втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Лілія Апостолова, detector.media

Зустріч із представниками кіноіндустрії ініціював сам керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

На зустрічі представників української кіноіндустрії з керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком 6 травня обговорювали критерії державної підтримки кіно та аудит кінопроєктів, боротьбу з піратством, створення профспілок кінематографістів, підтримку українського кінопрокату. Про це розповіли учасники зустрічі.

Зустріч ініціював сам Андрій Єрмак, розповів у коментарі «Детектору медіа» продюсер, представник України в Раді правління Eurimages Володимир Яценко. Як відомо, Андрій Єрмак до державної служби займався, зокрема, і продюсуванням фільмів.

У зустрічі взяли участь представники продакшнів, кіностудій, кінотеатрів, декілька кінорежисерів, члени Ради державної підтримки кінематографії, голова ОПУ Андрій Єрмак із своїми заступником і радником, голова Держкіно Марина Кудерчук і голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, розповів колишній очільник Держкіно, продюсер Пилип Іллєнко. На оприлюдненому Офісом президента фото, зокрема, є представники великих кіносеріальних продакшнів Film.ua та Star Media – Сергій Созановський і Юрій Артеменко.

За словами пана Іллєнка, зустріч тривала більше двох годин. «Розмова була предметна і конструктивна – про ті заходи, які може або планує здійснити держава для підтримки кіногалузі, як для виробників, так і для кінотеатрів, які, мабуть, ще більше постраждали від нинішньої кризи, ніж виробники», – розповів він.

Сам Пилип Іллєнко виступив на зустрічі з тезою, що влада не має перекреслювати попередні здобутки в галузі: «Має бути певна тяглість у влади в питаннях кінематографії. Тобто якщо ми даємо оцінку попереднім здобуткам, треба давати її адекватно і, розробляючи концепцію розвитку галузі, не треба перекреслювати все, що було до цього. Моя теза знайшла в усіх підтримку».

Також продюсер на зустрічі говорив про необхідність продовжити строки звітності про кошти, що надаються кіновиробникам, а також про посилення роботи з захисту авторських прав, адже нині високий рівень піратства в Україні не дає можливості розвиватися онлайн-ринку достатньо ефективно.

За словами Володимира Яценка, на зустрічі в ОПУ також ішлося про створення профспілок та виділення державної фінансової підтримки для тих працівників кіноіндустрії, які працюють на продакшни як фрілансери. Важливим було питання проведення пітчингів Держкіно в цьому році, адже уряд скоротив видатки на кіно, а відомство має велику кількість зобов’язань перед продакшнами, які виграли попередні пітчинги, що ставить під загрозу проведення наступних. Зокрема, Володимир Яценко запропонував провести аудит тих фільмів, які мали бути зняті цього року, щоб виявити, які з них реально знімаються, а які ні.

«Зараз ніхто не може знімати кіно з об’єктивних причин. Ми втратили весну і літо. Але продюсери все одно хочуть отримати свої гроші від Держкіно, і я їх розумію, бо ніхто не знає, що чекає індустрію далі. Тому важливо провести аудит, щоб виявити, кому ці гроші дійсно потрібні, а кому ні», – розповів він.

Щодо продуктивності цієї зустрічі Володимир Яценко зауважив, що сьогодні створюється багато робочих груп із будь-яких питань, але чи будуть вони результативними, можна побачити лише з часом.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів у Facebook про інші питання, що обговорювалися на зустрічі в ОПУ:

  • висунули ініціативи приєднання до різноманітних хартій, які дозволять кіноідустрії отримати додаткову підтримку. Наприклад, Creative Europe MEDIA — EACEA;
  • говорили про встановлення KPI та критеріїв виділення коштів на створення фільмів та появи статті на девелопмент;
  • повернулись до теми створення профспілок кіношників, які б брали участь у діалозі з владою;
  • озвучили ідею залучення іноземних спеціалістів, як радників для Держкіно та Ради з держпідтримки кіно;
  • підтримали важливість державної підтримки показу українських фільмів в кінотеатрах;
  • підтримали запуск соціальної кампанії на телебаченні, що закликали б людей йти в кінотеатри після закінчення карантину.

За словами Олександра Ткаченка, кінотеатри звернулися з ідеєю відтермінувати їхнє відкриття до червня через обмежену можливість залучення глядачів найближчим часом, бо в режимі обмеженої роботи вони не зможуть повноцінно заробляти, а витрати на обслуговування будуть здійснюватися в тому ж обсязі.

А Сергій Созановський запропонував безкоштовно надати для повторного показу в кінотеатрах сучасні українські фільми, додав пан Ткаченко, який пропонує іншим кінопродюсерам підтримати цю ініціативу.

Нагадаємо, що Андрій Єрмак на зустрічі запропонував створити інститут радників при Держкіно, якими можуть стати, зокрема, іноземні фахівці у сфері кінематографу. Він також заявив, що «всі розмови щодо скорочення підтримки українського кінематографу є безпідставними», а з метою підтримки галузі продовжено терміни подачі звітності для виробників кінопродукції. Керівник Офісу президента звернув увагу і на питання дистрибуції українського кінематографу за кордоном.

Коментарі



Україна в своєму календарі має дуже багато визначних дат. Більшість з яких святкується, або відзначаються як день пам'яті, лише на аватарках у соцмережах та в кутку екрану телевізора.
І це не тому, що хтось не патріот, а тому що не кожному на протязі свого життя, доводилось вникати в історію тієї чи іншої події.
Але бачимо, що завдяки кіно, ці події по троху починають оживати.
Чому не закріпити на державному рівні, перегляд таких фільмів у школах, як обов'язковий. Визначити вікові обмеження і організовувати покази у день чи перед день відзначення події.
Розумію що ідея не нова, а можливо таке розпорядження колись віддавалось але ...
Розкажу про себе. До школи почав ходити в період незалежності. І за цей час, до кінотеатру нас зводили два рази: на кіно про рись ( здається українське) і другий фільм "Игла". Третій фільм був короткометражний ( про статевий розвиток) транслювали в школі. Одним словом на наркотик "кінотеатр" я не підсів.
Всесвітню історію і зарубіжну літературу, знав на порядок краще ніж історію України та українську літературу. Причина банальна - взаємна неприязнь з вчителями.

Написав Тарас Мариняк, 12:07 09.05.2020