втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Олег Чорний, кінорежисер та медіа-художник, член НСКУ та Української Кіноакадемії, matrix-info 

6 листопада 1943 року Червона армія увійшла в Київ. Закінчився період нацистської окупації міста, який почався 19 вересня 1941 року і тривав 778 днів. Перед відступом нацисти намагалися приховати сліди військових злочинів, а особливо масових вбивств у Бабиному Яру, які почалися ще 29 вересня 1941 року і тривали впродовж усієї окупації міста. За цей час у Бабиному Яру було вбито понад сто тисяч людей, здебільшого євреїв. Це були переважно жінки, літні люди та діти.

Майже відразу в місті розпочала роботу Надзвичайна слідча комісія з встановлення та розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників. У Бабиному Яру вона виявила сліди масових поховань, розпочалася ексгумація, усе ретельно документувалося, роботу комісії знімали кінооператори.

Водночас до Києва з евакуації почали повертатися підприємства та установи, а в 1944 році – і Київська кіностудія, яка у роки окупації міста працювала в Ашхабаді, столиці Туркменської РСР (нині – Туркменістан).

На початку літа того ж року приїхав і кінорежисер Марк Донський, який ще до війни став лауреатом першої Сталінської премії 1941 року за два фільми, які він зняв у Москві за творами М. Горького. Під час окупації він працював в Ашхабаді на Київській кіностудії. Саме там Донський зняв картину “Райдуга” про спротив українців нацистській окупації. Стрічку схвально прийняли в Москві, наприкінці січня відбулася прем’єра. “Райдуга” мала великий успіх, розпочалися покази за кордоном. У США фільм справив величезне враження на президента Рузвельта, отримав позитивні рецензії та престижні нагороди.

Коментарі