втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

З 29 червня по 2 липня 2015 року в Берліні відбудуться Дні українського кіно на підтримку Олега Сенцова.

На відкриття Днів українського кіно на підтримку Олега Сенцова 29 червня, о 20.00 до кінотеатру «Babylon» запрошено провідних політиків Німеччини, представників Міністерств, дипломатів різних країн відомих акторів та режисерів, організаторів фестивалів, членів Європейської кіноакадемії, а також представників української кіноіндустрії.

Фільм-відкриття – один з найбільш успішних українських фільмів, «Плем'я» Мирослава Слабошпицького, який отримав більш як 40 міжнародних нагород. Серед них – нагороди Каннського фестивалю в 2014 році та премія в номінації «Європейське відкриття» від Європейської кіноакадемії.

У програмі представлені такі документальні стрічки: «Майдан» Сергія Лозниці, «Все палає» Олександра Течинського, Олексія Солодунова та Дмитра Стойкова. «Babylon'13: Війна» – збірка нових українських документальних фільмів про сьогоднішню військову ситуацію на Сході України та «Наша Надія» Володимира Тихого про Надію Савченко.

Також будуть показані такі художні фільми: «Параджанов» Олени Фетисової та Сержа Аведікяна, «Хайтарма»Ахтема Сейтаблаєва та «Поводир» Олеся Саніна. Окрім цього, під час Днів українського кіно відбудуться покази короткометражних срічок молодих українських режисерів від Київського міжнародного кінофестивалю короткометражних фільмів.

Буде представлена німецькій публіці й класика українського кінематографу. В програмі – реставрована версія культового фільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова та «Навесні» Михайла Кауфмана.

Спеціальною подією Днів українського кіно стане показ робочої версії документального фільму «Звільніть Олега Сенцова» російського документаліста Аскольда Курова та українського документаліста Андрія Литвиненка і показ«Гамера» – дебютної роботи Олега Сенцова. Фільм презентує двоюрідна сестра Сенцова Наталя Каплан, яка проживає в Москві та підтримує постійний контакт з Олегом Сенцовим та його адвокатом.

На заході буде присутній голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко. Гостями Днів українського кіно в Берліні стануть українські режисери та продюсери, які представлять свої фільми, дадуть відповіді на запитання глядачів та розкажуть про сучасну ситуацію в Україні та стан розвитку українського кінематографу, котрий щодня викликає все більший інтерес.

В рамках Днів українського кіно відбудуться і круглі столи з гостями з України та представниками культурних та політичних кіл Німеччини.

Вперше український захід здобув таку потужну підтримку і з боку німецьких інституцій, а саме - Міністерства закордонних справ Німеччини.

Дні Українського кіно організовані у співпраці з Посольством України в Німеччині, Державним агентством України з питань кіно, Європейською кіноакадемією, Київським діалогом, а також за підтримки Берлінського міжнародного кінофестивалю, Одеського міжнародного кінофестивалю, фонду «Medienboard Berlin Brandenburg» та компанії кінопрокату «Rapid Eye Movies GmbH». Офіційний перевізник – Міжнародні Авіалінії України.

Організаторами заходу є Анна Качко, кінопродюсер, яка мешкає в Берліні, та Анна Паленчук, український кінопродюсер. Також працює група волонтерів.

Довідка про Олега Сенцова
Українського кінорежисера Олега Сенцова, який підтримував протести на київському Майдані і висловлювався проти анексії Криму Росією, було арештовано Федеральною службою безпеки Російської Федерації у травні 2014 року та етаповано до в’язниці Лефортово у Москві. Його звинувачують у плануванні терористичних акцій, сам Сенцов та його адвокати заперечують обвинувачення. Режисер стрічки «Гамер» на момент арешту мав розпочати зйомки свого нового повнометражного фільму «Носоріг». Судовий процес над Олегом Сенцовим, призначений спочатку на 11 жовтня 2014 року, декілька разів переносили, наразі засідання призначено на 11 липня. Олегу Сенцову загрожує вирок на 20 років ув’язнення. Численні організації та відомі представники кіноіндустрії вже більше року борються за його звільнення.

Благодійні внески на покриття витрат на адвоката та фінансову підтримку для дітей Олега Сенцова можна переказати на рахунок:
European Film Academy e.V.
IBAN: DE69 1005 0000 0190 3335 70
BIC/SWIFT: BELADEBEXXX
Призначення платежу: Donation for Oleg Sentsov

Сторінка Днів українського кіно в мережі Фейсбук тут: https://www.facebook.com/events/1440227692947389/

Місце проведенн заходу:
BABYLON
Вул. Роза - Люксембург - 30
10178 Берлін
Німеччина

http://uafilmdays.com/


**

Президент України Петро Порошенко привітав учасників і гостей заходу. Подаємо текст вітання.

Шановні друзі!

Вітаю вас із вагомою мистецькою і суспільною міжнародною подією – проведенням у Берліні Днів українського кіно на підтримку Олега Сенцова. Україна вдячна усім, хто підтримує її громадян, які під час анексії Криму та неоголошеної війни стали полоненими, політв’язнями чи переслідуваними за свій патріотизм і любов до свободи.

«Потрібна не лють і ненависть, – писав український класик світового кіно Олександр Довженко, – а висота розуму». Дякую усім, хто з висоти розуму, великої європейської традиції поваги до людських прав доклав зусиль до проведення цього заходу. Вірю, що Європа не забуде про долю кінорежисера Олега Сенцова, про долю всього кримськотатарського народу і про факт першого з часу Другої світової війни відторгнення силою території незалежної держави. Нас усіх об’єднує бажання підтримати митця, який бореться за незалежність та суверенітет своєї Батьківщини, відстоює водночас мир і безпеку всього європейського континенту. Вірю, що разом ми зробимо все для його визволення. Так само вірю, що народи Європи спільно протистоятимуть загрозам, з якими український народ веде боротьбу на Сході своєї країни.

Сподіваюся, що Дні українського кіно в Берліні відкриють нові імена, нове осмислення людського буття, нову Україну, яка героїчно бореться і творить, будує правову державу і вільне суспільство, зберігає толерантність і плекає творчу свободу.

Зичу всім миру, злагоди і незабутніх вражень.

Петро Порошенко

Офіційне Інтернет-представництво Президента України, 29 червня 2015 року

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: