втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Відомі особистості культури і мистецтва, серед яких міністр культури Франції Франсуа Ніссен, режисери Жан-Люк Ґодар та Кен Лоуч, закликали звільнити українського політв'язня Олега Сенцова.

Текст відкритого листа опублікувало французьке видання Le Monde.

"Сенцов знаходиться в Росії вже більше чотирьох років. Його засудив до 20 років позбавлення волі російський військовий суд, який явно не дотримувався права захисту, що є порушенням міжнародного права і основних норм справедливості. Чи не є його (Сенцова – УП) єдиним реальним "злочином" демонстрація свободи слова, висловлення своєї політичної прихильності через мистецтво?" - йдеться в листі.

"Режисер вмирає, тому що він дисидент. Його життя під загрозою через його ідей, так, як це було з Василем Гроссманном, Солженіциним та іншими за часів комуністичного режиму", - зазначили автори звернення.


Вони також повідомили, що знають, що Сенцов голодує майже 3 місяці і втратив майже 30 кг ваги.

"У той час як його самопочуття погіршується день у день, ми повинні діяти. І ми повинні діяти швидко .... Не діяти - значить дати Сенцову померти. Це буде відмовою від наших цінностей і наших принципів, відмовою від того, за що ми стоїмо", - резюмували діячі культури.

На їхню думку, різноманітність, розбіжність і дискусії в мистецтві - це шанс для демократії, свободи, прогресу. Адже мистецтво не знає кордонів, тому що мистецтво універсальне, а свобода вираження думок і свобода творчості не можуть припинитися там, де починається інакомислення.

Автори пропонують приєднатися до звільнення Сенцова всій міжнародній спільноті.

Звернення також підписали товариство авторів і драматичних композиторів (SACD), товариство мультимедійних авторів (SCAM), асоціація авторів-продюсерів (ARP), товариство режисерів фільмів (SRF), асоціація директорів і продюсерів франкомовних режисерів (ARRF, Бельгія), Le Théâtre du Soleil).

Незаконно засуджений в РФ Олег Сенцов голодує вже 92-й день.

Раніше про термінове звільнення Сенцова просив Путіна і президент Франції Еммануель Макрон.

8 серпня двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан заявила, що політв'язень передав їй лист, де написав, що "кінець близький".

У Федеральній службі виконання покарань РФ у свою чергу знову заявили про "задовільний" стан здоров'я Сенцова.

Посольство США в РФ звернулося до російського керівництва з вимогою звільнити Сенцова та інших українських політв'язнів.

Українська правда

Коментарі