втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію ігрового повнометражного фільму 

Яків увесь час скаржиться на життя в Україні. Він хоче поїхати за кордон на заробітки, а потім лишитись там. Та, щоб виїхати, зараз він змушений працювати  одночасно на декількох роботах. І його мрія все ще лишається далекою до втілення.

Та одного дня, на одній зі своїх робіт, в аеропорті, де він працює офіціантом при кафе, Яків знайомиться із дідом Миколою – емігрантом, який щойно повернувся в Україну. Із розмови Яків дізнається, що Микола виїхав на заробітки ще в юному віці. Зараз він - забезпечена людина, але, що  там у нього вже нікого нема, що тут вже ніхто його не чекає. Та Яків все одно не може зрозуміти чому Микола повернувся. Адже хлопець навпаки усе робить заради того, щоб швидше поїхати звідси.

Діду Миколі не вдається переконати хлопця, тому він пропонує йому угоду. Якщо Яків знайде його доньку Олю, дід заплатить хлопцеві саме ту суму, якої зараз йому бракує для від’їзду. Сам дід знайти її не може за станом здоров'я. Яків, вагаючись, все ж погоджується.

У Якова є брат - близнюк   Сергій. І хоч брати зовнішньо однакові, проте характерами абсолютно протилежні. Сергія зустрічають бандити, на яких він раніше працював, і погрожують йому: якщо він за два тижні не віддасть борг, вони його вб’ють. Сергій клянеться віддати.

Яків вдома готується до від’їзду, але його відволікає дзвінок у двері. Він відчиняє і в квартиру заходить Сергій. Брати давно не спілкуються і це їх перша зустріч за багато років. Сергій просить у брата гроші, та Яків відмовляє, адже йому теж зараз потрібні. Сергій підслуховує братову телефонну розмову і дізнається про угоду зі старим емігрантом. Коли Яків не бачить, Сергій переписує дідів телефон.  І потім, видаючи себе за Якова, дізнається про всі деталі та умови пошуку.

Таємно від Якова, Сергій теж  їде шукати доньку діда Миколи.

На адресу, яку дав дід Микола, першим приїжджає Сергій. Там він знаходить покинутий будинок, в якому вже давно ніхто не живе. Оглядаючи його, він всередині лишає недопалок. Біля будинку його зустрічає мешканка села і розповідає, що Оля, разом зі своєю донькою, давно переїхала в місто. Сергій в пошуках їде далі.

Пізніше, на цю ж адресу приїжджає Яків. Але будинок вже охоплений полум’ям та оточений селянами. Якова помічає мешканка села і ,плутаючи його з Сергієм,  звинувачує хлопця у підпалі будинку. За Яковом женуться селяни та він встигає заскочити в автобус і втекти.

Яків зневірюється і вже хоче їхати додому. Та в дорозі, через вікно автобусу він бачить Сергія. Водій відмовляється спинитись і Якову доведеться вийти тільки на зупинці. Тим часом він вже втрачає брата з поля зору.

Сергій на новій адресі, але там живуть вже  інші люди. Втративши надію знайти Олю, Сергій все ж зустрічає чоловіка з цього будинку, який йому розповідає, що Оля давно померла, а її доньку Ірину забрали в місцевий інтернат.

Яків біжить до місця де бачив брата та зіштовхується із тим самим чоловіком. Дядько плутає братів і в розмові, хоч дивуючись, та все одно знову розповідає все що знає про Олю та її доньку.

Брати зустрічаються в кабінеті директора дитбудинку. Вони не раді бачити один одного, між ними спалахує сварка. Але їх зупиняє директор і просить піти, адже все одно він не зможе допомогти їм.

Яків із Сергієм йдуть коридором інтернату та продовжують сваритись.  Але мимохідь вони згадують своє дитинство, яке проходило також в інтернаті. Колись Якова хотіла усиновити молода американська пара та він заради брата відмовився. І пізніше через постійні братові афери, став шкодувати за цю відмову.

В дитбудинку стара прибиральниця розповідає братам про подругу дідової онуки Катю. І направляє їх до неї, адже вона має знати де Ірина.   

Дорогою брати продовжують сваритись. Але все одно змушені далі йти вдвох.

У Каті брати дізнаються, що Ірина любить подорожувати і зараз поїхала в Румунії до своєї знайомої влаштовуватись на роботу. Сергій проймається симпатією до Каті, поруч з нею він проявляє свої кращі риси, чим дуже дивує Якова.

Наступного дня брати знову вирушають в дорогу. Вони знайомляться із Петром – цигарковим контрабандистом і разом з ним нелегально перетинають кордон.

Впродовж подорожі, брати поступово починають зближатись.

В Румунії брати дізнаються, що Ірину утримують бандити із своїми корисливими цілями. Брати, ризикуючи життям, все ж рятують її. Ця ситуація дуже ріднить Якова із Сергієм.

Брати та Ірина вертаються в Україну разом із Петром. Але на прикордонному пункті вони зустрічають хлопців, які вимагали у Сергія гроші. Спочатку бандити плутають братів і погрожують Якову. І тепер вже їм обом загрожує небезпека. Але Сергій знає, що ці хлопці займаються контрабандою наркотиків, тому наводить на них прикордонників. Так вони позбуваються бандитів і повертаються в Україну.

Яків телефонує діду Миколі, щоб повідомити радісну новину, але замість діда слухавку піднімає медсестра. Вона каже, що у діда інфаркт і щоб застати його живим – треба поспішати.

Брати разом з Іриною приїжджають в лікарню. Онука нарешті зустрічається зі своїм  дідом. Микола, як і обіцяв, дає Якову гроші. Та хлопець віддає  все  братові - близнюку. Бо, врешті-решт, ці пошуки переконують Якова лишитись в Україні. І, шукаючи родину іншої людини , Яків знаходить свою – він залишається з Іриною. Сергій повертається до Каті.

 

 

 

Коментарі