втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Скрипалька

10.12.2018


Синопсис ігрового короткометражного фільму

Жанрові ознаки: драма

Гасло:  Про що плаче її скрипка

В'ячеслав та Вікторія - молода пара. В'ячеслав - перспективний адвокат-початківець, Вікторія - випускниця консерваторії, професійна скрипалька.

Пізнього вечора наречені у доброму гуморі повертаються додому з вечірки. Вони зустрічаються з чоловіком напідпитку, який неадекватними діями заважає їхньому подальшому шляху.

П'яний не реагує на зауваження і В'ячеслав відштовхує його. Той падає і вдаряється головою об стіну будинку. Рана виявляється смертельною.

У стресовій ситуації В'ячеслав приймає рішення залишити місце пригоди, адже його участь у ній, яка спричинила смерть людини, може завадити його успішній кар'єрі, що тільки-но розпочалася.

Дії картини продовжуються за 5 років. Вікторія і В'ячеслав - подружжя. У них 5-ти річний син Федір.

В'ячеславу надходить пропозиція увійти у члени правління адвокатського бюро, де він працює. Вікторія виступала в оркестрі філармонії, але через брак фінансування його діяльність припинена. Вона стає викладачкою по класу скрипки у музичній школі, де сама навчалася.

Вікторія звертає увагу на найздібнішу ученицю - осиротілу Валю, що мешкає у гуртожитку Інтернату.

Від директорки музичної школи Вікторія дізнається, що мати Валі померла від раку, а невдовзі після похорону спіткала біда й батька - його знайшли мертвим на вулиці за нез'ясованих обставин. Так Валя стала сиротою.

Досвідчена скрипалька оцінює виконавську майстерність і людську сором'язливість Валі та бере активну участь в її долі.

Реагуючи на відсутність Валі на заняттях і неможливість мобільного зв'язку з нею, Вікторія відвідує гуртожиток. Там вона бачить, що Валя, аби нікому не заважати, репетирує у захаращеному підвалі.

Вона продовжує самостійно займатися скрипкою, бо занедужала і в неї висока температура. Вікторія наполягає на її негайній шпиталізації. Доглядає Валю у лікарні - забезпечує продуктами й потрібними ліками. Також дарить їй нову мобілку, бо стара вийшла з ладу.

Тим часом у філармонії оголошують юнацький конкурс скрипалів. Вікторія пропонує Валі взяти участь в заході і береться готувати ученицю.

Підготовка до конкурсу йде повним ходом, аж раптом у кімнаті Валі в гуртожитку внаслідок пустощів сусідок та їхніх кавалерів ламається скрипка. Валя важко переживає випадок, позаяк цю скрипку їй купляв тато і вона була дуже дорога їй як пам'ять.

Вікторія купляє Валі новий інструмент. Через відсутність у Валі одягу для сцени, Вікторія вирішує і цю проблему.

В той же час Валя допомагає Вікторії: коли у матері викладачки стається напад гіпертонії, і Вікторії ні на кого лишити Федора, Валя сидить з ним.

Одного разу Вікторія помічає у Валіному футлярі сімейне фото і впізнає у чоловікові людину на підпитку, яка трапилася їй з В'ячеславом 5 років тому. Вона розповідає йому про це.

В'ячеслав приголомшений почутим. Вдома під час хвилювань він стукає кулаком у стіну і вголос уявно звертається до Валі, визнаючи себе без вини винним у загибелі її батька. Його слова чує п'ятирічний Федір.

На останньому перед конкурсом занятті Вікторії з Валею присутній на репетиції виступу у музичному класі Федір ненароком видає почуту ним таємницю. Збентежена Валя не знає, як реагувати.

Згодом вона наважується на розмову зі своєю викладачкою. Совість Вікторії не дозволяє їй брехати і вона щиросердно визнається у всьому, що сталося тієї ночі, 5 років тому, переповідаючи фатальні обставини загибелі Валиного батька.

Валя розповідає, що її тато не був п'яницею, але не зміг тоді впоратися із переживаннями, бо дуже кохав мати. До бесіди приєднується і В'ячеслав, але Валя йде, не бажаючи того слухати.

У день конкурсу Вікторія дзвонить Валі, але та не відгукується. Вона вагається чи правильно буде виступати їй на конкурсі, до якого її готувала викладачка - дружина того, хто нехай не навмисно, але таки спричинив смерть її батька.

Останнього моменту Валя таки йде на конкурс. Під час виступу вона грає не ту композицію, яку вони тривалого часу готували з Вікторією. Попри це Валя стає переможницею. На неї звертають увагу викладачі консерваторії, запрошуючи на зустріч.

Наступного дня Валя повертає Вікторії скрипку і мобілку, лишаючи їх під дверима її квартири. Та йдучи геть, затримується у дворі. Незабаром Вікторія із Федором виходять на прогулянку. На Федора, що грається із м'ячем, нападає бульдог, якого вигулює хамовитий хазяїн.

Валя кидається на допомогу Федору і захищає від агресивного собаки. Але в сутичці зазнає серйозних травм кистей рук, які ставлять хрест на подальшій кар'єрі скрипальки.

За рік ми бачимо Валю технічкою у дитячому будинку. Там вона прикипає серцем до маленької Даринки, що грає на іграшковій скрипці, намагаючись наслідувати дорослих.

Коментарі



Цікаво. А на скільки сторінок синопсис? Просто, наскільки знаю, продюсери не люблять, щоб було більше 2 сторінок. Ну, і за кордогом, то, такій собі голівудський стандарт, 2 стр. Коли перекладаю на англійську, і якесь речення переходить на третю - обов"яково щось викидую, бо знаю, просто викинуть в корзину, не читаючи.

Написав Анна Івінська, 16:35 20.12.2018