втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

15 і 16 грудня 2016 року у Києві відбувся Зимовий кіноринок Одеського МКФ. Напередодні власний захід для кінотеатрів провів дистриб'ютор B&H. Подаємо враження Сергія Зленка, власника київських кінотеатрів "Бумер" і "Магнат", від презентації українських фільмів, що заявлені у кінопрокаті у 2017/2018 роках.

Фільми публікуються у порядку їх презентацій.

1. Мир вашому дому

Дистриб'ютор: B&H.
Прем'єра: весна 2017 року.
Продюсер: Марія Кайль.
Режисер: Володимир Лерт (відомий нам за фільмом "Ніч Святого Валентина").

Екранізація творів Шолом-Алейхема. Класична інтерпретація за п'єсою Григорія Горіна, за якою у театрі Франка кілька десятиліть йшла вистава "Тев'є-Тевель" за участю Богдана Ступки.

Оскільки зйомки розпочалися до погіршення стосунків з РФ, у фільмі зіграли багато російських акторів, хоча не банальних, тому, після того як їх продублювали українською мовою, дисонансу не виникало.

Відео зі зйомок:

2. Сторожова застава

Дистриб'ютор: B&H.
Виробництво: Kinorob.
Прем'єра: осінь 2017 року.

Перше українське фентезі з величезними амбіціями. Дуже багато зусиль вкладається у достойні спецефекти, через що перенесли прем'єру з нового року на осінь, щоб все гарно "намалювати".

Тизер (неновий):

Офіційний трейлер:

3. Інфоголік

Дистриб'ютор: Multi Media Distribution.
Прем'єра: 30 березня 2017 року.
Творці: творча група "Мамахохотала".

Один із небагатьох колективів, які намагаються конкурувати з "Кварталом 95". Ідуть тим же шляхом: КВН, концерти, шоу на телебаченні, серіали, тепер ось повнометражний фільм.

Тема фільму актуальна: "залипання" в смартфони на читанні новин.

Найкраща презентація: перед показом відео розіграли живу гумористичну мініатюру за участю Євгена Яновича і Олега Маслюка про "внутряки" кінотеатрального ринку.

4. Let's dance! / Давай танцюй

Дистриб'ютор: Multi Media Distribution.
Прем'єра: 2 березня 2017 року (вітання від "Логана"-Росомахи).

Танцювальний екшн. Цей фільм у секторі В2В активно рекламується уже другий рік. Заворожував і надихав ще з першого тізера. Голівудська манера зйомок. Карколомні танцювальні трюки. У головній ролі Валентина Войтенко – фіналіст шоу "Танцюють всі".

Показали нам майже годину уривків. Тільки укріпило позитивні очікування. Чимало гумору (в основному про "ментів" і "наркоманів"), багато екстрималу, який ми любимо: паркур, перегони на автомобілях. Актуальний і соціальний бекграунд. Всі складові, щоб зірвати касу.

До речі, виконавець головної ролі "Никита №13" Денис Реконвальд нагадував мені весь час Патріка Джея Адамса, що зіграв Майка Роса в "Suits".

Трейлер:

Mинулорічний тизер:

5. Слуга народу 2

Дистриб'ютор: UFD.
Прем'єра: 23 грудня 2016 року.
Творці: "Квартал 95".

Беззаперечний касовий хіт. Коментарі зайві. "Квартал 95" ставить перед собою нові цілі і сміливо їх досягає!

Перший трейлер (понад мільйон!!! переглядів):

Фінальний трейлер:

І ще бонусом "вірус":

6. Правило бою

Дистриб'ютор: UFD.
Прем'єра: 26 січня 2017 року.
Режисер: Олексій Шапарєв ("Київський торт", "Гвардія").
Актори: Олексій Горбунов, Станіслав Боклан, Женя Галич, Ахтем Сейтаблаєв, Дмитро Ступка, Олександр Усик, Даша Трегубова та інші.

На перший погляд, фільм виглядав близнюком цьогорічного "Я з тобою": половина тих же акторів у кадрі, ті ж локації, схожа тема. Очевидно, що це помітив не лише я: над рекламними матеріалами провели роботу, "вилизали" трейлер, зробили більше спортивним, значно музичнішим (оригінальний трек Ярмака). Звичайно, це не масштаб Сідоровських "Боїв з тінню", але от перевищити збори "Я з тобою" має реальні шанси.

