втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Від 14 до 25 травня відбудеться Каннський міжнародний кінофестиваль — одна з головних кіноподій світу, що проходить щороку на Французькій Рив’єрі. Паралельно з фестивалем працюватиме Marché du Film — міжнародний кіноринок, на якому українська кіноіндустрія вже вкотре буде представлена національним павільйоном.

«Представлення українського кіно на світових кіноринках є інструментом інтеграції  нашої кіноіндустрії у світовий кінопростір. Це також один із стратегічних напрямів роботи Держкіно, тому цьогоріч обсяг фінансування Агентством заходів з популяризації України у світі значно зріс. Так, на роботу Українського стенду на кіноринку Marché du Film у 2019 році Держкіно спрямовує практично вдвічі більше коштів, ніж торік», —  зазначив Голова Держкіно Пилип Іллєнко.

 Український павільйон працюватиме під традиційним гаслом #UkraineIsYourDestination. Це своєрідний заклик до закордонних кінематографістів, що чудово підсумовує мету роботи павільйону: продемонструвати горизонт можливостей для роботи над фільмами в Україні та залучити нових партнерів. У 2019 році ключовим елементом айдентики українських стендів на міжнародних кіноринках стали мотиви робіт української народної художниці Марії Примаченко.                    

              

«Українська кіноіндустрія зростає, український глядач нарешті почав дивитися українське кіно, наступний крок — збільшення інтересу до наших фільмів в інших країнах. Кіноринок на Каннському кінофестивалі — ключовій кіноподії Європи — дозволить представити всі можливості кіновиробництва в Україні: сервіси, локації, професійні команди та студії, фільми, готові до дистрибуції та кінофестивалів, можливості міжнародної копродукції, джерела фінансування фільмів. Напружена робота українських представників на кіноринку трансформується у позитивні результати для індустрії. Ми й надалі підтримуватимемо роботу представництв України на важливих ринках, бо своєю місією ми вважаємо  розвиток національної кіноіндустрії», — прокоментувалаВікторія Ярмощук, виконавчий директор Української Кіноасоціації (УКА).

Іноземна кіноспільнота зможе отримати в Українському ринковому павільйоні вичерпну інформацію про стан індустрії, аналітичні та статистичні матеріали про обсяг ринку, законодавство у сфері кінематографа,  ознайомитися з каталогом українського кіно за 2018-2019 рік, каталогом українських кінопродюсерів, провести зустрічі з українськими продюсерами, дистрибуторами, представниками Держкіно та представниками українських кінофестивалів. Зокрема, Одеський міжнародний кінофестиваль, який святкує цьогоріч  десяту річницю, планує нагадати європейським кінематографістам про свій ювілей.

 “Каннський кінофестиваль наступний найбільш впливовий європейський кінофорум після Берлінале, і тому у травні ми побачимо перші результати лютневих берлінських перемовин. З кожним кіноринком участь України на міжнародній арені стає все більш помітною. Ми бачимо зростаючий інтерес до нашої країни з боку міжнародних партнерів. Про Україну стали писати професійні міжнародні видання, до нас приїжджають на зйомки зірки світового кінематографа. Такі результати багато в чому досягнуті завдяки об'єднанню зусиль індустрії. Зараз важливо й надалі продовжити розпочатий шлях і не лише закріпити за Україною статус повноправного гравця світової індустрії, але й відстояти репутацію країни відкритої для партнерства у форматі копродукції, спільних проектів та надання якісного кіносервісу для зарубіжних партнерів”, — відзначає Голова Асоціації кіноіндустрії України (АКУ) Володимир Яценко.

Окрім павільйону, на кіноринку, Україна на фестивалі буде представлена такими подіями: прийом за підтримки Посольства України у Франції та бізнес-ланч «Meet Ukrainian Producers», який четвертий рік поспіль проводиться Фондом Ігоря Янковського спільно з Державним агентством України з питань кіно. Традиційно під час бізнес-ланчу в готелі Radisson Blu 1835 українські продюсери зможуть представити міжнародній спільноті проекти нових фільмів на стадії розробки, що допоможе їм знайти нових партнерів за кордоном.

 “Молодість” бере участь у роботі Українського павільйону на Каннському кінофестивалі починаючи з 2007-го, тобто вже дванадцять років. Це —  посольство України у світі кіноіндустрії та важливий крок у напрямку інтеграції України до Європейського союзу”, — підкреслив Андрій Халпахчі, генеральний директор КМКФ «Молодість».

 Програму Каннського кінофестивалю буде оголошено наприкінці квітня, тоді й стане відомо, чи увійшли українські фільми цього року до програм одного із найпрестижніших кінофестивалів світу. Торік Україну в Каннах успішно представили одразу дві стрічки. Фільм “Донбас” Сергія Лозниці, знятий у копродукції Німеччини, України, Франції, Нідерландів та Румунії, став фільмом-відкриття конкурсної програми “Особливий погляд” та отримав приз за найкращу режисуру. Фільм ісландського режисера Бенедикта Ерлінгссона “Гірська жінка: на війні”, що є результатом співпраці Ісландії, Франції та України, брав участь у програмі “Тиждень критиків” та отримав відзнаку за найкраще музичне оформлення.

 Наразі відомо, що цього року Україну в Каннах у рамках Cinefondation Residence представляє сценарист та режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук із проектом фільму «Памфір». Cinefondation Residence — це програма Каннського кінофестивалю, що покликана відкривати нові імена та допомагає молодим режисерам із розробкою проекту дебютного повнометражного фільму і з пошуком французького партнера для копродукції. Під час кінофестивалю резиденти представлять свої проекти на пітчингу в павільйоні CNC.

 Організаторами цьогорічного Українського павільйону на кіноринку Marché du Film стали Державне агентство України з питань кіно спільно з Українською Кіноасоціацією, Асоціацією кіноіндустрії України, Київським міжнародним кінофестивалем «Молодість» та Одеським міжнародним кінофестивалем.   

Держкіно

Коментарі