втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

 

За підтримки Держкіна з 1 до 4 квітня в прифронтовій Авдіївці Донецької області проходить Фестиваль сучасного українсього кіна.

Авдіївка розташована фактично на лінії фронту, від окупованого Донецька її віддаляє 13 кілометрів. На околицях міста майже не припиняються бойові дії, безліч житлових будинків зруйновано, але життя міста продовжується – сьогодні в Авдіїївці живе близько 10 тисяч мешканців. У місті немає жодного кінотеатру (хоч раніше їх було чотири), тому до війни авдіївці їздили дивитися фільми до кінотеатрів Донецька.

Фестиваль сучасного українсього кіно має на меті ознайомити жителів Авдіївки з останніми новинками національного кінематографа, а також виконати певну культурну місію, адже не дивлячись на постійний гуркіт гармат, культурне життя у місті має бути повноцінним.
Програма Фестивалю, яка розрахована на дорослу та дитячу аудиторії, складається з ігрових, документальних та анімаційних фільмів. Діти побачать фентєзі «Сторожова Застава», фільм-мюзикл «Трубач», повнометражний мультфільм «Микита Кожум`якка» та анімаційну збірку пізнавальних казок «Моя країна – Україна».



У документальному блоці представлені стрічки, що осмислюють сучасне та минуле України: «Будинок «Слово» про сталінські репресії проти творчої інтелігенції України; «Школа №3» про школярів Миколаївки Донецької області, які розповідають, як їм живеться у прифронтовому місті; «Моя війна. Два життя Василя Сліпака»; «Війна химер» – про спробу бійця, який пройшов Іловайський котел, повернутися в мирне життя.

Дорослий глядач побачить дві комедії (романтичну «F 63.9 Хвороба кохання» та пригодницьку «DZIDZIO. Контрабас»), гостросюжетний історичний бойовик «Червоний» та воєнну драму «Кіборги». Показ «Кіборгів» має стати важливою подією для Авдіївки, адже від Донецького аеропорту місто відділяють лише поле та лісосмуга. Перед показами фільми представлятиме актор Олег Шульга, який виконав одну з главних ролей в картині «Червоний».

Кінофестиваль в Авдіївці – четвертий етап довгострокового проекту «Українське кіно на Донбасі», ініційованого журналістом та волонтером Оленою Чередниченко. Проект, як і Фестиваль в Авдіївці, відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Організатор Фестивалю сучасного кіно в Авдіївці, який проходить за сприяння Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка – ГО ART FORUM, партнери – Національний центр Олександра Довженка та Асоціація кіноіндустрії України.

«Головна ідея проекту «Українське кіно на Донбасі» - залучення жителів Донецької та Луганської областей до єдиного культурного простору України, – каже Олена Чередниченко. – На жаль, наше сучасне кіно там майже невідоме. Але ж кінематограф є потужним засобом формування людської свідомості – і цей факт в умовах гібридної війни є питанням стратегічним».
Держкіно

Коментарі