Офіційний трейлер:

Саундтрек. До речі, дуже цікаве і нестандартне промо: у січні Олександр Усик буде виходити на свій офіційний бій під цю пісню.

7. Dzidzio. Контрабас

Дистриб'ютор: UFD.
Прем'єра: восени 2017 року.

Мегапопулярний Dzidzio, помножений на мегауспішного Любомира Левицького. Це все, що ми знаємо про фільм, але уже йому віримо.

Маємо лише тизер. Решта – таємниця.

8. Клара

Дистриб'ютор: UFD.

Анімація. Нова студія Image Pictures, раніше про них не чув, але схоже, що світ уже про них знає багато. Виглядає якісно. Інформації поки що мало, але потенціал високий, а судячи з роздаткових промо-матеріалів, то не лише творчий, а і фінансовий. Про Україну знатимуть в тому числі і по цій студії.

У тизера майже 2 мільйони переглядів лише за 2 місяці.

9. Припутні

Дистриб'ютор: UFD.
Прем'єра: 28 вересня 2017 року.
Виробництво: Star Media.

Головною зіркою цього фільму є його режисер: Аркадій Непиталюк. Хто був на цьогорічній "Молодості", то безперечно запам'ятали переможця Hаціональної програми, його фільм "Кров'янка". Чи не вперше – усі: і журі, і глядачі, і експерти були єдині в оцінці і прогнозах щодо переможця. Це нове ім'я українського кіно (хоча Аркадій Непиталюк у вузькому колі відомий досить давно: має величезний досвід телевізійної режисури та викладaння у Карпенка-Карого).

На мою скромну думку, так переконливо і щиро знімати справжнє і живе українське життя не вміє ніхто. Аркадій Непиталюк єдиний, кому вдалося відтворити на екрані живу мову, не зіпсувавши театральністю, награністю, чужою лексикою. Ще хочеться висловити дуже багато захоплень, але давайте дочекаємось фільму і переконаємось, побачивши все на екрані!

10. Поліна

Дистриб'ютор: UFD.
Прем'єра: 25 травня 2017 року (вітання від "Піратів Карибського моря-5").
Виробництво: Film.UA.

Великий міжнародний проект. Зіркова міжнародна команда: режисер Оліас Барко – володар нагород Римського та Одеського кінофестивалів, оператор Тьєрі Арбoгaст (оператор, якого називають не по імені, а "Оператор-Люка-Бессона", бо саме в їхньому тандемі було знято такі хіти як "Валеріан", "Люсі", "Леон", "5 елемент"), акторка Віржіні Ледуаєн (головна роль у фільмі "Пляж") та багато інших.

Цей проект вперше представли публічно теж понад півтора роки назад. Я ніяк не міг для себе зрозуміти, про що цей фільм, який жанр, для якої цільової аудиторії. Нарешті для себе категоризував його як артхаус і всі питання закрилися само собою.

11. Викрадена принцеса

Дистриб'ютор: UFD.
Виробництво: Анімаград.
Прем'єра: 7 березня 2018 року (хоча б на тиждень-два вперед, поближче до шкільних канікул, будь ласочка).

Нікому не можна говорити, що це "Руслан і Людмила", бо Пушкін, а відтак логічний ланцюжок можете закінчити самостійно. Це єдиний маленький нюанс, який успішно вирішили продюсери зміною назви.

В усьому іншому це надзвичайно потужний "мультбастер" з яскравою графікою і усіма необхідними елементами, які так ми любимо в мультфільмах у кіно: дівчатам – принцеса, маленьким дівчатам – геги з смішними тваринками, хлопцям – страшні чаклуни, дорослим – дорослі жарти.

12. Мавка

Дистриб'ютор: UFD.
Виробництво: Анімаград.
Прем'єра: не скоро.

Студія анімації та ж, що і у "Викраденої принцеси", команда інша (продюсери – екс-менеджмент телеканалу ТЕТ: Ірина Костюк і Анна Єлісєєва). Амбіції планетарного масштаба. Небезпідставні. В цьому мультфільмові не сумніваюсь, хоча публічно ще не показно жодного кадра з відео. Єдине, що засмучує: коли цей мультфільм завершать через два-три роки – ми вже усі звикнемо, що досягнення українського контенту у світі сприйматимуться буденно.

