втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Український Оскарівський комітет 12 вересня таємним голосуванням обрав стрічку, що відтак претендуватиме на здобуття премії  Американської Академії кінематографічних мистецтв і наук у номінації «Найкращий іншомовний фільм».

За «Параджанова» було віддано 6 голосів членів комітету з 10. Мистецьки вишукана кінострічка «Вічне повернення» Кіри Муратової та перша кримсько-татарська картина «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва, що веде про трагедію сталінської депортації кримсько-татарського народу з Криму 1944 року, отримали по 2 голоси.

«Параджанов», що той після фестивальної прем’єри викликав здебільшого гостро критичні відгуки фахівців, є дебютним повнометражним фільмом Олени Фетісової (Україна) й Сержа Аведікян (Франція). Стрічку зафільмовано в копродукції України, Франції, Грузії та Вірменії – за підтримки Державного агентства України з питань кіна, ARTE FRANCE, Грузинського та Вірменського національних кіноцентрів. З українського боку виробником фільму виступила компанія "Інтерфільм".

Світова прем'єра стрічки відбулася на кінофестивалі в Карлових Варах (Чехія) у липні 2013 року, де "Параджанов" представляв Україну в конкурсній програмі East of the West. Того ж місяця фільм був удостоєний «Золотого Дюка» як найкращий український повнометражний фільм на 4 Одеському МКФ.

Сюжет стрічки веде про знаного українського кінорежисера Сергія Параджанова, автора вікопомного фільму «Тіні забутих предків», що приніс йому міжнародне визнання. Небезпечно вільна від будь-яких пересторог, зухвала поведінка героя призводить до конфлікту з радянським тоталітарним режимом, після чого Параджанова кидають до в'язниці. Але незламна любов до життя як мистецтва дає сили творити, незважаючи на роки ув'язнення і заборону на роботу в кінематографі.

До українського кінотеатрального прокату фільм виходить 26 вересня 2013 року.

Коментарі



Отакочки ми американцям! Хай дивляться!

Написав Євген Чвіров, 16:58 13.09.2013