втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

28 січня 2016 року Верховна Рада України взяла за основу проект закону України №3081-д "Про державну підтримку кінематографії в Україні". Голова НСКУ Сергій Тримбач прокоментував голосування та акцію кінематографістів перед Верховною Радою, яка передувала йому.

Сергій ТримбачНСКУ

Законопроект зрештою прийняли за основу, у першому читанні.

Представляючи його, віце-прем'єр-міністр, міністр культури В'ячеслав Кириленко сказав: "Сьогодні представлено найбільш оптимальний варіант законопроекту, який підтримується кіноспільнотою. Він вирішує декілька проривних речей для вітчизняної кіноіндустрії.

По-перше, дозволяє фінансування виробництва телесеріалів. Вітчизняні телеканали вже самі почали знімати телесеріали, але вони потребують також підтримки з боку держави, цей закон дозволить на 50 відсотків здійснювати фінансування телесеріалів.

По-друге, дозволяє залучити, як іноземного кіноінвестора, так і внутрішнього, через механізм повернення кваліфікованої частини витрат. Це є нововведення, яке втім працює в сусідніх країнах вже досить давно.

По-третє, він вирішує питання підтримки дистриб'юторської мережі, тобто кінотеатрів. Це дозволяє збільшити кількість майданчиків для демонстрування вітчизняного кінопродукту".

Кінематографістів прийшло мало – десятків зо три упродовж чотирьох з половиною годин. Молодих і зовсім не було, окрім однієї студентки. По-перше, надто пізно повідомили, та й не всіх (хоча я сам розіслав десь сотню запрошень, плюс Фейсбук). А, по-друге, звична відсутність активності, передусім у молодих (не тільки в кіно). Мінус доволі пронизливий вітер з Дніпра і дощець...

Цікаво подивитись, як саме голосували фракції. Усього 234 голоси "за". БПП і Народний фронт – доволі справно. Так само "Батьківщина", "Радикальна партія Олега Ляшка", група "Воля народу" і позафракційні.

Здивувала "Самопоміч" – усього 5 голосів, з Іриною Подоляк включно. 

А от "птенцы Януковича и иже с ним" – фракція "Опозиційний блок" і група "Партія Відродження" не дали жодного голосу. Українське кіно цим політичним угрупуванням не потрібне – важко зробити інший висновок. А навіщо, російського кіна і так навалом.

Коментарі



Цікаво, чом не голосував за законопроект М.Княжицький, адже він був серед ініціаторів проекту...

Написав Федір Янько, 20:24 29.01.2016