втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Український оскарівський комітет, що діятиме на постійній основі, створено у вересні 2011 року за ініціативи Асоціації продюсерів України.

Основне завдання комітету – висунення від України фільму на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (США) в номінації «Іншомовний фільм».

Досі таку функцію тричі виконували ситуативно створювані комітети, зокрема й з ініціативи Асоціації продюсерів України, решення яких підтверджувалися Міністерством культури України. 2003 року було висунуто на здобуття «Оскара» картину «Мамай» режисера Олеся Саніна, 2006-го – стрічку «Аврора» режисера Оксани Байрак, 2009-го – «Ілюзію страху» режисера Олександра Кирієнка. Останні 2 рази Український Оскарівський Комітет збирався з ініціативи Асоціації продюсерів України.

Наразі до Українського оскарівського комітету увійшли народний артист України Богдан Ступка, народна артистка України Ада Роговцева, режисер Олег Фіалко, лауреат технічної премії «Оскар» Анатолій Кокуш, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми «Арґумент-кіно» й редактор сайтів KINO-KOЛО та СЦЕНАРНА МАЙСТЕРНЯ Володимир Войтенко, президент Асоціації продюсерів України Олексій Сєрков, продюсер Дмитро Колесников, продюсер, сценарист Ігор Савиченко, режисер Сергій Маслобойщиков.

У період між висуненням фільму-номінанта Комітет вестиме суспільно-просвітницьку діяльність: проведення круглих столів, семінарів, конференцій, присвячених участі України у відборі фільмів на «Оскара», аналіз стану і шляхів виходу вітчизняного кінематографа з кризи, показ фільмів-переможців різних років у номінації «Іншомовний фільм», а також іншими видами діяльности.

Перше засідання Українського оскарівського комітету відбулося 22 вересня. На ньому було обрано голову Комітету, яким став кінорежисер Олег Фіалко.

На засіданні Комітету планувалося розглянути цьогорічних претендентів на висунення до номінації «Іншомовний фільм» від України, але заявок отримано не було з різних причин, зокрема, через невідповідність чинному реґламенту премії або національної творчої складової фільмів, або умов їх випуску на екрани.

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: