втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Валентин Васянович



Координати: vasyanovych@ukr.net

Сценарист, режисер, оператор, продюсер.

1990 -1995 – Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. Кінофакультет, кафедра операторського мистецтва, майстерня Олексія Прокопенка.

1995 -2000 – Київський державний інститут театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Кінофакультет, кафедра режисури документального кіна, майстерня Олександра Коваля.

2007 – Школа режисерської майстерності Анджея Вайди. Польща.

Фільмографія

1998«На згадку» (документальний фільм, 10 хв., КДІТМ).

2001 – «Старі люди»  (документальний фільм 20 хв., Укркінохроніка).

  • 2002    –  «Золотий Витязь», міжнародний кінофестиваль, Росія, -
  • друга премія «Срібний витязь»
  • 2003    –  міжнароднмй фестиваль в Баку –  перший приз за найкращий документальний фільм

2004  «Проти сонця» (документальний фільм, 20 хв. Укркінохроніка).

  • 2005 – Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів у Клермон-Феррані, Франція. Спеціальний приз журі. 
  • 2005 –  Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів в Нансі,      Франція. Ґран-прі фестивалю.
  • 2005 –  Міжнародний кінофестиваль  «Літопис », Ґран-прі фестивалю.
  • 2005 – Міжнародний кінофестиваль документального кіна «Контакт». Диплом за найкращий короткометражний фільм. 
  • 2005 –  Міжнародний кінофестиваль у Торонто, Канада. Відзнака журі.
  • 2005 –  Міжнародний кінофестиваль IMAGO, Португалія. Відзнака журі.
  • 2005 – Лавреат мистецької премії «Київ» ім. Івана Миколайчука за фільм «Проти сонця»
  • Срібна медаль” Академії мистецтв України. 

2006 – „Лінія” (документальний фільм, 30 хв,. Фонд Яна Фраймана, Інспірейшн Філмз, Гармата Фільм).

2007 – “Колискова для флейти з барабаном” (документальний фільм, 30 хв.)

2012 – “Звичайна справа”, співсценарист, кінорежисер - ігровий повнометражний дебют 

  • Фільм брав участь у міжнародній та національній конкурсних програмах Третього Одеського МКФ і був удостоєний Спеціальної згадки Міжнародного журі з формулюванням "За крок до відродження українського кіно" та одержав нагороду "Дон Кіхот" від Міжнародної федерації кіноклубів (FICC) 

2013 – "Креденс", співсценарист, кінорежисер  ігровий повнометражний фільм

  • Фільм брав участь у  національній конкурсній програмі Четвертого Одеського МКФ і був удостоєний Призу Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) як Найкращий українськийу повнометражний фільм

2014 – "Присмерк", сценарист, кінорежисер  документальний повнометражний фільм

  • Фільм брав участь у конкурсній програмі DOCU/ЖИТТЯ 11 Міжнародного фестивалю документального кіна про права людини Docudays UA (Київ) та вдостоєний особливої відзнаки журі з формулюванням: «За непересічне візуальне й емоційне змалювання людської стійкості, чуттєвості та незалежності»

2014  «Плем'я» (ігровий п/м фільм, реж. Мирослав Слабошпицький), оператор, продюсер

