втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Понад 50 українських митців і громадських діячів, серед яких Ліна Костенко, Сергій Жадан, Іван Малкович, Олександр Ройтбурд, Римма Зюбіна та інші закликають українського режисера Олега Сенцова, який голодує з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів в Росії, припинити голодування.

Про це йдеться в листі, надісланому Сенцову, повідомляє голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров у Facebook.

"У світі не так багато людей такої волі, як ти. Ми знаємо, що ти не любиш, коли про тебе говорять хороше. Але така вольова, міцна духом людина нам потрібна живою. Саме для того, щоб продовжити подальшу боротьбу за всіх наших хлопців, за яких ти готовий життя покласти. Ти нам потрібен. Навіть з в'язниці ти зміг об'єднати всіх нас для цієї боротьби", - йдеться в листі.

Відзначається, що в українському суспільстві було переживання: чи мають люди право просити Сенцова зупинити голодування.

"Ми сильно хвилювалися, ми не сміли до тебе звернутися. З одного боку, ми єдині з тобою в твоїй вимозі. З іншого боку, ми боїмося за твоє життя і за життя всіх хлопців", - йдеться в листі. 


Діячі культури нагадали історію з припиненням голодування лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим.

"Коли Мустафа тримав найтриваліше голодування і вже був готовий розлучитися з життям, до нього на побачення приїхала мати з братом з запискою від Андрія Сахарова. У ній Сахаров писав, що просить Мустафу відмовитися від голодування. Про те, що для всіх однодумців і соратників набагато важливіше його життя, ніж його, нехай героїчна, смерть. Не врахувати думку Сахарова, відмовити Сахарову Мустафа не міг. Він припинив голодування", - нагадали в листі.

"Олеже, ми приєднуємо до нашого прохання прохання Андрія Сахарова і Мустафи Джемілєва. Зроби для нас цей подвиг любові. Ми тебе просимо від імені ... всіх, хто цінує життя і волю вище всього. Просимо з повагою і з любов'ю до тебе", - йдеться в листі.  

Як повідомлялося, з 16 травня Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою до влади РФ відпустити всіх утримуваних українців.

5 липня двоюрідна сестра українського політв’язня Олега Сенцова Наталія Каплан зустрілася з ним у російській колонії. Після зустрічі Каплан повідомила, що Сенцов "схуд і сильно постарів".

Сенцов дорікнув владі України і особисто омбудсмену Людмилі Денісовій за те, що вони "закінчили активну кампанію підтримки українських політв'язнів".

Українська правда

Коментарі