втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

31 січня 2015 року британська стрічка Чада Ґрасії «Російський дятел» отримала Гран-прі Журі («Grand Jury Prize») у номінації «Світове документальне кіно» на фестивалі Санденс, повідомляє офіційний сайт фестивалю.

У стрічці, знятій в Україні за участі українських митців, висвітлено розслідування причин Чорнобильської катастрофи, яке проводять київський художник і сценограф Федір Александрович спільно із оператором Артемом Рижиковим. Вони вбачають в аварії спеціально влаштовану акцію із замітання слідів, вчинену радянськими посадовцями, які прагнули уникнути відповідальності за невдалу розробку секретної зброї. Розслідування відбувається на тлі бурхливих подій Революції гідності.

У своєму виступі Чад Ґрасія закликав не забувати про режисера Олега Сенцова, якого утримують у Москві.


Артем Рижиков та Федір Александрович

Приймаючи нагороду, оператор Артем Рижиков подякував своїм вчителям Богдану Вержбицькому та Вадиму Верещаку і звернув увагу аудиторії, що тисячі кращих українців були вбиті протягом минулого року, багато з них – митці. Він висловив сподівання, що стрічка певною мірою змінить ситуацію та допоможе Україні. «Слава Україні!», - завершив він.

Федір Александрович закликав: «Врятуйте Україну сьогодні. Завтра буде вже надто пізно. Коли Кремль напав на Чечню, ніхто не зупинив його. Коли Кремль напав на Грузію, ніхто не зупинив його. Сьогодні Кремль атакує Україну. Наступною буде Європа. Далі буде Нато. Далі буде Світова війна. Будь-ласка, врятуйте Україну».

Відео церемонії нагородження (з 1:16:50 по 1:21:50)

Sundance Institute та власна інформація НСКУ

Коментарі