втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Здається, що наші кінотеатри остаточно захопили фільми про кінець світу. Апокаліптичну історію зняв і знаменитий шотландець Девід Маккензі, який уславився своїми драмами «Молодий Адам» і «Божевільня».

Його "майже остання" (бо наразі він зняв іще один фільм) картина "Останнє кохання на Землі", що в українському прокаті від 17 листопада, вперше була показана на цьогорічному фестивалі Санденс. У головних ролях Єва Ґрін та Еван МакҐреґор, який вже знімався у Маккензі в "Молодому Адамі".

"Останнє кохання на Землі" розпочинається як мелодрама про двох самотніх людей у великому місті, але ближче до середини набуває несподіваного драматизму та глибини. Стрічка розповідає не стільки про кінець світу, скільки про таємничий душевний первень, який робить людину людиною.

Оригінальна назва фільму "Perfect sense", що її можна перекласти як "ідеальне відчуття", тож саме його пошуку і присвячена картина.

Головні герої фільму – протилежності, які знайшли один одного за несподіваних та трагічних обставин. Епідеміолог Сьюзан (Єва Ґрін) перебуває у депресії через болісний розрив із коханим, а шеф-кухар Майкл (Еван МакҐрегор), навпаки, занадто легковажно ставиться до своїх численних пасій.

Вікна квартини Сьюзан виходять на задній двір закладу Майкла, і одного вони зустрічаються під час перекуру. Частування у ресторані, прогулянка містом - і між героями виникає щира симпатія.

Незабаром світ захоплює дивна хвороба: її жертви не можуть розрізняти запахи. Згодом усе людство поволі втрачає й інші відчуття. Ліків від цієї напасті немає. У лабораторії, де працює Сьюзан, не можуть виявити навіть збудника хвороби.

Водночас Майкл та його колеги намагаються втримати свій ресторан на плаву, складаючи нові меню для відвідувачів, які не можуть відчувати смак їжі. Недуга не жаліє нікого, тож героям варто насолодитися своїм коханням, доки не стане занадто пізно.

За останні кілька років у кіно ми побачили кілька можливих сценаріїв Апокаліпсису. Роланд Еммеріх у своєму "2012" був найбільш прямолінійним, ховаючи мільярди жителів Землі під товщею води. Ларс фон Трір показав нам що буде, якщо у Землю вріжеться інша планета.

У "Туринському коні" Бели Тара метафора "кінця світу" була максимально унаочнена – для його героїв сонце просто не зійшло одного ранку. У "Заразі" Содерберґа людство гине від епідемії. А от у стрічці "Останнє кохання на Землі" популярний сюжет про смертельну хворобу та "кінець світу" стає лише приводом розказати нетривіальну історію про кохання.

Віддавна мистецтво намагалося визначити, що саме робить людину людиною, який "сухий залишок" відрізняє нас від інших живих організмів. По-суті, мова про людську душу. Де ховається душа? Девід Маккензі проводить кінематографічний експеримент, створюючи для своїх героїв фактично лабораторні умови: він припускає, що "душа" ховається десь за нашими відчуттями і потроху забирає кожне з них, аби подивитися що ж залишиться.

Зрештою, він знищує усе, що працює на створення уявних образів інших людей, себто на репрезентацію, і залишає героїв наодинці зі своїми безпосередніми тілесними переживаннями. Ефект від "Останнього кохання на Землі" геть не такий, як від решти апокаліптичних фільмів.

Він не наганяє страху, адже зображувані події малоймовірні у реальному життя. Цей фільм зворушує, демонструючи нам, що справжні щирі людські переживання нікуди не пропали, навіть у часи віртуальної реальності.

Втім, сам фінал картини, попри свою похмурість, сумним аж ніяк не назвеш. Хіба це не ідеал закоханих – забути про довколишній світ та, заплющивши очі, поринути у вічність в обіймах один одного?

УП. Життя, 18.11.2011

Коментарі