  • 2014: 67 Каннський фестиваль, Франція – Ґран-прі секції «Тиждень критики», приз фонду «Ґан» на підтримку дистриб'юції фільму та приз «Одкровення» (Франс 4 Візіонарі), який присуджується за «особливе пристрасне ставлення до кіна та ентузіазм новачків-режисерів»
  • 2014: Московський кінофестиваль «Дзеркало» ім. Андрєя Тарковського, Росія – Ґран-прі та спеціальна нагорода журналу «Сеанс» імені Сєрґєя Добротворського
  • 2014: 11 МКФ «Золотий абрикос», Єроеван (Вірменія) – Головний приз «Золотий абрикос» та Приз  FIPRESCІ
  • 2014: 21 Фестиваль європейського кіна, Паліч та Суботіца (Сербія), секція «Паралелі та зустрічі» – нагорода, на рівних, за найкращий фільм стрічкам «Плем’я» Мирослава Слабошпицького та «Free Range – балада про схвалення світу» Вейко Иунпуу (Естонія)
  • 2014: 17 МКФ у Мотовані (Хорватія) – Головний приз та статуетка "Пропелер"
  • 2014: 21 ArtFilm Fes (Тренчин та Тренчанське Тепліце, Словаччина) Приз мера Тренчина (Trencin Mayor’s Award)
  • 2014: Міланський міжнародний кінофестиваль - Приз за найкращий фільм 
  • 2014: МКФ Fantastic Fest 2014, Остин, штат Техас (США) – Приз за найкращу режисуру в конкурсній програмі «Наступна хвиля».
  • 2014: Фестивалі кіна країн СНД, Латвії, Литви та Естонії «Кіношок» в Анапі (Росія) – Приз за найкращу режисуру
  • 2014: 35 Міжнародний фестиваль кінооператорського мистецтва «Брати Манакі» (Скоп'є, Македонія) - «Золота камера» кінооператору фільму Валентину Васяновичу
  • 2014: МКФ у Мелвокі (Вісконсин, США) - Приз Herzfeld Competition
  • 2014: МКФ Fantastic Film Fest в Остіні (Техас, США) - Приз за найкращу режисуру
  • 2014: Лондонський кінофестиваль (Велика Британія, BFI London Film Festival) – Приз «Сазерленд Трофі» як переможецю в номінації найориґінальніших та найсильніших режисерських дебютів First Feature Competition та Приз Молодого журі Лондонського кінофестивалю, що присуджується творчою молоддю за «найориґінальніший і новаторський» дебют
  • 2014: 41 Міжнародному кінофестивалі у Ґенті, Бельгія (Film Fest Gent) – Приз за кінопошук (Explore Award) 
  • 2014: 12 Міжнародний кінофестиваль у Торуні, Польща (Tofifest Film Festival) – Ґран-прі "Золотий янгол"
  • 2014: 23 Міжнародному кінофестиваль у Філадельфії, США (Philadelphia Film Society) - Приз за найкращий дебют
  • 2014: 28 Фестиваль Американського кіноінституту (AFI FEST), Голлівуд, Лос-Анджелес, США - Спеціальний приз журі VIZIO Visionary як "визнання екстраординарної візуальної кінооповіді"
  • 2014:  МКФ «Листопад» (Мінськ, Білорусь) - Ґран-прі «Золото Листападу» та «Срібло Листопаду» в номінації «Фільм як явище мистецтва» від міжнародного журі кінопреси (FIPRESCІ)
  • 2014: 37 МКФ у Денвері (США; Stars Denver Film Festival) – Приз ім. Кшиштофа Кесльовського найкращому іншомовному фільму
  • 2014: МКФ у Салоніках (Греція) - Приз за найкращу режисуру
  • 2014: Міжнародний фестиваль фантастичного кіно в Ситжесі (Іспанія) – Приз за експериментаторство (Experimenta Award)
  • 2014: МКФ у Сан-Пауло (Бразилія) - Приз за найкращий сценарій
  • 2014: МКФ у Корку (Ірландія) - Головний приз "Дух фестивалю" 
  • 2014: Британський кіночасопис Sight & Sound включив «Плем'я» в десятку найкращих фільмів року
  • 2014: 15 Тбіліський МКФ - «Золотий Прометей» найкращому фільму міжнародного конкурсу та Приз ім. Сергія Параджанова за найкраще поетичне бачення 
  • 2014: 14 МКФ у Тарраґоні (Каталонія, Іспанія) - Головний приз Opera Prima
  • 2014: Один з 10 найкращих дебютів світу за версією спільноти інтернет-кінокритиків (Online Film Critics society)
  • 2014: Європейська кіноакадемія - Найкращий європейський повнометражний дебют - "Відкриття року"(European Discovery Award – Prix FIPRESCІ)

2014  «Вальс Алчевськ» (документальний фільм, 54 хв; реж. Вадим Ільков), продюсер

Сценарії та синопсиси