втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

UA:Українське радіо

26 березня розпочинає свою роботу фестиваль документального кіно Docudays-2021, який цьогоріч відбудеться онлайн. Як організовувати таку масштабну подію в умовах пандемії, які фільми будуть презентуватися цього року та як їх можна буде подивитись, не виходячи з дому, Українському радіо розповіла директорка правозахисного департаменту громадської організації Docudays Ксенія Шиманська.

"Ми дуже важко переживали минулого року, коли не знали що і як, з чого починати, як все має відбуватися. Цього року вже простіше, тому що ми розуміли, що стовідсоткової гарантії того, відбудеться це онлайн чи оффлайн, не буде. Тому від самого початку ми готували два плани. Цього року ми сильніші, досвідченіші і намагались врахувати більшість і в підписанні документів, і зі всіма, хто до нас прийде, і навіть у створенні віжуалу. Він в нас позитивний, надихаючий, адже колись це все завершиться і ми знову зустрінемось оффлайн", – розповіла Ксенія Шиманська.

За її словами, цьогоріч організатори дуже ретельно і прискіпливо підходили до обрання формату фестивалю: "Ми навіть онлайн зберегли можливість підтримання живої комунікації. Обов'язково будемо закликати всіх коментувати все, що буде відбуватися, ми будемо на це реагувати, робити розіграші і ви відчуєте, вигравши якийсь приз, що в нас навіть та сама сувенірна продукція, яка щороку може потішити. Також буде можливість записати відеозвернення до режисера і можливість отримати від нього зворотний зв'язок. В нас обов'язково буде можливість трансляції, відповідно ті події, на які зазвичай дуже багато людей хоче потрапити – відкриття, закриття, нагородження – будуть доступні для широкого загалу". 

В ефірі Українського радіо Ксенія Шиманська також згадала низку фільмів, які, на її думку, обов’язково слід переглянути: "Я дозволю собі похвалити фільм, який буде спецподією цього року про нашу правозахисну кампанію "Невидимі" ("Unseen"). Його створила словацька режисерка Майя Мартіняк. І це фільм, який, на мою думку, найяскравіше пояснює, що таке документальне кіно і створює атмосферу документального кіно, коли ви опиняєтесь на місці головного героя чи героїні. Фільм є візитівкою нашої правозахисної кампанії, яку ми розпочнемо". 

"У нас буде можливість показувати документальні фільми на сайті docuspace.org – це наш відеокінотеатр, де можна буде подивитися документальні фільми. Але варто пам'ятати, що охочих подивитися ці фільми зазвичай дуже багато, том треба завчасно подбати про те, щоб у вас була така можливість. Треба або зареєструватись, якщо ви акредитовані, або придбати квиток, або, якщо ви маєте абонемент на показ, – забронювати за собою місце", – наголосила Шиманська. 

Вона розповіла, що з дня на день з'являться білетні правила фестивалю, де будуть відповіді на всі запитання, які можуть у глядачів виникнути, коли вони захочуть подивитися фільм: "Тому слідкуйте за новинами та дотримуйтесь протих інстрккцій, аби зрозуміти, що ви встигаєте подивитися".  

Фестиваль Docudays-2021 триматиме з 26 березня до 4 квітня: "26 березня буде відкриття, а далі дуже насичена програма – фільми, дискусії, розмови з режисерами".

"Тема цьогорічного фестивалю – "Повне одужання" – перегукується й з окремими фільмами, які будуть презентовані в рамках фестивалю. В нас є фільм, який дуже ємко і водночас дуже просто пояснює, в якій атмосфері опинились мешканці Китаю, коли смертельна хвиля розпочала свій відлік. Цей фільм – "76 днів"  – один із тих, які подали нам на конкурс і які ми відібрали. Відповідно, частина фільмів про проблему, яка всіх торкнулась, вже була відзнята. Решта фільмів дуже різноманітні. Наприклад, фільм "Колектив" румуно-німецького режисера Олександра Нанау дуже захоплюючий і страшний водночас, тому що він пояснює чому і як не відбуваються розслідування трагедій. Тут він нам нагадує і український досвід. Він про те, що відбувається у випадках масової загибелі людей або що не відбувається, а мало би відбуватись", – зауважила Ксенія Шиманська. 

Разом з тим, директорка правозахисного департаменту підкреслила, що палітра фільмів фестивалю не обмежується якимось окремим сегментом тем, хоча зазвичай тема фестивалю об'єднує всі фільми: "Щороку ми обираємо тему залежно від обставин, в яких опиняється Україна та світ. Тому ми не могли пройти повз коронакризу і визначили для себе, що це буде повне одужання як промінчик позитиву, надії, який нас всіх чекає".

Наостанок Шиманська розповіла, що весь візуальний ряд цьогорічного фестивалю побудований на роботі Анатолія Сурми: "Він все життя пропрацював руками в невеличкому населеному пункті. Але в якийсь момент зліг і поки хворів, пробував створювати анімації власними руками, не маючи спеціальних знань. Анімаційні елементи, які він створив, сподобались нашій команді і ми запросили його до співпраці. Всі наші постери засновані на анімації, яку створював пан Анатолій".

Коментарі