втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис другого варіанту кіносценарію

17 сторіччя. Ватикан. У кабінеті сидить Кардинал. Монах повідомляє, що прибув брат Альваро. Кардинал наказує його впустити.

Входить Єзуїт, який тільки-но повернувся з Америки, де виконував попередню місію. Кардинал повідомляє Єзуїтові про виниклу загрозу того, що Україна через повстання Богдана Хмельницького може вийти з-під контролю.  Хмельницький став лідером, тому що особливі люди – характерники довірили йому таємничу Книгу істини, яку вони охороняють протягом віків. Що то саме за книга Кардиналові невідомо, і він дає Єзуїтові завдання: викрасти Книгу Істини, а Хмельницького знищити.

Єзуїт привіз з Америки відданого служку - ацтекського чаклуна та магічний перстень, який дозволяє мандрувати в часі. Тому він вирушає в часи, що передували повстанню Хмельницького.

17 сторіччя. Запорізька Січ. Характерник Моргун демонструє козакам свої надздібності. Він вступає в єдиноборство з величезним, але добродушним козаком на прізвисько Сорокопуд. А потім ще з десятків козаків і перемагає їх.

Раптово до Січі прибуває група воїнів, одягнених по-західноєвропейському: ботфорти, камзоли, капелюхи з пір'ям. Це повертаються з Франції козаки, які воювали там за наймом проти Іспанії. Радісна зустріч, взаємні упізнавання.

З обміну новинами стає відомо, що поки козаки воювали у Франції, на Україні стало зовсім тяжко і все йде до того, що може спалахнути повстання. Потрібен тільки лідер.

Серед прибулих знаходиться незнайомець. Його представляють, як іспанського перебіжчика, який у битві під Дюнкерком здався запорожцям в полон і мріє теж стати козаком. Це Єзуїт. Його приймають у козаки і голять голову під оселедець.

Рука з бритвою голить голову, залишаючи оселедець.

Наш час. У сучасній перукарні сидить молодий хлопець Ярослав, якому перукар робить козацьку зачіску.

Ярослав виходить на вулицю. Вулиця «прикрашена» біл-бордами і іншою рекламою двох кандидатів в Президенти України.

Ярослав переходить вулицю і його ледь не збиває величезний чорний джип. З джипа вискакує мордоворот зі шрамом на обличчі і кидається на Ярослава. Раптово мордоворота зупиняє жіночий окрик.

З джипа виходить вродлива дівчина. Це колишня однокласниця Ярослава Карина. Ярослав радіє зустрічі. З їхнього діалогу з'ясовується, що в школі Карина дуже подобалася Ярославу, але він соромився в цьому зізнатися. Потім мати Карини вийшла заміж за якогось олігарха і забрала дочку з простої школи в елітну. А тепер вітчим Карини є одним з кандидатів у президенти. Карина його терпіти не може і говорить Ярославу, що вітчим насправді погана людина. Вона дивується, як мати могла вийти за такого виродка, і як половина країни може підтримувати цього козла.

Ярослав пропонує Карині зустрітися. Молоді люди обмінюються номерами телефонів і домовляються зустрітися наступного дня. Мордоворот зі шрамом перериває їх діалог, Карина сідає в джип і їде.

Ярослав приходить до будівлі національного музею історії України. Афіша біля входу повідомляє, що в музеї демонструється виставка особистих речей і реліквій гетьмана Богдана Хмельницького. Ярослав заходить до музею. Там у відділі історії 17 століття працює його дід.

Дід дивується, побачивши онука з козацькою зачіскою, адже онук ніколи не горів особливою пристрастю до вітчизняної історії. Виявляється, що Ярослав постригся так, програвши спір.

Дід намагається зацікавити онука виставленими реліквіями Хмельницького, але Ярослав залишається байдужим. З діалогу діда й онука з'ясовується, що Ярослав розчарувався у вітчизняній дійсності, не бачить для себе перспективи в Україні і мріє виїхати за кордон. Ярослав похмуро жартує, що від'їзд доведеться відкласти, тому що його з такою зачіскою ні в одну порядну країну не впустять.

