втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

14 серпня 2015 року о 21:30 на Арт-пікніку у київському Парку імені Пушкіна відбудеться показ альманаху українських комедій, укладеного творчим об’єднанням «Сучасне українське кіно». В кіноальманахові - фільми учасників Сценарної Майстерні Марини й Оксани Артеменків, Павла Острікова, Дмитра Томашпольського, сценарії частини з яких опубліковані й обговорені на СМ.

До збірки увійшли перший випуск сатиричного альманаху «Йод» і знані короткометражні комедії «Не менше 50 кг» Марини Артеменко та «Абонент» Марини та Оксани Артеменко.

Короткометражний альманах «Йод», укладений із дев’яти стрічок тривалістю до трьох хвилин, було створено на волонтерських засадах в рамках «Лабораторії проектів НСКУ». Автори стрічок гостро висловлюються з актуальних питань української дійсності, унаочнюючи і висміюючи фальш, якою просякнуте наше – у першу чергу політично-владне – життя.

Ініціатором творення «Йоду» став кінорежисер, секретар Правління НСКУ Дмитро Томашпольский.

Дебютний випуск альманаху уклали роботи:

  • «Одкровення» (реж. Павло Остріков)
  • «Подвиг» і «Детектор своїх» (реж. Валерій Симончук)
  • «Закон» (реж. Ілля Захаров)
  • «Задовбали!» (реж. Антоніна Ноябрьова)
  • «Орден» (реж. Аліна Хорошилова)
  • «Згідно з прейскурантом» (реж. Дарина Долеско)
  • «Правильний вибір» (реж. Дарія Баранова)
  • «Останній бюджет» (реж. Дмитро Томашпольський)

Про фільми Марини та Оксани Артеменко розповідає кінокритик, автор програми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко:

«Обидві комедії соціальні. Вони, фактично, розігрують історії так званої «маленької людини», життя якої загрожене монструозним соціумом. Мистецька традиція, звісно, давня – зокрема, й кінематографічна. І сягає вона знаменитого німого кінематографа Чарлі Чапліна.

Зрештою, один із цих двох фільмів, що має назву «Не менше 50 кг» й автором якого є Марина Артеменко, постає як стилізація такого німого фільму – аж до фортепіанного супроводу невидимого тапера.

І тут варто зауважити, що ця дванадцятихвилинна стрічка викликала небачений, феноменальний інтерес у всьому світі – на сьогодні вона взяла участь у понад 80 кінофестивалях на всіх континентах і вдостоїлася двох десятків різноманітних нагород.

Марина Артеменко фільмує також разом зі своєю сестрою Оксаною. І другий фільм, «Абонент», – він є їхньою спільною режисерською роботою. Ця стрічка вже також добряче помандрувала світовими кінофестами – від Франції до Замбії, від Італії, Румунії, Греції до Таджикистану й Росії. Загалом понад тридцять кінофорумів.

Сюжет «Абонента» – про складність комунікації. І це тоді, коли шляхи та способи цієї самої комунікації у соціумі ніби-то спрощені абсолютно. Сюжет про те, як важко добитися, щоб тебе почули, щоб на тебе зважили. Та й чи ти сам готовий до адекватного діалогу?...»

Адреса: м. Київ, пр. Перемоги, 40, Арт-пікнік у Парку імені Пушкіна, лекторій Art Open Air.

Вхід вільний

 НСКУ 

Коментарі