втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

4 грудня 2015 року творці повнометражного фільму «Коли падають дерева» розповіли про роботу над стрічкою.

У прес-конференції, що відбулася в інформаційному агентстві «Укрінформ», взяли участь автор сценарію та режисер-постановник Марися Нікітюк, продюсер фільму Ігор Савиченко та голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

Фільм «Коли падають дерева» створюється за підтримки Держкіно, він є переможцем 7-го конкурсного відбору кінопроектів Держкіно.

Виробництвом стрічки опікується кінокомпанія ТОВ «Директорія кіно». Продюсер фільму – Ігор Савиченко. Польським співпродюсером стрічки є Даріуш Яблонський, кінокомпанія «APPLE FILM».

4 грудня 2015 року Держкіно уклало державний контракт з компанією-виробником фільму «Коли падають дерева» про надання державної фінансової підтримки. Загальний бюджет фільму понад 22 млн. гривень. Частка державного фінансування становить 10 млн. гривень.

Кінопроект «Коли падають дерева» було розроблено в рамках італійської програми MAIA Workshops, регіонального форуму копродукції DAB (Directors across borders, Режисери без кордонів, Єреван, Арменія). Сценарій був відібраний та представлений на кіноринку Baltic Event в Талліні (Естонія). Кінопроект виграв пітчинг Одеського МКФ 2014 року. Також сценарій було відібрано до участі у польській програмі розвитку та підготовки до виробництва кіносценаріїв ScripTeast, заходи якої продовжаться під час Берлінале (Німечина) та кінофестивалю в Каннах (Франція) у 2016 році.

«Коли падають дерева» – драма в стилістиці магічного реалізму. Історія 5-літньої бунтівної Вітки, яка, проводячи літні канікули у бабусі в селі, стає свідком трагічного кохання між її двоюрідною сестрою-підлітком Ларисою і молодим бандитом Шрамом. Навколишнє середовище є відлунням диких та занепадницьких 1990-их, все те саме: безробіття по містечках і селах, занепад, розквіт криміналу та розквіт народного містицизму. За роки незалежності Україна так і не пережила радянської ментальності, тож шлях юних героїв – це спроба втекти з порочного кола самоповторів, страшних правил «перевернутого» абсурдного світу. Але рішуче «ні» здатна сказати лише дитина – Вітка, будучи вже зовсім сторонньою для цієї повільно колапсуючої системи. 

Стрічка «Коли падають дерева» стане повнометражним дебютом Марисі Нікітюк у кінорежисурі. «Я вважаю, що важливо надавати державну фінансову підтримку достойним молодим кінематографістам, щоб вони мали можливість рухатися вперед. Адже завдяки їхнім новим творчим підходам та свіжому баченню може вималюватися нова хвиля українського кіно», – сказав із цього приводу голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Він відзначив, що це вже сьомий повнометражний проект, який Держкіно запускає у 2015 році. «Це стало можливим завдяки тому, що у вересні суттєво збільшили фінансування виробництва національних фільмів, що дозволяє сьогодні говорити про запуск 40 нових стрічок, з яких більше 10 будуть повнометражними ігровими. Серед них – дебютний фільм Марисі Нікітюк «Коли падають дерева». І ми в Держкіно раді, що нарешті Марися, яка дуже цікаво проявила себе в створенні короткого метру, отримає можливість створити повномасштабний проект і заявити про себе вголос як режисер великого ігрового кіно», – сказав Пилип Іллєнко.

Автор сценарію та режисер-постановник Марися Нікітюк, яка досі мала великий досвід як сценарист, підкреслила, що після написання цього сценарію зрозуміла: їй конче необхідно реалізовувати його самій як режисеру.

«Це драма дорослішання, філософська, в стилістиці магічного реалізму. Вона мозаїчна, насичена переплетенням кількох сюжетних ліній, а в центрі цього феєричного дійства дівчинка п'яти років, яка спостерігає за трагічним коханням підлітків – своєї двоюрідної сестри і її хлопця, молодого бандита Шрама. Вся ця історія відбувається на тлі нашої реальності, пострадянської руїни», – сказала вона.

Продюсер фільму Ігор Савиченко розповів, що разом із Марисею Нікітюк як режисером вони встигли зняти дві вдалих короткометражних фільми – «В деревах» та «Мандрагора», які засвідчили її творчий потенціал. Ще одну – «Ахулі» – зніматимуть навесні, і вона «стане третьою частиною підготовки режисера до повного метру».

«Зараз є впевненість в тому, що фільм «Коли падають дерева» буде значним і дуже успішним. І не тільки на фестивалях», – наголосив продюсер.

За словами Ігоря Савиченка, у проекту є польський партнер – кінокомпанія «APPLE FILM» і її головний продюсер Даріуш Яблонський, який «із величезним ентузіазмом ставиться до цього проекту», а фінансування надаватимуть Польський кіноінститут та польське телебачення. Загалом же виробничий бюджет становить 22 млн. гривень, і «це на сьогодні середній бюджет для європейського дебютного фільму».

Як додав продюсер, фільм зніматимуть наступного літа в Україні, частину – на території Польщі. Один із трьох головних героїв буде поляком. Очікується, що зніматиме стрічку відомий польський оператор Петро Собачинський-молодший. Кастинг-директор – Алла Самойленко. Акторів буде багато, зокрема й непрофесійних.

Завершити фільм планують у жовтні, щоб у грудні подаватися на фестивалі, а розпочати фестивальний 2017 рік думають із Канн.

У кінотеатри стрічка потрапить або восени 2017-го, або навесні 2018 року.

За інформацією Держкіно та Укрінформу

Коментарі