втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Від 10 до 20 квітня Центр Довженка представить серію лекцій і кінопоказів «Кіно(У)топія: з історії українського радянського кіно». Проект буде реалізовано в рамках новоствореної альтернативної освітньої програми ЦентруКультурфільм. Культурфільм виходить за герметичні рамки академічної кіноосвіти, розглядаючи кіно в його соціальному, культурному та історичному вимірі. Міждисциплінарна ініціатива поєднує сінефільський досвід з аналітичним – тематичні ретроспективи фільмів з їх критичним осмисленням у форматі лекцій українських та іноземних кінознавців, істориків, філософів та дослідників культури.  

 У фокусі першого лекційно-кінематографічного курсу – розвиток і занепад політичних і соціальних утопій минулого, зокрема, соціалістичної. У ретроспективі «Кіно(У)топія: з історії українського радянського кіно» ми звертаємося до найпотужнішої утопії минулого – соціалістичної, пропонуємо разом з українськими та іноземними кінознавцями, мистецтвознавцями й істориками дослідити її формування, закостеніння та занепад. Сподіваємося, такий фокус допоможе подолати деякі упередження сьогодення й нагадає про обрії, які відкриває соціалістична за своїм витоком віра в можливість реорганізації суспільства на краще й досягнення справжньої, а не позірної рівності. 

 Після падіння Берлінського муру й розпаду СРСР світ переживає занепад утопічного мислення – здається, будь-які проекти масштабної трансформації суспільства несуть загрозу тоталітаризму, а тому є апріорі скомпрометованими. Водночас, апологія меншого зла – збереження нинішнього статусу кво – обертається неможливістю змін і поступовою деградацією тих осередків відносної суспільної справедливості, які ще лишилися, занепадом тієї норми, яка замінила собою ідеал – Західних демократій.

 Трагічні й піднесені події листопада – лютого в Україні показали і те, наскільки сильною є сьогодні жага комплексних соціальних трансформацій, і те, наскільки важко реалізувати цю жагу без позитивної програми докорінних змін. У цьому контексті важливо позбавити саме поняття утопії «утопічних» конотацій – не просто повернути йому право потенційного втілення, але й утвердити утопію солідарного співбуття і спільного блага як неуникний і навіть необхідний горизонт суспільного мислення. Допомогти в цьому може погляд назад, в часи тріумфу утопічного мислення, ще визначального щодо соціальної реальності. Ми пропонуємо зробити це за допомогою кіно – цього своєрідного дзеркала утопій минулого.

 Курс «Кіно(У)топія: з історії українського радянського кіно» включатиме два тематично-хронологічні блоки, один з яких відбудеться 10-12 квітня в рамках ІV Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» (Національний культурно-мистецький комплекс «Мистецький Арсенал», вул. Лаврська 10-12), а другий – 18-20 квітня в домі освіти та культури «Майстер Клас» (вул. Лаврська 16-А). Запросити друзів на подію у Facebook.

** 

ПРОГРАМА

 Утопія 1. Книжковий Арсенал 

 10.04 Революція, утопія, авангард

Показ: «Строгий юноша» Абраама Рома (1935). Лекцію читає Наташа Друбек-Майер, теоретик радянського кіно й медіа, літературознавець-славіст. 

 11.04 (Не)можливість сталінської утопії

«Аероград» Олександра Довженка (1938)

Лекцію читає Михайло Собуцький – доктор філологічних наук, професор, кінознавець, завкафедрою культурології НаУКМА

 12.04 Утопічність і розважальність постсталінського мюзіклу

Показ: «Їхали ми, їхали…» (1962)

Лекцію читає Станіслав Мензелевський, кінознавець Національного центру О. Довженка

 Утопія 2. Дім Освіти та культури «Майстер Клас»

 18.04 Синтез мистецтв в утопічному авангарді

«11-й» Дзиґи Вертова (1928)

Лекцію читає Нікіта Кадан, український художник

 19.04 Брежнєвські 1970-ті: утопія інтимності

Показ: «Пізнаючи білий світ» Кіри Муратової (1978)

Лекцію читає Ольга Папаш, кінознавець Національного центру О. Довженка

 20.04 Епілог

Криза утопічного мислення і «антикомунізм» сьогодні

«Вперед за скарбами гетьмана» Вадима Кастеллі, 1993

Лекцію читає Ілля Будрайскіс, історик, публіцист, художник (Москва)

dovzhenkocentre.org

Коментарі