втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

АРҐУМЕНТ-КІНО

Вночі з 8 на 9 травня о 23:15 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» –біографічний фільм про командувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича «Нескорений» (2000) режисера Олеся Янчука та коментар автора стрічки. Також у програмі – кінотеатральні прем’єри й кінокалендар тижня.

Картину режисера Олеся Янчука «Нескорений» створено 2000 року на кіностудії «Олесь-фільм» за сприяння Українського конґресового комітету Америки й за участю Кіностудії Олександра Довженка.

Друга світова війна понівечила європейську людність. Але ця планетарна катастрофа також зробила виклик досі безправним народам – залишатися поневоленими серед імперій, чи боротися за власну свободу, власну культуру, за свій правічний край. Українські націоналісти розпочали таку боротьбу одразу на два фронти – проти німецьких військ та проти диверсійних загонів сталінського НКВД, а згодом – самотужки проти всієї імперської каральної системи СРСР.

Час дії фільму – 1950-й рік. На чолі Української повстанської армії, що діє в підпіллі, генерал-хорунжий Роман Шухевич, відомий також як генерал Чупринка. Його доля, як і трагічна доля українського національного спротиву російським поневолювачам на Західній Україні – в основі картини «Нескорений».

Постановник картини «Нескорений» Олесь Янчук від початку 1990-х знімає фільми про колись заборонені комуністичною владою для згадування події української історії та ошельмованих її видатних осіб. Зокрема, це фільми, що вже демонструвалися в «Арґументі-Кіно»: «Голод-33» – про трагедію голодомору українського селянства, вчинену сталіністами 1932-1933 років, «Атентат – Осіннє вбивство в Мюнхені», про долю провідника українських націоналістів Степана Бандери, а також «Владика Андрей» – про драматичний життєвий шлях митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького.


"Нескорений". Григорій Гладій у ролі Романа Шухевича


Олесь Янчук у програмі "Арґумент-Кіно"

Травневих днів ми згадуємо тих, хто поклав свої життя, своє здоров’я за нашу свободу часів Другої світової війни. Війни, що має свій особливий «український рахунок». Його усвідомлення непросто й нелегко, повільно приходило до українського суспільства протягом двох із лишком десятиліть Незалежности. І це призвело до того, що українцям доводиться, так чи так, довойовувати Другу світову тепер.

Коментарі