втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Вікторія Хоменко, Gazeta.ua

До українського кінотеатрального прокату 23 січня вийшов повнометражний ігровий фільм учасників Сценарної Майстерні сценаристки Ії Мислицької та сценариста й режисера Валентина Васяновича «Креденс», що став суголосний суспільним подіям останніх місяців...  Щоб позбутись непроханих гостей, герой мусить відкласти віолончель і взяти в руки міцного кийка. Саме тому девізом картини обрали: «Ти чого такий сердитий? Бо дістали»...

"Наша історія не вибухова, скажімо так. Вона іронічна, драматична, важка, а місцями смішна. Вибух там укінці", - каже Валентин Васянович. Це друга повнометражна робота київського режисера. Дія фільму відбувається у сучасному різдвяному Львові.

"Цей фільм робили на українському матеріалі зі специфічними фарбами, які присутні у країні. Але в основі все одно лежить історія людська", - продовжує режисер. - "Якщо попередній фільм у нас повністю був розкадрований з початку до кінця (дебютна робота Валентина Васяновича "Звичайна справа" вийшла в прокат минулого року - Gazeta.ua), то тут ми приїжджали на зйомку і починали шукати. Ідеї народжувалися по ходу".

Головний герой — скромний та нерішучий віолончеліст Львівської Опери. Орест має дружину й сина, а ще, ну надто вибагливих родичів. Тесть постійно згадує на часи, що пройшли, а теща — окрім, подарунків, у вигляді старого і нікому непотрібного креденсу (важкої дерев'яної шафи-комоду), вручає, а правильніше сказати вимагає, щоб Орест зробив дитину сестрі власної дружини.

"Хотів колись зробити по регіонам такі історії. Але зараз не готовий. Треба зупинитися і почекати. Усі регіональні відмінності завжди цікаво спостерігати і показувати", - пояснює Валентин Васянович. Остаточний монтаж фільму закінчили у жовтні минулого року. А уперше презентували на Одеському кінофестивалі в липні.

Жанр визначають як сімейну драму з елементами інтелектуальної комедії. Автори фільму говорять про "Креденс" як історію протистояння хижого радянського і традиційного українського світоглядів. Щоб позбутись непроханих гостей, герой мусить відкласти віолончель і взяти в руки міцного кийка. Саме тому девізом картини обрали: "Ти чого такий сердитий? Бо дістали".

У фільмі знімалися: Андрій Самінін, Ольга Гришина, Михайло Жонін, Наталія Васько та інші.

"Коли я прочитала сценарій, у мене був шок. Бо найскладніше людині зізнатися в недоліках своїх, своєї родини, країни. Ми боїмося цього, але це перший крок до виліковування", - згадує акторка Наталія Васько про перше прочитання сценарію "Креденс".

"Я прийшла на проби і кажу: "Оце в цьому зніматися? Ні, такого ж не може бути, щоб мама і підставляла своїх дочок. Такого не буває". Але, читавши сценарій, я знаходила відповіді на свої питання. У сценарії проглядаються усі ті ступені насильства — дійсно, насильства з дитинства. Як змінюється людина. Як викривляється її уявлення про те, що що добре і що погано... Оцінює світ на рівні свого ега — чи мені добре, чи мені комфортно. Я сама знаю на досвіді своєму, що є сім'я, приміром, де товаришують дві сестри і їхні діти одружуються, бо вони не хочуть міняти побут, що мають. Цей фільм — змога побачити себе зі сторони", - додає акторка.

  • Сценарій Валентина Васяновича та Ії Мислицької КРЕДЕНС, а також його обговорення читайте на СМ тут >>>

Коментарі