втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Від 3 до 9 вересня в Києві проходить тиждень українського кіна на підтримку українського кінематографіста, учасника Сценарної Майстерні, Олега Сенцова, незаконно затриманого російською ФСБ в Криму.

Кошти від продажу квитків будуть передані родині режисера, який наразі перебуває в СІЗО Лєфортовської тюрми в Москві.

11 травня 2014 року після участі в акції протесту в Криму, Олега Сенцова було незаконно затримано окупаційною владою Криму та невдовзі етаповано до Москви. Олегу Сенцову в Росії інкримінують підготовку терористичних актів.

З осудом незаконного затримання та з вимогою звільнення Сенцова до російської влади звернулися представники української кіноспільноти, уряд України, Російський кіносоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД та Балтії, Європейська кіноакадемія, кінорежисери зі світовим ім’ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч.

На церемонії закриття Московського кінофестивалю з вимогою звльнити Олега Сенцова звернувся голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач.

Права режисера, якого російська юстиція вважає російським громадянином, неодноразово порушувались (до нього не допускали адвоката та консула України в Москві), що дало підстави Організації "Міжнародна амністія" кваліфікувати затримання Сенцова як незаконне.

В рамках тижня українського кіно на підтримку Олега Сенцова буде показано вісім українських фільмів-учасників міжнародних кінофестивалів останніх років: "Гамер" (реж. Олег Сенцов, 2012), "Молитва за гетьмана мазепу" (реж. Юрій Іллєнко, 2002), "Поводир" (реж. Олесь Санін, 2014), "Істальгія" (реж. Дар’я Онищенко, 2012), "Іван Сила" (реж. Віктор Андрієнко, Ігор Письменний, 2013), "Трубач" (реж. Анатолій Матешко, 2014), "Параджанов" (реж. Олена Фетісова, Серж Аведікян, 2013), "Хайтарма" (реж. Ахтем Сейтаблаєв, 2012), альманах короткометражної документалістики "Вавилон 13".

Всі фільми програми так чи інакше піднімають питання боротьби за свободу та справедливість, міжкультурної та міжетнічної толерантності, соціального активізму та формування громадянського суспільства, що так актуально для сучасної України, яка переживає найдраматичніший період в своїй новітній історії.

Захід відкриється показом фільму Олега Сенцова "Гамер" за участі сестри режисера Наталії Каплан, міністра культури України Євгена Нищука, голови спілки кінематографістів України Сергія Тримбача.

**

Покази відбуватимуться щодня о 20.00 за участі представників знімальних груп фільмів.

Адреса: "Кінопанорама" Київ, вул. Шота Руставелі, 19

Сторінка кінопоказів

**

Тиждень українського кіна на підтримку режисера Олега Сенцова

3.09.2014 (середа) – 20.00
ГАМЕР

Країна: Україна, 2012
Хронометраж: 92 хв.
Жанр: драма
Режисер: Олег Сенцов

У ролях: Владислав Жук, Олександр Федотов, Жанна Бірюк

В невеликому місті живе хлопець, його звати Косс, він – геймер. Косс не ходить на навчання, має конфлікти з мамою, його люблять фанати, він багато тренується та бажає стати найкращим. Нарешті, від їде на чемпіонат світу за посідає там друге місце. Косс вертається додому героєм, але чи так він все це собі уявляв? 

4.09.2014 (четвер) – 20.00
МОЛИТВА ЗА ГЕТЬМАНА МАЗЕПУ

Країна: Україна, 2002
Хронометраж: 144 хв.
Жанр: історичний
Режисер: Юрій Іллєнко

У ролях: Богдан Ступка, Людмила Єфименко, Микита Джигурда

Фантасмагоричні сни історії про кривавий бенкет трьох великих примар Європейської культури - Петра І, Карла ІХ та Гетьмана України Мазепу на полі Полтавської битви 1709 року. Сліпучі візії Любові, Смерті та Анафеми Мазепи, що назавжди змінили історію Східної Європи. 

5.09.2014 (п’ятниця) – 20.00
ХАЙТАРМА

Країна: Україна, 2012 р.
Хронометраж: 90 хв.
Жанр: військовий, драма, історичний
Режисер: Ахтем Сейтаблаєв

У ролях: Ахтем Сейтаблаєв, Олексій Горбунов, Андрій Мостренко

Фільм розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу – 18 травня 1944 року – сталінську депортацію кримських татар. У центрі сюжету фільма – льотчик, двічі герой Радянського Союзу, Аметхан Султан. В травні 44-го року після звільнення Севастополя Аметхан відправляється у відпустку до рідної Алупки. На його очах 18 травня і починається депортація кримських татар.

