втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Захід організовується Благодійною організацією «БФ «Двері» за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Міністерства закордонних справ України, Посольства України у Королівстві Іспанія та Генерального консульства України в Барселоні.

У рамках заходу відбудуться переговори іспанських кінематографістів з українською делегацією, до складу якої увійшли Перший заступник Голови Держкіно Сергій Неретін, Голова спілки кінематографістів України Олесь Янчук та кінознавець Людмила Серебренікова. Зустріч відбудеться 12-го грудня в Мадриді. Метою переговорів є налагодження безпосередніх контактів з іспанськими кінематографістами й обговорення перспектив українсько-іспанської співпраці в галузі кіно, зокрема, у контексті взаємної організації Днів українського кіно у Мадриді та Днів іспанського кіно у Києві.

Сучасні українські фільми представлятимуть учасники творчої команди. Також у рамках програми заплановано покази фільмів, що стали класикою українського кінематографа. Перегляди фільмів відбудуться за підтримки Фільмотеки Валенсії, Національного університету Валенсії та культурного центру Барселони Pati llimona.

Відкриття фестивалю пройде у  старовинному кінотеатрі «Rialto» – у самому центрі міста (нині це приміщення Фільмотеки Валенсії) 13-го грудня о 20:00.

Програму фестивалю складає добірка сучасних українських стрічок різного жанру: драма «Рівень чорного» Валентина Васяновича, документальна стрічка «Війна химер» Марії та Анастасії Сторожицьких, історична драма «Таємний щоденник Симона Петлюри» Олеся Янчука і трагікомедія Аркадія Непиталюка «Припутні». Також у програмі буде представлена класика українського кіно – фільми «Пропала грамота» Бориса Івченка, «Вавілон ХХ» Івана Миколайчука,  документальна стрічка «Народження українського кіно» Альмара та Людмили Серебренікових. 

Як зазначив Голова Держкіно Пилип Іллєнко: «В Іспанії Дні українського кіно ми проводимо вперше. Впродовж трьох днів іспанські глядачі знайомитимуться з класичними та сучасними українськими фільмами. Потреба в організації цього заходу є дійсно великою, адже налагодження контактів з іспанськими кінематографістами допоможе прокласти дорогу до довгоочікуваної копродукції з такою кінематографічною країною».

При формуванні програми організатори заходу брали до уваги думку наукових і творчих працівників Фільмотеки Валенсії, які ґрунтувалися на багаторічному досвіді спілкування з глядачами Валенсії.

Заходи в Іспанії матимуть й освітню складову – у Валенсійському університеті після показу документальної стрічки  «Народження українського кіно» відбудеться лекція кінознавця та режисера  фільму Людмили Серебренікової.

Держкіно

Коментарі