втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Українсько-ісландсько-французький фільм «Гірська жінка: на війні» (Woman at war / Kona fer í stríð) режисера Бенедикта Ерлінґссона висунуто від Ісландії на премію «Оскар» в категорії «Найкращій фільм іноземною мовою».  

У цьогорічних поданнях на «Оскар» - це вже друга стрічка, створена за підтримки Держкіно, яку висунуто на здобуття цієї престижної премії. У серпні у національному відборі від України на висування фільму на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» перемогла стрічка «Донбас» режисера Сергія Лозниці, створена за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

За сюжетом картини Бенедикта Ерлінґссона, 50-річна Халла оголошує війну місцевому алюмінієвому заводу, який загрожує екології. Вона ризикує всім, щоб захистити ісландські передгір’я, але ситуація змінюється, коли в її житті з’являється дівчинка-сирота. 

Світова прем'єра фільму пройшла в рамках «Тижня критики» Каннського кінофестивалю, де картина отримала три премії: авторську нагороду Prix SACD за музику, глядацький приз Prix du Public та єдину державну премію фестивалю – Grand Rail d'Or, символічну нагороду від Асоціації залізничників-кінематографістів.

Також фільм удостоївся призу від асоціації Cinécole – Coup de Coeur, який присуджується викладачами та студентами французьких вишів одному з 11 фільмів програми Каннського кінофестивалю. 

В Україні «Гірська жінка: на війні» став фільмом-відкриттям Одеського кінофестивалю.

З українського боку виробництво фільму здійснювала компанія Solar Media Entertainment (продюсер Сергій Лавренюк) за підтримки Держкіно України. Американським дистрибьютором картини виступає відома компанія Magnolia Pictures.

 Держкіно 

Коментарі