втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Книжка сценарного консультанта Лінди Сеґер побачила світ в українському перекладі у видавництві «ІнсайтМедіа» наприкінці минулого року. Це третє, перероблене і доповнене, видання міжнародного бестселера.

Лінда Сеґер – голлівудський консультант, скрипт-доктор і один з найвідоміших авторів посібників зі сценарної майстерності. Стала відомою завдяки своєму методу аналізу кіносценаріїв, який вона спершу розробляла в якості дисертаційного проекту в коледжі. Працювала як консультант над понад 2000 сценаріями. Живе і працює в Колорадо.

Посібник зачіпає поширені проблеми, що можуть виникнути в процесі роботи над сценарієм – від накопичення ідей і методів написання до функції головних героїв. Особливу увагу зосереджено на триактній структурі сценарію, автор подає низку рекомендацій стосовно того, як розворушити другий акт. Крім того, розглядаються такі теми: другорядні сюжетні лінії, визначення точки зору (від імені кого ведеться розповідь), поєднання зорових образів та діалогів, визначення конфлікту, створення багатогранних та різносторонніх образів тощо. Пропонується низка практичних завдань для вдосконалення сценарію. Насамкінець, в якості навчального прикладу сценарист Пол Гаґґіс («Крихітка на мільйон доларів», «Зіткнення») розповідає про своє творче становлення.

Лінда Сеґер будує свою розповідь широко спираючись на аналіз популярних стрічок, серед яких «Афера»/ Sting, «Утікач»/ The Fugitive, «Джуно»/ Juno, «Щелепи»/ Jaws, "Список Шіндлера"/ Schindler’s List та багато інших.

Linda SegerПередмова до українського видання

Я надзвичайно рада, що у вас є можливість читати мою книгу своєю рідною мовою.

Багато людей з різних країн, читаючи американську книгу про написання сценаріїв, вважають, що всі розглянуті концепції та принципи стосуються суто кінематографа Голлівуда. Але це не так. Ці концепції насправді розширились, тому що автори та консультанти, як я, наприклад, аналізували історії, вистави та фільми з усіх куточків світу. Ідея триактної структури властива не лише Голлівуду, а й великим грецьким п’єсам і творам Шекспіра, драматичним творам Чехова і Старицького. Зміст історії може варіюватися залежно від культури певної країни. Різною може бути динаміка розвитку історії – голлівудським бойовикам притаманний швидкий розвиток, натомість історія в українських або європейських фільмах розвивається повільніше. Однак в історії все одно присутні початок, середина та закінчення. Ідеї до створення кіноперсонажів, написання історії спеціально для телевізійних кінострічок, розвитку теми фільму є універсальними і не належать до тієї чи іншої культури.

Сподіваюся, що після застосування цих принципів у вашій роботі, книга надихне вас оцінити та розповісти ваші історії. Іноді через переважання голлівудських фільмів, автори з країн, чия культура відрізняється від американської, вважають, що сценарії потрібно писати на кшталт динамічних голлівудських кінострічок, незважаючи на те, що у багатьох із них повно жорстокості та мало емоцій. Розповідайте світові власні історії. Про ваше життя, культуру вашої країни, ваше ставлення до речей та свої почуття. Дозвольте ідеям та принципам з цієї книги зміцнити та сфокусувати вашу історію. Нехай це будуть лише особисті історії з вашого життя. Нам нестерпно хочеться заглянути у ваш світ, і кіно – це один із тих способів, через який ми маємо можливість дізнаватися про наші схожості та розбіжності. У фільму є властивість зворушувати нас, глибше розуміти та об’єднувати людей, з якими ми ніколи не зустрінемось. Щиро надіюся, що ця книга допоможе вам розповісти ваші унікальні історії про вашу культуру, які залишатимуться універсальними у своїх людських цінностях.

Доктор Лінда Сеґер

Коментарі