втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

З 8 до 19 травня   відбудеться 71-ий Каннський міжнародний кінофестиваль – один із найвідоміших та найпрестижніших кінофестивалів світу.

Цього року в рамках Каннського кінофестивалю відбудеться прем’єра повнометражного художнього фільму «Жінка на війні» режисера Бенедикта Ерлінґссона. Фільм було створено у копродукції Франції, Ісландії та України за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Прем’єра фільму проходитиме в рамках конкурсної програми «Semaine de la Critique» («Тиждень критики»), яка є однією із найстаріших секцій Каннського кінофестивалю. Також українська кіноіндустрія буде представлена Національним павільйоном на кіноринку фестивалю Marché du Film.

Основну увагу в роботі Українського національного павільйону буде присвячено презентації українського кіно і можливостей національної кіноіндустрії міжнародній спільноті. Робота павільйону організована завдяки спільним зусиллям Державного агентства України з питань кіно та представників української кіноіндустрії, а саме: Української Кіноасоціації, Асоціації кіноіндустрії України, КМКФ «Молодість» та Одеського міжнародного кінофестивалю.

Marché du Film – міжнародний кіноринок, який проходить паралельно з Каннським кінофестивалем і щороку стає найбільшим у світі майданчиком для зустрічей професіоналів кіноіндустрії, купівлі та продажу прав на фільми та пошуку партнерів для спільного кіновиробництва. Кіноринок збирає більш ніж 12 000 акредитованих учасників, серед яких тисячі продюсерів, байєрів, дистрибуторів та фестивальних відбірників. Участь у роботі ринку – чудова нагода для представлення кінематографічної України як вигідного партнера та презентації можливостей окремих українських кіновиробників. Український національний павільйон працюватиме в рамках Marché du Film з 8 по 17 травня.

Як зазначив Голова Держкіно Пилип Іллєнко: «Національний павільйон на Каннському кіноринку – це культурна дипломатія в дії, тож ми раді традиційно долучитися до його організації і плануємо робити це й надалі, поступово розширюючи масштабність цієї події. Цьогоріч фінансова участь Держкіно в організації павільйону буде майже вдвічі більшою, ніж торік. Це пов’язано насамперед зі значним розвитком українського кіно. Нашою кіноіндустрією все частіше цікавляться іноземні професіонали, а павільйон у Каннах є найкращим майданчиком для зустрічі представників кіногалузі з усього світу. Тож запрошуємо всіх до участі!».


Програма заходів Українського національного павільйону об'єднуватиметься під вже традиційним слоганом – #UkraineIsYourDestination. Серед заходів роботи павільйону:

  • коктейльний прийом від Одеського міжнародного кінофестивалю – 13 травня;

  • бізнес-ланч «Meet Ukrainian Producers», організований Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» – 15 травня;

  • коктейльний прийом для партнерів від КМКФ «Молодість» – (дата заходу буде оголошена найближчим часом);

  • українська вечірка для іноземних партнерів – учасників фестивалю, організована за підтримки Посольства України у Франції – 16 травня.

Окрім цього, організатори павільйону нададуть українським продюсерам можливість проведення зустрічей і окремих презентацій з іноземними партнерами в локації павільйону та допоможуть зі складанням графіку зустрічей.

«Завдяки підтримці Держкіно і об'єднанню зусиль представників української кіноіндустрії наша країна з кожним роком розширює свої можливості і заявляє про себе як про надійного і вигідного партнера в сфері кіновиробництва. Минулого року Український національний стенд вперше працював на кінофестивалі в Торонто, попереду – участь в Пекінському міжнародному кінофестивалі. Зараз, коли вже можна побачити перші результати виконаної роботи, важливо продовжувати початий шлях і закріпити за Україною статус повноправного учасника серед гравців світової кіноіндустрії», – коментує виконавчий директор Української Кіноасоціації і радник Міністра культури України Вікторія Ярмощук.

«Маємо щире переконання, що в рамках кінофоруму Україна буде яскраво представлена не лише на кіноринку, а й у фестивальній програмі. Україна стає сильною кінематографічною країною і це ще раз підтверджує, що такі результати можливі лише спільними зусиллями усіх представників індустрії. Тож тепер важливо системно працювати над представленням нашої кіноіндустрії закордоном, аби фахівці світового рівня звикали до того, що наша держава є цікавим і перспективним партнером у кіновиробництві. Асоціація кіноіндустрії України й надалі відстоюватиме  інтереси країни та підкреслюватиме нашу відкритість у форматі копродукції, спільних проектів та надання кіносервісу для зарубіжних партнерів.» – зазначив Голова Асоціації кіноіндустрії України Володимир Яценко. 

Нагадуємо, що останнім часом до України на зйомки різних проектів вже приїжджали такі відомі світові кінодіячі як Аґнєшка Голланд, Жан Рено, Т’єррі Арбоґаст та інші. Також варто зазначити, що на минулорічному ювілейному Каннському кінофестивалі до головної конкурсної програми потрапив фільм українського режисера Сергія Лозниці «Лагідна», що створювався у копродукції кінокомпаній Франції, України, Німеччини, Литви, Латвії, Нідерландів і Росії. А у програму секції «Двотижневик режисерів» увійшла драма литовського режисера Шарунаса Бартаса «Іній», що створювалася у копродукції кінокомпаній України, Литви, Франції та Польщі.

Цього року прем’єрний показ українського фільму «Жінка на війні» проходитиме в рамках програми «Semaine de la Critique», заснованою Спілкою французьких кінокритиків в 1962-му році. Основною метою програми є пошук та підтримка талановитих молодих режисерів. У 2014-му році у цій секції вже був представлений та виборов Ґран-прі фільм українського режисера Мирослава Слабошпицького «Плем’я». Дати проведення «Semaine de la Critique» – 9 - 17 травня.

Трилер «Жінка на війні» є другим художнім фільмом визнаного ісландського режисера Бенедикта Ерлінґссона. Картина розповідає історію незалежної жінки Халли. Халла – диригентка хору, їй під п’ятдесят, однак за лаштунками тихої рутини вона веде таємне життя пристрасної захисниці екології. Коли Халла планує свою найбільшу та найсміливішу операцію, вона отримує неочікуваного листа який змінює все. Її заявку на усиновлення дитини нарешті схвалено і на неї чекає маленька дівчинка з України. Оскільки Халла готується покинути свою роль диверсанта та захисника нагір’я, щоб виконати свою мрію стати матір’ю, вона вирішує здійснити ще одну фінальну атаку, щоб нанести алюмінієвій промисловості руйнівний удар.

Фільм спродюсовано Маріанн Слот і Карін Лебланк зі Slot Machine (Франція), а також Бенедиктом Ерлінґссоном з Gulldrengurinn (Ісландія) у копродукції з Сергієм Лавренюком, Solar Media Entertainment (Україна), Берґстейнном Бйорґюльфссоном, Köggull (Ісландія) та Бірґіттою Бйорнсдоттір Vintage Pictures (Ісландія). Зйомки тривали 8 тижнів та охопили різні локації в Ісландії та Україні.

Інформація про наявність інших учасників цьогорічних конкурсних програм від України буде оприлюднена наприкінці квітня.

Звертаємо увагу, що українські продюсери мають змогу представити свої проекти, готові або у виробництві, в рамках роботи павільйону. Друковані промо-матеріали та відеоматеріали для презентації на стенді, а також заявки на проведення зустрічей в павільйоні прийматимуться  до 27-го квітня.

Інформацію надано Державним агентством України з питань кіно

Коментарі