Несподівано дзвонить Карина і повідомляє, що зустрітися не вийде, оскільки вона раніше вже пообіцяла поїхати завтра з друзями Хортицю на «прикольний» фестиваль. Ярослав засмучений. Дід, який чув їхню розмову, говорить Ярославу: їдь і ти на Хортицю. Там твоя зачіска зараз буде найбільш доречна.

На Хортиці проходить щорічний фестиваль козацького мистецтва. Ярослав приєднується до Карини з компанією, але відчуває себе зайвим.

Увечері біля багаття заходить суперечка про характерників і лунає вовче виття.

Ярослав, щоб продемонструвати Карині власне безстрашність, відправляється в темряву, довести, що ніяких вовків немає і боятися нічого. У темряві Ярослав провалюється в якусь ущелину.

Піднявшись нагору, він з подивом виявляє, що опинявся в 17-му столітті на справжній Запорізькій Січі. Ярослав каже зустрічним козакам, що він з майбутнього, але його приймають за божевільного. Ярослав у розпачі.

Відбувається зустріч Ярослава і Моргуна. Моргун шкодує «блаженного» Ярослава. За особливими ознаками Моргун бачить в Ярославі задатки характерника і бере в учні.

Разом з іншими молодими характерниками Ярослав успішно проходить всякі складні і небезпечні випробування і тренування, але як і раніше хоче повернутися у свій час. Він шукає способи як це зробити.

Ярославу доводиться навіть виконати доручення хмельницького, відвезти листа до його доньки Марії. Шокований Ярослав бачить, що Марія одне лице с його Кариною.

Між ними виникає симпатія.

Під час тренувань Ярослав знайомитися з Єзуїтом, який після свого прибуття на Січ намагається втертися в довіру до Моргуна. Ярослав зізнається Єзуїтові, що він з майбутнього. Єзуїт прикидається другом Ярослава, каже, що він йому вірить. Але насправді Єзуїт хоче використовувати Ярослава втемну як свого спільника. Адже Моргун довіряє Ярославу, а Єзуїтові - ні.

Моргун розповів Ярославу про реліквії, які оберігають характерники, в тому числі про Пересопницьке Євангеліє і про те, яке значення воно має для нашої землі. Але Ярослава більше зацікавила золота застібка-аграф, в яку вставлений червоний коштовний камінь. Моргун сказав Ярославу, що це карбункул самого князя Святослава. За легендою цей камінь дарує власникові величезну силу і може відкривати брами в минуле і майбутнє.

Ярослав розповідає єзуїтів про карбункул. Але єзуїта цікавить Книга.

Ярослав зловживає довірою Моргуна і викрадає у нього магічний карбункул. Але спроба Ярослава відкрити портал у майбутнє провалюється. Він схоплений козаками, позбавлений карбункула і ризикує понести суворе покарання за свавілля.

На Хортицю приїжджає ображений поляками Богдан Хмельницький. Він починає підбурювати козаків до повстання проти Польщі.

На таємній раді Моргун та інші характерники вирішують, що Богдан Хмельницький гідний стати лідером України.

Характерники починають готувати Хмельницького до ритуалу посвячення в істинні правителі. Для ритуалу потрібна Книга істини.

Раптово виявляється, що Книга зникла. Куди могла пропасти книга, що важить близько 10 кг? Підозра падає увязненого Ярослава, його починають допитувати. Ярослав каже, що він не чіпав Книгу. Моргун читає думки Ярослава і вірить, що Книгу він не викрадав. Що робити? Якщо зараз не справити ритуал, Хмельницький не зможе стати Лідером і його повстання буде приречене. А це змінить весь хід української історії.

Ярослав каже, що знає, де зберігатися Книга в його часі і пропонує відправити його в майбутнє разом з Богданом Хмельницьким. Там Хмельницький зможе покласти руку на книгу і потім повернеться у свій час. А Ярослав залишиться у своєму.

Моргун дивиться в очі Ярославу, читає його думки і говорить соратникам, що Ярославу можна вірити.

Порадившись, характерники погоджуються, віддають Ярославу карбункул. Він відкриває портал і разом з Хмельницьким вирушає в майбутнє.

У наш час однокласниця Ярослава підслуховує розмову свого вітчима з мордоворотом зі шрамом. Вітчим щойно програв вибори, але не хоче з цим змиритися. Він жадає хоч якось помститися своєму щасливому супернику. Для цього він вирішує зірвати його інавгурацію.

