втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Кінорежисеру ВОЛОДИМИРУ ТИХОМУ та кінооператорам
ЯРОСЛАВУ ПІЛУНСЬКОМУ, СЕРГІЮ СТЕЦЕНКУ,
ЮРІЮ ГРУЗІНОВУ вручено Національну премію ім. Тараса Шевченка

НАЙЩИРІШІ ВІТАННЯ!

Президент України ПЕТРО ПОРОШЕНКО 9 березня вручив нагороду представникам творчого об’єднання «Вавілон 13»: режисеру Володимиру Тихому, операторам Ярославу Пілунському, Сергію Стеценку та Юрію Грузінову - за цикл історико-документальних фільмів про Майдан 2014 року. Церемонія вручення відбулася в Національному музеї Тараса Шевченка.

ЗАСЛУЖЕНА НАГОРОДА! Уперше в новітній українській історії кінематографісти створили не тільки вражаючий цикл документальних стрічок, а й зуміли сформувати аудіовізуальний архів документів про історичну подію. Як це не дивно, одначе події рубежа 1980-90-х років і навіть недавня Помаранчева революція мають мізерну екранну фіксацію (знімали, звичайно, одначе мало що збереглося).

Знімали - незрідка - під вогнем, ризикуючи життям. Та що там - 2014 року ЯРОСЛАВ ПІЛУНСЬКИЙ І ЮРІЙ ГРУЗІНОВ були викрадені російським спецназом у Криму, то була ціла епопея з їх визволенням. Коли почали стріляти на Майдані ЮРІЙ ГРУЗІНОВ постраждав одним із перших. Його, пораненого в руку, занесли в намет - на сусідньому столі вмирав поранений СЕРГІЙ НИГОЯН. Як тільки руку перев"язали, ГРУЗІНОВ почав знімати сусіда по нещастю... СЛОВОМ - ГЕРОЇ!

Здається уперше одразу три оператори увінчані найвищою національною премією. УКРАЇНСЬКА ОПЕРАТОРСЬКА ШКОЛА - ОДНА ІЗ КРАЩИХ У СВІТІ і хоча нині є проблеми з їх підготовкою марку професії вони тримають високо.

Всі новоспечені лауреати від кіно прийшли у футболках, на яких ВИМОГА ЩОДО ЗВІЛЬНЕННЯ КІНОРЕЖИСЕРА ОЛЕГА СЕНЦОВА З РОСІЙСЬКОГО ПОЛОНУ. В кулуарах про це В.Тихий говорив з ІРИНОЮ ГЕРАЩЕНКО, першим заст. голови Верховної Ради України.

Сергій Тримбач

Коментарі