втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Повнометражний дебют Мирослава Слабошпицького – фільм «Плем'я» представить Україну в конкурсній секції «Тиждень критики» Каннського фестивалю, який пройде з 14 по 23 травня 2014.

Сценарист і режисер «Племені» Мирослав Слабошпицький, оператор і продюсер Валентин Васянович та продюсер Ія Мислицька є учасниками Сценарної Майстерні.

За сюжетом картини, головний герой Сергій потрапляє до спеціалізованого інтернату для людей із вадами слуху, де діє кримінальна організація «Плем'я». Намагаючись вписатися в ієрархію школи, Сергій бере участь у кількох пограбуваннях. Однак кохання змушує його порушити неписані закони племені. 

«Плем’я» змагатиметься за один з найголовніших призів 67 Каннського фестивалю – «Золоту камеру» (Сamera D`Or), яка вручається за найкращий повнометражний дебют серед усіх конкурсних програм кінофоруму.

У «Тижні критики» стрічка претендуватиме на окремий приз поряд з іншими шістьма картинами, що були відібрані з-поміж 1200 претендентів.

«Плем’я» є кіноекспериментом – фільм повністю знятий на мові жестів, у ньому немає ні субтитрів, ні закадрового голосу.

«Персонажі розмовляють жестами, створюючи складний балет суто фізичного спілкування, чудовне й унікальне кінематографічне переживання», – каже виконавчий директор «Тижня критики» Шарль Тессон.

Режисер «Племені» Мирослав Слабошпицький виступив також як сценарист фільму, а оператор стрічки Валентин Васянович, що також є відомим режисером ігрового й документального кіна, – ще й як один із її продюсерів.

Головні ролі у фільмі виконали непрофесійні глухі актори: Григорій Фесенко, Яна Новикова, Роза Бабій, Олександр Дзядевич, Ярослав Білецький, Іван Тішко, Олександр Осадчий, Олександр Сидельников. 

Фільм «Племя» створено кінокомпанією «Гармата Фільм» за підтримки Держкіна України, Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» та Фонду Губерта Балса Роттердамського кінофестивалю. Загальний кошторис – 16 млн гривень.

Прокатом стрічки опікуватиметься компанія «Артхаус Трафік». В українських кінотеатрах «Плем’я» з’явиться у вересні 2014 року. 

**
«Тиждень критики» – одна з найстаріших секцій Каннського кінофестивалю. Її створено 1962 року Спілкою французьких кінокритиків. Мета – пошук молодих режисерів та підтримка їхніх дебютних і других картин. Завдяки «Тижню критики» було відкрито імена Бернардо Бертолуччі, Отара Йоселіані, Кена Лоуча, Вона Карвая, Жака Одіяра, Алехандро Ґонсалеса Іньяріту, Джефа Ніколса та багатьох інших.

Поруч із «Плем'ям» за нагороду змагатимуться шість картин з різних країн світу. Це дебютна стрічка данця Йонаса Олександра Арнбі (Jonas Alexander Arnby) «Коли звірі сплять» (When Animals Dream), фільм американця Дейвида Роберта Мітчела (David Robert Mitchell) «З цього випливає» (It Follows), а також фільми «Теміше опівночі» (Darker Than Midnight) Себастьяна Різо (Sebastiano Riso) з Італії, «Хороші люди» (Gente de bien) Франко Лоллі (Franco Lolli) з Колумбії, «Надія» (Hope) Боріса Ложкіна з Франції, «Зробив себе сам» (Self Made) Шири Ґеффен (Shira Geffen) з Ізраїлю. 

Коментарі