втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Олег Чорний, кінорежисер та медіа-художник, член НСКУ та Української Кіноакадемії, matrix-info

2014 року під час другої подорожі до Парижа я нарешті мав вдосталь часу, щоб оглянути пам’ятки та визначні місця міста, серед них і знаменитий цвинтар Пер-Лашез. Планував знайти там місце спочинку Нестора Івановича Махна, легендарного повстанського ватажка часів Громадянської війни. У будиночку адміністрації мені люб’язно надали ксерокопію карти із позначками поховань відомих людей. На мій подив, імені Махна на мапі не було.

Я спробував розпитати працівників. Вони перепитували кілька разів, бо, здається, ім’я та прізвище Нестора Махна їм нічого не говорило, потім доволі довго шукали в комп’ютерах та великих книгах, але зрештою розвели руками. Я був геть розчарований: шукати поховання самотужки – справа безнадійна. Тож склав маршрут місць, які хотів відвідати, та рушив. Десь через дві години зупинився біля останньої запланованої точки – могил кінозірок Іва Монтана та його дружини Симони Синьйоре. Почав накрапати дощик, а парасолі я не мав, тож вирішив сховатися від дощу неподалік, у колумбарії. Крім мене, там були тільки мати та донька. Почув розмову – росіянки, які теж безуспішно шукали чиєсь поховання.

Несподівано, немов з-під землі, вигулькнув чоловік із парасолькою. Зовні – типовий француз: приязний, кучерявий, в окулярах. Росіянки запитали його, чи він, бува, не знає, де похована Айседора Дункан. Чоловік, на диво, одразу вказав їм на місце її поховання й раптом, блиснувши до мене скельцями окулярів, показав на табличку поряд: “Нестор Махно!”. Неподалік від поховання балерини та дружини поета Сергія Єсеніна я побачив табличку №6686 із зображенням Нестора Махна та роками 1889-1934.

Моя цікавість до Махна не була випадковою, адже він є одним з образів мого радянського дитинства. Із його іменем пов’язані різні чутки та легенди, які діти охоче переповідали. Офіційна радянська історія змальовувала його небезпечним “ворогом радянської влади” та “бандитом”. В уяві підлітків склався образ невисокого на зріст чоловіка з густою шевелюрою, великою папахою на голові та маузером у руці.

Коментарі