втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Ключ (варіант фінальний)

18.04.2011


Синопсис сценарію ігрового фільму для короткометражного проекту «Україно, goodbye!».

Наші дні.

Олена, глухоніма дівчина-сирота років 15-ти дивиться на себе в дзеркало. Їй не подобається її вбрання; вона піднімається на горище і знаходить красиву сукню, що лишилася їй від матері.

Василь і Мишко, чоловіки років 30-ти, повертаються додому рано-вранці. Мишко схиляє Василя погодитись поїхати з ним на заробітки, все одно нічого не зміниться. Василь обіцяє подумати.

Василь заходить у свій двір і шукає в кишенях ключа, але не знаходить. Тоді він достає ножа й ним відмикає дверного замка.

Його стрічає стара Мати. Василь розповідає їй про наміри Мишка, вона за нього радіє. Коли Василь каже, що й він теж збирається поїхати, Матері стає зле. Василь її втішає.

Василь спить, Мати порається на горищі, Олена непомітно заходить у дім в новій сукні. Василь прокидється, вітається з Оленою й зауважує її нову сукню. Олена сяє. Василь іде в сусідське село рубати дрова, Олена залишається з Матір’ю й допомагає їй.

Мати розповідає Олені про те, що Василь має від’їздити. Олена лякається.

Василь повертається. Олена просить його не їхати й освідчується в коханні, але Василь цього не сприймає. Олена вибігає з хати.

Проходить рік. Василь і Мишко повертаються рано-вранці тією ж дорогою. Мишко зауважує, що був правий – нічого не змінилося, проте осікається, згадавши що Василева мати померла.

Василь заходить у свій двір, шукає в кишенях ключа, але не знаходить. Тоді достає ножа й ним хоче відкрити двері, але помічає записку. Виймає її, читає й сідає на сходинку, опустивши голову. Олена непомітно заходить у двір. Василь піднімає очі – перед ним стоїть Олена в новій сукні й простягає йому ключа.

Коментарі