Інавгурація Президента України відбувається у вигляді складання клятви на Пересопницькому Євангелії. Вітчим доручає Мордоворотові зі своїми людьми викрасти Євангеліє і, тим самим, зірвати майбутню інавгурацію. «У кого це Євангеліє - той і справжній президент».

Ярослав пізно ввечері разом з Хмельницьким повертається до Києва і приходить до себе додому. Хмельницький випадково вмикає телевізор. Там йде фільм «Іван Васильович змінює професію» як раз про те, як інженер привів до себе додому справжнього Івана Грозного.

Діда немає вдома. Ярослав згадує, що дід часто ночами затримується у своєму музеї.

Ярослав привозить Хмельницького до діда. Дід радіє появі зниклого онука.

Хмельницький з цікавістю розглядає експозицію, присвячену йому, потім знаходить на підлозі 5 гривень. Розглядає свій портрет, задоволено мугикає і ховає купюру в кишеню шароварів «на пам'ять».

Ярослав описує дідові фантастичну ситуацію, що склалася. Несподівано для Ярослава дід вірить його словам і говорить, що з покладанням руки Хмельницького на Євангеліє зволікати не можна.

Дід комусь дзвонить, і вони кудись їдуть. З діалогу з'ясовується, що вони їдуть до бібліотеки Вернадського. Виявляється, там працює дідова перша любов, його однокурсниця, яка погодилася серед ночі допустити їх до Євангелія, що зберігається в цій бібліотеці в спеціальному відділі.

У бібліотеці дідова однокурсниця повідомляє, що у них дуже мало часу, адже вже післязавтра вранці Євангеліє заберуть до Верховної Ради для обряду інавгурації нового президента України. Вона з трепетом демонструє Пересопницьке Євангеліє.

Хмельницький вже хоче покласти на Євангеліє руку, як до зали вриваються озброєні люди Мордоворота і забирають Євангеліє. Ярослав встигає помітити характерний шрам і впізнати ватажка нападників.

Ярослав дзвонить Карині. Карина спочатку дивується: «Куди ти тоді вночі пропав? Я думала, тебе вовки з'їли», але Ярослав перебиває її і повідомляє, що її знайомий охоронець щойно викрав Євангеліє. Куди він може з ним вирушити?

Карина шокована. Вона каже, що, швидше за все мордоворот зі шрамом попрямує до офісу її вітчима, у його колишній передвиборний штаб в центрі Києва. Адже вітчим сьогодні дзвонив і повідомив матері, що буде ночувати там.

Ярослав, дід і Хмельницький їдуть, куди вказала Карина.

Карина виходить з дому, ловить таксі і теж їде в штаб вітчима, допомогти Ярославу.

Кабінет вітчима заставлений старовинною зброєю, обладунками та іншими раритетами. Мордоворот передає вітчиму Карини в руки Євангеліє.

Під'їжджають Ярослав, дід і Хмельницький. Одночасно приїжджає Карина і проводить їх на обгороджену територію штабу через задню хвіртку.

У кабінеті Вітчим простягає Мордоворотові товсту пачку доларів. Раптово з'являється Єзуїт. Мордоворот кидається на Єзуїта. Той вистачає зі стіни одну з шабель, вбиває нею обох суперників і забирає Євангеліє.

До кабінету вбігають Карина, Ярослав, Хмельницький і дід. Хмельницький бере ще одну шаблю і вступає у двобій з Єзуїтом. Єзуїт ранить Хмельницького, хапає Євангеліє і тікає.

Всі вибігають на вулицю за Єзуїтом. Хмельницький спливає кров'ю. Ярослав хоче залишити гетьмана з дідом і Кариною, а сам продовжити погоню. Але Каріна не слухається і їде з ним.

Єзуїт не знає місцевості. Він шукає підтримки в колишньому католицькому Миколаєвському костелі. Але тамтешній сторож кличе міліцію. Міліція влаштовує штурм.

Ярослав і Каріна здаля спостерігають за подіями, хвилюючись за долю Євангелія.

