втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Сенсація під гранатовим соусом

26.02.2013


Синопсис сценарію ігрового повнометражного фільму

Дана працює на одному з українських телеканалів, журналістом у ток-шоу “Правдива Україна”. Амбіційна молода журналістка прагне підвищення, пропонує цікаві теми, та ще ні одної не затверджено. Зарубує її зірка  цього телешоу — Наталя. Наталі вже за сорок, вона відбирає теми для сюжетів в передачу. Дану не любить, бо вважає, що репортерка — просто вискочка, що намагається стрибнути вище голови. Дана прекрасно справляється зі своєю рубрикою, тому приводів її звільнити немає. Вона – відома у своєму колі феміністка, що має дивну фізіологічну особливість – отримує оргазм від гранатового соусу, і тільки від нього. Дана кілька разів пробувала із чоловіками, та нічого не відчула.

Якось до Наталі доходять чутки про те, що керівництво каналу вважає її занадто старою для ефіру. Продюсери хочуть вибрати молоде обличчя телеканалу. Серед кандидатур називають ім'я Дани. Наталя зробить все, аби залишитись на своїй посаді. Вона ставить собі за ціль вижити Дану з шоу. Для цього відправляє її зробити репортаж про відкриття експозиції в центрі суч. мистецтва. Відомий польський скульптор привозить в Україну свою епатажну скульптуру — гігантську “жіночу цицьку”,створивши яку, він зажив світової слави. Наталя знає, що феміністично налаштована Дана обов'язково не стримається, ляпне скульптору щось неприємне, чим спаскудить свою репутацію перед керівництвом.

Гарік Скритутський — творець однієї скульптури. Він прославився колись, створивши сумнівний шедевр - “жіночу цицьку”, що викликав захоплення. На Гаріка звалилась слава, та минув час,  а він нічого більше не створював. Дуже важко виправдати високі очікування. Гарік боїться знову творити. Він талановитий, має багато ескізів, та не має грошей. Він вирішує поїхати в Україну до мецената Сергія Танковича, з яким колись мав дружні стосунки, в надії на те, що Сергій по дружбі виділить йому кошти. Тим паче він фінансує молоді таланти. 

Настає день відкриття експозиції в «Танкович-АРТ».  Скритутський спілкується з пресою. Всі ним захоплюються. І тільки одна молода репортерка ставить каверзне питання,  Гарік не знаходить відповіді і невдало віджартовується. Дана зразу ж припадає йому до смаку, а вроджене себелюбство змушує його шукати з нею контактів. Підчас перерви Дана  навідріз відмовляється “завойовуватись!” Гарік просить більше не ганьбити його перед журналістами, запрошує на каву, просить взяти візитку. Дана саме знаходить на одній з таць канапки під гранатовим соусом, куштує їх і ледь стримується, аби солодко не застогнати. Та скульптор не відстає, аби позбутись його, Дана бере візитку і йде, аби лишитись наодинці зі своїм задоволенням.

 Підчас фуршету Дана губиться в лабіринтах галереї і випадково підслуховує розмову Танковича, в якій той наказує комусь переправити серію рідкісних скіфських прикрас в приватну колекцію за великі гроші. Дана миттєво розуміє, що ось вона, та сама сенсація. Та дату і місце зустрічі із замовником Танкович не уточнює. Тепер Дані треба будь що дізнатись, де буде та зустріч і хто замовник.

Меценат відкриває експозицію, і повідомляє, що вирішив виділити кошти своєму давньому польському другові, для створення виставки в Україні, під назвою “Український еротизм”.  

В офісі телеканалу не справджуються надії Наталі. Керівництво хвалить Дану. Їй натякають, що наступною ведучою шоу може стати саме вона. Але для цього треба виділитись. Дана розуміє, що викривши Танковича, вона забезпечить собі безбідне і відоме майбутнє. Вона розповідає керівництву про те, що дізналась брудні подробиці про дуже впливового чиновника, і скоро матиме викривальні докази.  Та Наталя обіцяє, що зробить все, аби Дана вилетіла з каналу.

Дані хоч і страшно,та здаватись вона не збирається, тільки як підібратись до Танковича. 

Гарік Скритутський, тим часом, в паніці. Гроші йому виділили, а ідей немає. На чужині скульптор втратив натхнення.