6.09.2014 (субота) – 15.00
ІВАН СИЛА

Країна: Україна, 2013 р.
Хронометраж: 90 хв.
Жанр: дитячий, пригоди, сімейний
Режисер: Віктор Андрієнко

У ролях: Дмитро Халаджі, Віктор Андрієнко, Ольга Сумська, Ігор Письменний, Василь Вірастюк

Український біографічний фільм для всієї сім’ї. Він розповість про колись всесвітньо відому особистість Івана Фріцака, атлета і силача, що виступав під псевдонімом Іван Сила. Він приймав участь у змаганнях з вільної боротьби, боксу і важкої атлетики. Силач виступав у цирку, з яким об’їздив пів-Європи, а також побував у США. Правда шлях до успіху був непростим.

6.09.2014 (субота) – 20.00
ПОВОДИР

Країна: Україна, 2014
Хронометраж: 120 хв.
Жанр: військовий, драма
Режисер: Олесь Санін
У ролях: Антон Святослав Грін, Джамала, Станіслав Боклан, Олександр Кобзар, Джеф Барел

Події фільму відбуваються в Радянській Україні на початку 1930-х років, у часи індустріалізації, колективізації, голодомору та знищення інтелігенції. В основі сюжету фільму — мандри американського хлопчика Пітера Шемрока та сліпого музиканта Івана Кочерги. Безтурботне життя сина американського спеціаліста миттєво змінюється — батька убивають. Пітеру дивом вдається втекти від переслідувачів — його рятує незрячий кобзар. Хлопчик стає його поводирем. Подорож, повна драматичних подій та пригод переривається взимку 1934-го року. Івана Кочергу разом з іншими кобзарями страчують під Харковом. Пітер лишаться єдиним живим свідком тих трагічних подій.

7.09.2014 (неділя) – 15.00
ТРУБАЧ

Країна: Україна, 2014
Хронометраж: 80 хв.
Жанр: сімейна комедія
Режисер: Анатолій Матешко
У ролях: Нонна Гришаєва, Олексій ГорбуновВолодимир Горянський, Римма Зюбіна, Ірма Вітовська, Олеся Жураківська, Юрій Радковський, Леонід Шевченко, Полінка Тарасенко

Коля Шевченко – юний трубач дитячого естрадно-духового оркестру "Березіль". На шляху до успіху стають "проблеми дорослого життя": заздрощі, конкуренція, інтриги, але дружба, взаємодопомога і кохання допомагають все подолати і перемогти.

7.09.2014 (неділя) – 20.00

ПАРАДЖАНОВ

Країна: Україна, Франція, Вірменія, Грузія, 2013 р.
Хронометраж: 95 хв.
Жанр: байопік
Режисер: Серж Аведікян ("Лаючий острів"), Олена Фетісова
У ролях: Серж Аведікян, Юлія Пересільд ("П’ять наречених", "В тумані"), Карен Бадалов

Сергій Параджанов – один з найвеличніших кінорежисерів ХХ століття, геній і провокатор – знімає великі фільми, які приносять йому міжнародне визнання. "Тіні забутих предків" - його найвідоміша картина – була зроблена в Україні і стала справжнім взірцем українського кіномистецтва. Зухвала поведінка режисера призводить до конфлікту з радянським тоталітарним режимом. Але незламна любов до краси і свободи надихають творити, не дивлячись на підступи КДБ і заборону роботи в кіно.

8.09.2014 (понеділок) – 20.00
ІСТАЛЬГІЯ

Країна: Україна, Німеччина, Сербія, 2012
Хронометраж: 100 хв.
Жанр: драма
Режисер: Дар’я Онищенко
У ролях: Ніна Ніжерадзе, Карл Маркович, Вук Костич, Іван Добронравов, Георг Фрідріх, Леа Морнар, Марія Шкаричич, Олексій Горбунов

Три історії кохання, три європейські міста, три сюжетні лінії. Літня емігрантка з України і колишній сербський боксер відокремлені мовним бар'єром від німецького суспільства. Їх об'єднує слов’янська культура і власні діти, які досі живуть в Україні та Сербії. Що їх там тримає?

9.09.2014 (вівторок) – 20.00

ВАВИЛОН'13

Вавилон'13 — це українська територія короткометражного документального кіно; об’єднання режисерів, операторів та кінематографістів. Територія фіксації подій українського громадянського протесту.

Кінопроект "Вавилон'13" розпочав свою діяльність коротким відео Prologue, що було записано на Михайлівській площі 30 листопада 2013-го року.

Коментарі