Єзуїт проривається, захоплює міліцейський автомобіль УАЗ і змушує водія везти його на Хортицю. Ярослав і Карина переслідують єзуїта.

Дід кличе свого брата, вони надають Хмельницькому першу допомогу і везуть його на Хортицю. Тому що за будь-що потрібно його відправляти в минуле через тамтешній часовий портал.

Єзуїт дорогою на Хортицю вступає в конфлікт з ДАІ. Погоня. У машині єзуїта кінчається пальне і вона зупиняється.

Єзуїт знищує даішників і змушує водія пересісти з УАЗа в їх «Шкоду».

У цей час Ярослав і Каріна під'їжджають до покинутого УАЗу і викрадають звідти Євангеліє, що лежить на сидінні і їдуть на Хортицю.

Єзуїт змушує водія їхати слідом за ними. Єзуїт запитує у водія про дію автомата Калашникова: «як стріляє цей мушкет?» Водій: «все просто: цілься і натискай».

Єзуїт стріляє і пробиває колесо машини Ярослава і Карини. Машина зупиняється. Єзуїт йде до них, щоб відняти Євангеліє, але його приголомшує ззаду ударом по голові водій-міліціонер.

Водій і Ярослав пов'язують єзуїта. Водій-міліціонер кидає єзуїта в «Шкоду» і хоче доставити до найближчого відділення міліції.

Ярослав і Каріна помінявши колесо, продовжують шлях на Хортицю.

Єзуїт, прийшовши до тями, змушує міліціонера знову повернути на Хортицю.

На Хортиці Єзуїт бере Карину в заручниці, вимагаючи у Ярослава віддати йому Євангеліє і відкрити портал часу.

Боячись за життя Карини, Ярослав віддає єзуїтові карбункул. Єзуїт відкриває портал і, не відпускаючи Карину, вимагає Євангеліє. Ярослав передає єзуїту важкий том. Єзуїту незручно тримати Карину і Євангеліє, і дівчина виривається.

З порталу з'являється Моргун, перегороджуючи єзуїтові шлях у минуле. Між ними розігрується сутичка. Ярослав кидається на допомогу наставнику. Єзуїт приголомшує Ярослава. Ярослав падає. Карина кидається до нього: «коханий, я з тобою! Тільки не вмирай! »

Раптово Єзуїта, що б’ється з Моргуном несподівано паралізує. Це на нього направили свої сили дід зі старшим братом Дмитром, які тільки-но прибули на Хортицю. Вони привезли з собою пораненого Хмельницького.

Ярослав оговтується з подивом дізнається, що його діди - теж характерники. Інший приємною новиною для нього стає кохання Карини.

Знешкодивши Єзуїта, діди і Моргун проводять ритуал посвяти Хмельницького в лідери нації. Хмельницький покладає руку на Євангеліє, а характерники забезпечують трансляцію Істинного знання з книги в його свідомість.

Ярослав віддає Моргунові магічний карбункул, той вручає застібку з каменем і два орлиних пера Хмельницькому. Хмельницький кріпить подарунок собі на шапку, одягає її на голову і стає один в один як на портреті на 5 гривнях.

Моргун забирає зв'язаного Єзуїта і разом з Хмельницьким йдуть у свій час.

Ярославу тепер потрібно повернути Євангеліє на місце. Вночі під ранок вони повертаються до Києва. Проникають в будівлю верховної Ради, кладуть Євангеліє і не встигають піти із зали. До зали починають сходиться депутати та почесні гості ...

Голос оголошує: увага, Президент України ...

Ярослав і діди спостерігають за церемонією з балкона.

Президент кладе руку на Євангеліє.

Ярослав з Дідами виставляють долоні перед собою і багатозначно перезираються.

Від Євангелія по руці Президента пробігає немовби розряд. Рука ледь здригається. Звучать слова присяги: ... волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на Вірність Україні ...

Ярослав і діди щасливо і гордо посміхаються один одному.

Звучить гімн України.

Титри.

ФЛЕШ-БЕК

17 століття. Євангеліє несподівано знаходиться. Виявляється, Євангеліє, заховане у важку скриньку, поцупив товстий козак Сорокопуд. Він не здогадувався, що це насправді. Просто йому знадобився вантаж, щоб придавити квашену капусту в діжці.

Коментарі