втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Володимир ВойтенкоАК    

Вночі з 31 серпня на 1 вересня о 00:10  на телеканалі «1+1» дивіться програму «Арґумент-кіно» та фільм українського режисера Валентина Васяновича «Креденс» (2012, Україна).

Шістнадцятий телесезон програми «Арґумент-кіно» розпочинається другим ігровим повнометражним фільмом учасника Сценарної Майстерні сценариста й режисера Валентина Васяновича «Креденс», що він є трагікомічною родинною історією, яка розгортається в зимових львівських декораціях і веде про щось більше – сказати б, про проблеми великої української родини, про нас із вами...

Сюжет фільму розповідає історію віолончеліста Львівської опери Ореста, якого повсякчас – у роботі, побуті та дозвіллі – жорстко і навіть жорстоко атакує і випробовує життя на предмет його моральних принципів. Орестові лишається або здатися перед пресингом довколишніх корупціонерів та рагулів, або все ж боротися за власний світ і відстоювати свій життєвий простір, свою людську гідність.

«Креденс» зазнав надзвичайного глядацького успіху на торішньому Одеському міжнародному кінофестивалі, де також був удостоєний престижної нагороди критиків, власне, Міжнародної федерації кінопреси – FIPRESCI. Також він вийшов до всеукраїнського кінотеатрального прокату взимку цього року і сприймався як передвісник подій Української революції гідности.

Автором фільму, співсценаристом і режисером, є Валентин Васянович, представник середнього покоління українських кінематографістів. Він розпочинав, та й далі практикує як документаліст. Зокрема, 2004 року на найбільшому й найпрестижнішому у світі міжнародному фестивалі короткометражних фільмів у французькому Клермон-Феррані його неігрова картина «Проти сонця» виборола Спеціальний приз журі.

 Валентин Васяновиич

Та згодом Валентин Васянович, розлога розмова з яким точитиметься у програмі, пристав до кінематографа ігрового й зафільмував повнометражну картину «Звичайна справа», за якою згодом з’явився і «Креденс».

А нинішній рік для Васяновича видався пам’ятним. Його документальний фільм «Присмерк» був удостоєний «Золотого Дюка» на 5 Одеському міжнародному кінофестивалі як найкраща українська повнометражна стрічка. Кінокартина ж «Плем'я» режисера Мирослава Слабошпицького, в роботі над якою Валентин виступив у якості оператора й співпродюсера, тріумфувала на Каннському фестивалі, де здобула Ґран-прі престижної програми «Тиждень критики».

Наразі ж в «Арґументі-кіно»о – «Креденс». Різдвяна казка для дорослих, що схожа на страшний сон. Сон не тільки розуму, а й гідности. Сон, який ладен породжувати чудовиськ. А тому його негайно потрібно перервати.

Коментарі