Дана ж згадує про епатажного скульптора, який має прямий контакт із Танковичем. Вона знаходить його візитку, телефонує, просить зустрітись, бо начебто хоче вибачитись, і домовитись про нові зйомки. Гарік погоджується. На зустрічі Дана випитує деталі співпраці із Танковичем. Гарік ніби жартома зізнається, що поняття не має, що створювати. Та Дана розуміє, він говорить серйозно. Вона каже, що це абсолютно нормально, коли скульптор, який ліпить цицьку, не може  придумати нічого путнього. Він незрілий.  Українська жінка — мов вулкан, дика і ніжна, дуже гаряча. Гарік просить її допомогти йому, стати його музою. Дана не хоче, та розуміє, що по-іншому вона не добереться до Танковича.

Наталя в цей час намагається вивідати, під кого копає Дана. Та в неї не виходить.

Дана стає натхненням для Гаріка. Він, сам того не знаючи, допомагає їй з її розслідуванням. Дівчина позує для серії скульптур, ближче пізнає його, відкривається сама. Молоді люди закохуються. Гарік показує Дані, що оргазм можна отримувати не лише від гранатового соусу.  Танкович інколи особисто приходить, аби контролювати роботу. Дана за допомогою Гаріка, тусівок, та зустрічей із меценатом, дізнається про нього все : Танкович заробив свої капітали, продаючи історичні цінності держави в приватні колекції. Натомість, аби замилити очі суспільству і обілити свою совість, він фінансує сучасне мистецтво. Дана поступово збирає розгромні докази, що можуть назавжди поховати ім’я Танковича. Приходить час зустрічі Танковича із замовником. Дана таємно вислизає від Гаріка і ховається з камерою на місці зустрічі. Те, що вона знімає – справжня сенсація. Клієнтом Танковича виявляється відомий впливовий політик. Зустріч закінчується вдало.

Радісна і схвильована Дана в офісі зустрічається зі своєю подругою Марією, розповідає їй про те, що викрила не тільки Танковича, а і таку “крупну рибу”, що їй самій страшно.  Марія за подругу рада, вона голосно її підтримує. Та їхню  розмову підслуховує Наталя.

Всі скульптури готові, скоро відкриття виставки. Дана і Гарік зізнаються одне одному в коханні. Дана бачить, що скульптури красиві. Це справжнє мистецтво. Танкович залишається невдоволеним. Мало еротики, всі скульптури зображують одну жінку в різних позах. Він відмовляється виплачувати Скритутському гонорар і наказує забиратись із найманої квартири. Каже, що Гаріку пощастило,бо вони колись дружили. Іншому  б грошей своїх він не подарував. Гарік здивований, скульптури красиві, та він знову лишився ні з чим.

Дана розуміє, що викривши Танковича, вона тепер не тільки зробить собі ім’я а і помститься за коханого.  Вона наважується сказати йому правду.  Гарік був упевнений, що дівчина чесна, а вона просто використовувала його. Дана розуміє — їхнім стосункам кінець.

Вона дзвонить на канал і повідомляє, що сенсація готова.

Та Наталя вже подзвонила Танковичу і розказала про те, що під нього копає молода журналістка, і вона вже щось має для каналу.  Згадавши всі зустрічі із Даною, Танкович розуміє, що за докази дівчина накопала. Меценат зразу ж віддає кілька наказів, які назавжди змінять долю Дани.

Коли репортерка з доказами приїжджає на канал, її звільняють. Сергій пригрозив закрити канал і закопати всіх, хто там працює, якщо вийде сюжет. Наталя задоволена. Дана йде з гідністю, обіцяючи продати матеріали.  Насправді ж вона перелякана. Вся її сміливість молодого журналіста вивітрюється. Вона розуміє, що тепер мусить забратись з України. Тому вона намагається продати запис на інші канали. Та ніхто його не хочу купувати. Сидячи в кафе і телефонуючи всім знайомим журналістам, Дана помічає, що за нею слідкують. Двоє бандитів йдуть по її сліду.  Переслідують її в метро, в натовпі хапають під руки.  Та Дані таки вдається вирватись і стрибнути в останній момент в поїзд.

Нажахана, вона ледь добирається до майстерні Скритутського, все йому розказує і просить її врятувати.  Розривається дверний дзвінок. За дверима люди Танковича. Скритутський ховає її від зловмисників під виглядом однієї зі своїх скульптур. Їхня авантюра вдається.

Танкович наказує скульптору забиратись геть і увозити з собою всі свої бездарні скульптури. Разом із Гаріком до Польщі тікає Дана.

В Кракові відбувається виставка скульптур. Гарік знову заробляє собі ім’я. Разом із Даною вони дивляться міжнародні новини, де диктор розповідає про те, що в Україні в міжнародний розшук оголошена Дана Судакова, колишня журналістка, яка нині можливо переховується від правосуддя в Польщі.

 


Коментарі