втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Протягом 68-го Каннського МКФ вимога звільнити режисера Олега Сенцова, утримуваного в російській в’язниці, демонструвалася перед сеансами програми «Двотижневик режисерів».

Десятиденну акцію солідарності з Олегом Сенцовим було організовано Гільдією французьких кінематографістів та Європейською кіноакадемією.

На відкритті програми президенти Гільдії Селін Скьямма і П’єр Салаворі оголосили звернення: «Я належу до міжнародної спільноти режисерів і у зв’язку з цим прошу президента Путіна звільнити одного з нас – українського режисера Олега Сенцова, обвинуваченого у «підготовці терактів», що він категорично заперечує. Йому загрожує до двадцяти років тюремного ув’язнення. Разом з усіма режисерами, які підписали це звернення, я засуджую спробу судити за вигадані злочини. Агресія проти Олега Сенцова – це агресія проти всіх режисерів по всьому світу».

Звернення підписали 108 французьких режисерів, серед них – лауреати «Золотої пальмової гілки» Каннського МКФ Жан-П’єр Дарденн і Лоран Канте, президент Французької сінематеки Коста Гаврас, режисери Жак Одіар, Катрін Брейя, Бертран Таверньє. З повним списком підписантів можна ознайомитися за посиланням>>> https://www.europeanfilmacademy.org/Free-Oleg-Sentsov.465.0.html

Раніше звільнити Олега Сенцова закликали Педро Альмодовар, Агнєшка Холланд, Вім Вендерс, Майк Лі та інші кінематографісти. Фестивалі у Венеції, Сан-Себастьяні та Варшаві включили Олега Сенцова у журі, символічно лишивши «порожнє крісло». На Берлінале звільнення режисера вимагали на офіційній прес-конференції.

«Двотижневик режисерів» – одна із найпрестижніших програм Каннського МКФ, де відбулися прем’єри нових фільмів Філіппа Гарреля, Мігеля Гомеша, Шарунаса Бартаса, Арно Деплешена, Жако ван Дормеля. Перед кожним із більш ніж п’ятидесяти сеансів демонстрували фотографію українського режисера із написом «Свободу Олегу Сенцову».

Радіо Свобода http://www.svoboda.org/content/article/27033751.html

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: