втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Анотація до сценарію повнометражного документального фільму        

Три роки назад Марія (80-років) зарубала сокирою свою корову. Так вона припинила страждання тварини, котра не могла розродитися.

За рік захворів син Марії, Сашко (62-роки). Все життя він майстрував із металобрухту саморобні трактори, або переробляв мотоцикли на деревообробні станки, чи конструював вантажівки.

Сільська екзистенція гіпнотизує ірраціональними діями харизматичних персонажів, котрі дійшли до краю, але не збираються капітулювати.

Марія купує теля.

Сашко починає, навпомацки, збирати черговий трактор.

 

Синопсис сценарію документального фільму (45 хв.)

Головна героїня фільму Марія (80-років) все життя прожила в рідному селі Мелені, що на Поліссі. Вона знає багато історій і любить їх розповідати. Цікаво те, що в багатьох історіях фігурує корова. Дитячі історіі, воєнні, повоєнні, одруження, смерть чоловіка – завжди в епіцентрі або на тлі історії з'являється корова.

Майже  60 років Марія прожила з багатьма поколіннями одного коров'ячого роду, але три роки тому сталася трагедія, і під час пологів корова помирає, точніше Марія бачить, що корові вже ніхто і ніщо не допоможе, бере сокиру і припиняє її страждання. Марія вирішує, що більше корів в її житті вже не буде.

Сашко (62-роки), син Марії все життя пропрацював учителем в сільській школі. Він викладав майже половину дисциплін, котрі там існували. Якщо бракувало вчителя хімії, він захоплювався хімією і за три місяці знав предмет досконало. Так само було з біологією, фізикою, математикою та іншими предметами. Починав Сашко вчительську кар'єру, як вчитель музики, бо закінчив музичне училище і вмів грати на багатьох інструментах. Але найбільше задоволення Сашко отримував від майстрування саморобок. Він з купи металобрухту робив трактора. З вантажівки робив легкового автомобіля. З мотоцкла – деревообробного станка і навпаки.

Три роки тому Сашко захворів на діабет і втратив зір. Гроші, зібрані на оперцію, в останній момент витратив на два нових колеса для майбутнього трактора.

Проживши три роки без корови Марія не втрималась і минулого року купила теля. Шостого січня теличка має народити. Марія настільки дбає про теличку, що та навіть пастись відмовляється, коли поруч немає господині. Тітка за старою українською традицією весь час свариться на телицю, щоб не зурочити, але дивиться на неї з любо'ю та надією, розповідає про епізоди зі свого життя, в якому була присутня корова. Марія переживає за пологи, котрі мають відбутися на Різдво.

Сашко навпомацки намагається докінчити мотоблок, для якого купив колеса. Коли він його закінчить, то випробує на своїй ділянці, допоможе й тітці з обробкою землі, а потім продасть. На виручені гроші обов'язково зробить операцію і тоді розпочнеться нове життя.

Мрії й очікування героїв обов'язково втіляться, але надворі осінь. Потрібно готуватись до зими. Заготовити їжу для корови, привезти і нарубати дров та зробити безліч інших необхідних справ, що без них у селі не перезимуєш. Тричі на тиждень проповіді отця Олександра за прізвищем Вовкодав, в місцевій церкві. І балакучий продавець з пересувною крамницею, від якого одна можливість відкараскатись – щось купити.

Справжня сільська екзистенція гіпнотизує зрозумілими діями простих, але харизматичних персонажів, котрі дійшли до краю земного шляху.

 

Коментарі



"Корова" - назва синопсису й робоча назва документального фільму Валентина Васяновича "Присмерк", що він отримав «Золотого Дюка» 5 Одеського МКФ за Найкращий український повнометражний фільм національного конкурсу і грошовий приз 50 тисяч гривень.

Журі міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) вручило фільмові також особливу відзнаку...

Написав Володимир Войтенко, 15:40 25.07.2014