ідея: Бог розділив людей різними мовами для того, аби вони знайшли єдину істинну спільну мову. Мову поваги, взаєморозуміння й любові. Об’єднання людей можливе за умови лише цієї спільної «мови» та співпраці.

Коментарі