втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська 

Стрічка ірландського режисера та сценариста Мартіна МакДонага "Сім психопатів", що вона від 24 січня в українському прокаті, з несподіваною легкістю повертає нас у минуле на ціле десятиліття, а той й два, коли у моді були криваві фільми із купою непристойних жартів, оголеними тілами, божевільними героями та цитатами із кінокартин різної художньої якості.

Окрім згаданих вище принад, "Сім психопатів" ще й має доволі складну обрамлену структуру, яка робить його просто взірцевим постмодерністським кіно, майже як у ранніх роботах Родріґеза й Тарантіно.

Стрічка повністю відповідає своїй назві – у ній йдеться про сімох психопатів із нахилами до вбивства, садизму або ж просто неконтрольованих учинків.

Йдеться також про однойменний сценарій, який пише для Голлівуду письменник-невдаха Марті (Колін Фаррел). Він хоче поєднати в одному рукописі повчальні історії семи маніяків, проте далі цієї блискучої ідеї в нього справа не йде, головним чином через залежність від алкоголю.

Найкращий друг Марті – Біллі (Сем Роквелл) дуже хоче йому допомогти і дає оголошення в газету, у якому запрошує психопатів приходити і ділитися своїми історіями. Ідея спрацьовує, проте дуже скоро друзі стикаються зі справжнім божевіллям – Біллі краде собаку в бандита, і той розпочинає пошуки своєї улюблениці, висіюючи свій шлях трупами.

Історії про сімох психопатів тісно переплітаються із головною фабулою і незабаром стає важко відрізнити правду від вигадки. Закохана парочка, яка знищує маніяків, божевільний убивця, переслідуваний ще більш неадекватним батьком своєї жертви, бандит, що він убиває заради свого ши-цу, колишній в’єтконгівець, одержимий помстою американцям – усі ці люди стають героями сценарію Марті, і починають безпосередньо впливати на його життя.

Та й самого Марті, депресивного алкоголіка, нормальним не назвеш. Тут МакДонаг робить іще одну "рамку" для свого фільму, адже називає героя своїм іменем і примушує його писати сценарій, який поставив сам.



"Сім психопатів" - як коробочка із секретом, розкривається поступово, із кожним новим поворотом сюжету, і щоразу розповідає про своїх героїв якусь нову таємницю. Часом дії персонажів виглядають абсурдно, але чого ще очікувати від психопатів?

Цей легкий флер всезагального божевілля, який супроводжує картину, виправдовує й безконтрольне насилля, яке точиться довкола. Втім, МакДонаг не зраджує головному правилу постмодернізму і вкладає у свою історію значно більше сенсу, ніж здається на перший погляд. Чого вартує одна історія про убивцю та квакера, в якій злочин та кара представлені у найбільш зловісному та фаталістичному обрамленні.

Стрічка МакДонага приваблює також своїм акторським ансамблем: природженими для ролей психопатів Вуді Гаррельсоном та Семом Роквелом, неймовірно елегантним у своєму "краваті" Крістофером Вокеном та викапаним ірландським алкоголіком Коліном Фаррелом. Епізодичні, але незабутні ролі дісталися також Тому Вейтсу та Майклу Пітту, а невеликій ролі коханки Біллі з’явиться ще й Ольга Куриленко.

УП. Життя, 25.01.2013

Коментарі