В основі – традиційна українська міфологія, оспівана у "Лісовій пісні" Лесею Українкою. Сюжет інший: дитячіший, позитивніший, зворушливіший і миліший. Після виходу мультфільму у прокат наші дітки в садочках будуть масово прагнути бути Мавками на новорічні свята, а не Рапунцелями чи Білосніжками. Це буде не просто мультфільм, а наша рідна українська масова поп-культура з усіма її атрибутами: ляльками, іграми, мерчандайзингом, франшизами.

13. Проект "Bторгнення" (Insiders Project)

Дистриб'ютор: UFD.
Виробництво: Film.UA.

Феномен проекту "Вторгнення" довгий час проходив повз мене: час від часу "проскролювалися" події у ФБ-стрічці, але чомусь не зачіпало. Як виявилося, у проекта сформувалась уже величезна армія шанувальників, своя віддана аудиторія, яка готова їх підтримувати та з нетерепінням чекати кожен новий продукт.

Проект "Bторгнення" – це документальні зйомки екстрималів, які відвідуають важкосдотупні локації України: запаморочливі зйомки, каскадерські трюки, постійний ризик для життя. Готується до виходу 10 серій. Кілька (чи одна?) уже вийшло в кінотеатрах, в тому числі при повному аншлазі у найбільшому залі України – кінотеатру "Київська Русь" (там відбувся спеціальний показ. – НСКУ).

Цей продукт цікавий своїм оригінальним підходом до прокату у кінотеатрах, який їм потрібно буде ще придумати: яким чином правильно збирати аудиторію, як її розширювати, як не розгубити зацікавленість до десятої серії.

14. Її серце

Прем'єра: 18 травня 2017 року (до річниці депортації кримських татар).

Авторський проект режисера Ахтема Сейтаблаєва. Для нього це не менш особистий проект, ніж "Хайтарма". Фільм має дуже просту і зрозумілу історію, і безумовно цим підкупить найширшу глядацьку аудиторію. Стрічка оповідає про подвиги татарки Саіде, яка під час війни рятуватиме чужовірних, єврейських діток-сиріт. Дуже трагічно, сльози, співчуття, актуальні паралелі.

15. Стрімголов

Режисер: Марина Степанська.

Сучасна історія про драматичну любов двох троєщинців: він – 27-річний екс-алкоголік, якому прийшла повістка; вона – 25-річна "не може знайти себе". Шанувальникам авторського кіно.

16. Коли падають дерева

Режисер: Марися Нікітюк.
Виробництво: "Директорія кіно".

Марися Нікітюк уже має свій впізнаваний режисерський почерк. Трейлер до фільму за настроєм нагадав "Волчок" Василія Сігарєва. Село, 5-річна дівчинка, дорослі проблеми, кримінал.

17. Ізі

Виробництво: "Фреш Продакшн".

Українсько-італійський спільний проект. З гарним фестивальним потенціалом, насичена гумором, мила і цікава ще одна роуд-муві з труною.

18. Бобот

Режисер: Максим Ксьонда.

Дитячий фантастичний фільм з красивим візуальним рядом. У хлопчика з'являється друг у вигляді трансформаторної будки.

Як вам ці алюзії на Шаленого Макса?

19. Рідні

Дистриб'ютор: 86 Prokat.
Режисер: Віталій Манський.
Прем'єра: 2 лютого 2017 року.

Було ваше – стало наше. Колишній російський документаліст тепер став тепер українським документалістом. Титулований і визнаний у світі майстер навідується до своїх родичів у різних куточках України та задає однакові запитання, цікавлячись подіями сьогодення.

20. Червоний

Режисер: Заза Буадзе.
Автор сценарію: Андрій Кокотюха, за мотивами однойменної книги Андрія Кокотюхи (книга витримала кілька перевидань, продано уже десятки тисяч екземплярів, днями у продаж надійшов новий наклад уже з актором Миколою Березою в образі Червоного на обкладинці).
Виробництво: "Інсайт Медіа" та Одеська кіностудія.

Фільм про втечу з ГУЛАГу очільника УПА Данила Червоного. Екшн, тюремний побут, переосмислена радянська пропаганда, і головне: новий український герой.

Коментарі