втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

НЕ МЕНШЕ 50 кг (варіант 2)

19.04.2012


Сценарій ігрового короткометражного фільму

Сценарій Марини Артеменко НЕ МЕНШЕ 50 кг, варіант перший

Сценарій Марини Артеменко НЕ МЕНШЕ 50 кг, варіант третій

Коментарі



Українське кіно у своїй історії має яскраві, сказати б, різножанрові сторінки, що вони – з різних причин – не породили тенденцій, не явили світові, а передусім – нації, народові, певних феноменів та кіномистецьких традицій. Зокрема, це й стосується жанру комедійного. Дарма, що найзнаменитіший український кінокласик, Олександр Довженко, розпочинав як комедіограф. У результаті ми маємо дві абсолютні кінокомедійні вершини – «За двома зайцями» Віктора Іванова (за п’єсою Михайла Старицького) та фільм Бориса Івченка «Пропала грамота» (за Миколою Гоголем).

Але традицію треба плекати.

Проект Марини Артеменко «Не менше 50 кг» є таким заміром на сучасну урбаністичну комедію, що має певні трагікомічні мотиви. Плин цього сюжету чимось скидається на історії славетної грузинської короткометражної кінотрадиції, звісно, у своєму виданні.

Взагалі ж, прикметною в пропонованому сюжеті є соціальна складова – абсолютна залежність від роботодавця, відома механіцистичність стосунків роботодавця з найманим робітником і т.п., де проглядаються й чаплінівські мотиви «драми маленької людини» у соціально незатишному світі.

І тут є важливою фінальна сценарна кода, що забарвлює цю трагікомедійну історію іронійним, чи й самоіронійним поглядом героїні, а також вітальним життєвим настроєм.

Написав Володимир Войтенко, 16:55 24.07.2012