втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Твори американського поета і письменника Едґара Аллана По неодноразово ставали джерелом натхнення для різних кінематографістів. Та й сам літератор нерідко був героєм картин. У стрічці «Ворон»/ The Raven Джеймса Мактейґа, що вона від 12 квітня в українському прокаті, письменник виступив у романтичному ореолі невизнаного генія, героя-коханця та детектива-любителя.

Кінематограф знає іще одну картину за творами По, під назвою "Ворон". Її 1935 року зняв режисер Лью Лендерс на голлівудській студії Universal. Це був фільм жаху, в якому маніяк – геніальний вчений та винахідник – бере у полон прекрасну дівчину.

Новочасний "Ворон" експлуатує схожий сюжет. Неприкаяний поет По прагне одружитися із єдиною донькою старорежимного і суворого багатія Гамільтона. Та їхньому щастю перешкоджає поява у Балтиморі серійного убивці, який копіює злочини, описані письменником у своїх оповіданнях. Після низки убивств, він викрадає кохану поета. По, разом із балтиморською поліцією намагається знайти зловмисника та врятувати дівчину.

Дія у "Вороні" розгортається стрімко. Автори картина підготували для глядачів чимало карколомних поворотів сюжету, всіляких переслідувань та кривавих винахідливих убивств.

Костюми, декорації та "натура" фільму виглядають дуже ефектно: особливо запам’ятовуються похмурі дощові вулиці Балтимора, вкритий туманом ліс довкола самотньої церкви та пишна сцена маскараду. І в цьому шаленому ритмі глядача нещадно бомбардують цитатами із віршів По, які слугують підказками до наступних дій злочинця.

Лиходій, мов у старовинних мелодрамах, носить маску і плащ, а письменник – у цій ролі високочолий Джон Кьюсак – уподібнюючись до свого героя Дюпена, помічає кожну дрібницю та робить правильні висновки. А ще Едґар Аллан По розтинає людські серця прямо на своєму робочому столі та годує ними симпатичного домашнього єнота.

Біографічної достовірності тут, звісно, чекати не варто. "Ворон" - це голлівудський екшн, в якому, за традицією, насилля та гори трупів допомагають герою подолати життєву кризу. 

Важко позбутися враження, що весь цей гармидер був потрібен лише для того, щоби знаменитий американський письменник зміг написати чергове оповідання. Зрештою, після перегляду "Ворона" кожен школяр тепер зможе сказати, що не лише розважався у кіно, але й поповнював запас знань зі світової літератури.

УП. Життя, 13.04.2012

Коментарі