втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

15 квітня відкрилися X Дні польського кіно в Україні, блискуче організовані Польським інститутом. Кінематограф наших сусідів переживає період піднесення, тож наша цікавість до нього нині є особливою.

Уже фільм «Громадянин» Єжи Штура, показаний на відкритті Днів у кінотеатрі «Київ», виправдав сподівання. По-перше, він дуже смішний – я зареготав уже на 30-й секунді. По-друге, він містить елементи соціальної сатири. А це значить, поляки охоче сміються над собою... Помагай їм, Боже.

Після церемонії відкриття Х Днів польського кіно та перегляду фільму «Громадянин» була можливість поспілкуватися з актором і режисером Єжи Штуром у неформальній обстановці. Ось одна з його оповідок.

Якось трапилося йому бути на одній з телепрограм разом з режисером Мілошем Форманом. Той так охарактеризував відмінність європейського та американського кіно:

«В американському фільмі хороші хлопці ганяються за поганими, мої симпатії цілком на боці хороших і вони закономірно перемагають. У європейській стрічці хороші хлопці ганяються за поганими, одначе вже через півгодини я перестаю розрізняти, хто з них поганий, а хто хороший. І мені вже все одно, хто з них переможе».

Точно й дотепно.

У понеділок, 20 квітня, у Синьому залі Будинку кіно, о 18.30 можна подивитися фільм «Варшавське повстання» (автор ідеї Я. Комаса) – перший на світі художній фільм, повністю змонтований з документальних матеріалів, що розповідає про зазначену історичну подію очaми двох молодих репортерів, що є свідками повстанських битв. У фільмі використано автентичну кінохроніку 1944 року. Використовуючи сучасні технології колоризації і реконструкції аудіовізуальних матеріалів, а також запросивши до співпраці гроно знаменитих майстрів, автори реалізували проект, що не має світових відповідників.

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: